Assad i eksklusivt TV-intervju:
– Skandinaviske IS-ledere er de farligste

Den svenske avisen Expressen har møtt den syriske presidenten Bashar al–Assad.

I intervjuet, som er gjort i presidentpalasset i Damaskus, hyller blant annet Assad Sverige for å ha tatt i mot titusentalls syriske flyktninger under krigen.

– Den humanitære innstillingen Sverige har inntatt har blitt satt pris på i flere konflikter, inkludert den syriske. Det er noe bra ved å gi mennesker et fristed, men det beste er å hjelpe dem til å komme hjem igjen, sier Assad.

I intervjuet sier han også at den syriske regjeringen har informasjon om Sveriges koblinger til Islamsk Stat (IS).

– Terrorismen er global

– Ifølge Säpo, det svenske sikkerhetspolitiet, er tilbakevendte jihadister den største hjemlige trusselen i Sverige. Er du enig, spør reporteren.

– Jeg vil ikke se på terrorismen som hjemlig eller regional. Som jeg sa, er den global. Så om du vil se Sverige som en del av Europa eller del av den skandinaviske gruppen av EU-land så bør man ta med i betraktningen at de farligste IS-lederne i vår region er skandinaver, sier al-Assad til Expressen.

Den svenske terroreksperten Hans Brun mener det er mulig for skandinaver å gjøre karriere i Den islamske staten (IS). Men han tror Syrias presidents intervju med Expressen var et forsøk på å rette oppmerksomheten bort fra Syria, skriver NTB.

– Det er mulig for «dyktige» folk å jobbe seg oppover i IS, men mye i intervjuet kan være sagt for å skape oppmerksomhet, sier Brun, som er tilknyttet svenske Försvarshögskolan og King's College i London.

I fjor sommer sa generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, til TV 2 at nordmenn klatret på lederstigen i IS, og at flere trolig også deltar i aksjonene i Irak.

I intervjuet vil ikke den syriske presidenten, som beskyldes for å ha begått en rekke overgrep mot sin egen befolkning, svare på hvilket ansvar den syriske regjeringen har for den humanitere katastrofen som råder i landet.

Det er fire år siden borgerkrigen i  Syria startet. I februar meldte FN at nær 12 millioner av landets drøye 21 millioner innbyggere er på flukt. Åtte millioner er internt fordrevne, mens mer enn 3 millioner har flyktet til naboland som Tyrkia.

TV 2 Sumo: Se 60 Minutes´ intervju med Bashar al-Assad (krever innlogging)