FORNØYD: Jordan Henderson etter seieren mot Blackburn i omkampen av FA-cupens sjette runde. FOTO: Reuters / Carl Recine
Livepic
FORNØYD: Jordan Henderson etter seieren mot Blackburn i omkampen av FA-cupens sjette runde. FOTO: Reuters / Carl Recine Livepic

Evighetsmaskinen Henderson spiller mest i Europa

Fotballskade-ekspert forklarer: Slik unngår man skader med stor kampbelastning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aston Villa-Liverpool (Søndag 16.00) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Jordan Henderson har imponert for Liverpool denne sesongen, og midtbanespilleren har gjort det nærmest umulig for Brendan Rodgers å droppe ham fra startoppstillingen.

Det har resultert i totalt 47 kamper så langt denne sesongen, det er ingen som har mer i noen av Europas fem største ligaer (England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike) denne sesongen, skriver Daily Mail. 

Søndag starter han trolig kamp nummer 48 når Liverpool skal prøve å forsere Aston Villa og komme seg til FA-cupfinalen.

Keeper Simon Mignolet har like mange som 25-åringen, kjent for en nærmest ustoppelig motor, men belastningen er mye større på utespillere. 

Derfor skulle man tro at Liverpool løp en skaderisiko ved å kjøre på med midtbanespilleren i kamp, etter kamp, etter kamp. Mannen som allerede i stor grad fungerer som Liverpool-kaptein på banen er pekt ut som mannen som skal erstatte Steven Gerrard på sikt.

– Det man vet er at den totale belastningen er veldig stor i dagens fotball, med lite pauser og mange kamper. Det er god forskning på at hvis man spiller for mange kamper i forhold til trening og restitusjon, så øker skadefrekvensen, sa Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen til TV 2 i oktober.

Roser Liverpool

Nøkkelen ligger altså ikke i kampene, men i treningsbelastningen mellom dem.

– Det er ikke noe ekstremt med 47 kamper i seg selv, men det  viser at de har klart å sørge for at han har fått en fornuftig treningsuke. De har funnet en balanse i treningen, for det er ubalanse som gjør at skader inntreffer, sier fysiologi Sigmund Apold-Aasen til TV 2.

Apold-Aasen jobbet tidligere ved Norsk Toppfotballsenter. Han sitter i en arbeidsgruppe i UEFA som jobber med fotballskader. 

Gruppen er ledet av svenske Jan Ekstrand og har overvåket alle Mesterliga-klubbene for å undersøke sammenhengen mellom kampsyklus, totalbelastning og skader.

– Han har på en veldig elegant måte vist at det viktigste for klubbene med tanke på å oppnå suksess er å holde nøkkelspillerne på banen. De som klarer å holde dem skadefrie til kampene har en mye større sannsynlighet for å vinne troféer.

– Hvordan gjør man det?

– Nøkkelen er jo å finne denne fornuftige treningsbelastningen som gjør at du får en superkompensasjon på kampdagen, sier Apold-Aasen.

– Det er to fallgruver å falle i. Man kan ikke trene så lite og forsiktig at man mister formen. Du er kanskje skadefri, men du er ikke i form. Den andre er at man trener for mye og risikerer dermed ulike belastnings- og skrekkskader.

Skjermbilde fra Jan Ekstrands rapport.
Skjermbilde fra Jan Ekstrands rapport.

– En type som tåler veldig mye

Å balansere på den knivseggen har lyktes for Liverpool i tilfellet Jordan Henderson denne sesongen.

De har kanskje brukt ham litt mer enn de egentlig hadde tenkt seg.

– De har ikke hatt mulighet til å hvile ham. De har vært på etterskudd hele tiden, og har kanskje gått på akkord med seg selv med tanke på å rullere mindre på laget enn de strengt tatt bør, sier TV 2s Premier League-ekspert Arne Sandstø.

– Samtidig er Henderson en type som tåler veldig mye. Når Liverpool svinger i prestasjonene så er det ikke han som går ned. Han er en fantastisk evighetsmaskin som henter seg inn raskt.

Liverpool har spillere i stallen som er skadeutsatte. Disse må belastes på en annen måte og få en annen behandling, tror Sandstø som jobber som trener i Odd.

– Daniel Sturridge er for eksempel en type som er mer eksplosiv og som lettere får muskulære skader. Jordan Henderson er mer en turbodiesel, mens Sturridge er som en Ferrari. Det gjør ham mer skadeutsatt.

Ferguson var skeptisk

Foreløpig ser det ut som Sir Alex Fergusons spådom om Jordan Henderson virker å være ubegrunnet.

Ferguson avslo ifølge seg selv å signere 25-åringen fra Sunderland på grunn av spillerens løpesett som «kunne skape problemer» for spillerens knær senere i karrieren.

– Jeg tar det som et kompliment at han avslo meg på grunn av det. Jeg må ha gjort noe riktig for ham å se så nøye på meg, sa Henderson til Daily Mail.