GLADLAKS: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) er glad for at Norge kan fortsette å selge laks til Kina. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
GLADLAKS: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) er glad for at Norge kan fortsette å selge laks til Kina. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Norge og Kina enige om laks

Oslo (NTB): Norske og kinesiske myndigheter er blitt enige om nye attestformuleringer som gjør at lakseeksporten til Kina kan opprettholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter en konstruktiv dialog mellom norske og kinesiske myndigheter den siste måneden er vi nå enige om en attest. Dette er jeg svært tilfreds med. Det betyr at eksporten av laks til Kina kan fortsette, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Kineserne varslet 18. mars stans i importen av laks fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms etter funn av laksesykdommen ILA. Samtidig krevde de garantier i norske eksportattester på at fisken ikke kommer fra lokaliteter som er båndlagt på grunn av infeksiøs lakseanemi (ILA) og pankreassykdom (PD).

Kravet, som ville innebære stans av lakseeksporten til Kina fra alle norske fylker, skulle gjelde fra 18. april, men dagen før ble landene enige.

Eksportstoppen for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms gjelder fremdeles. Og Aspaker påpeker at det fremdeles er utfordringer for laksehandelen mellom Norge og Kina.

– Derfor må vi være forberedt på at situasjonen vil være vanskelig og delvis uforutsigbar i overskuelig framtid, sier hun. (©NTB)