GIGANT: Han er 75 meter høy, veier 64.000 tonn, og elsker olje. Foto: Eni Norge
GIGANT: Han er 75 meter høy, veier 64.000 tonn, og elsker olje. Foto: Eni Norge

Denne kjempen sluker 100.000 fat olje hver dag

Nå blir det Hammer-fest i byen der kjempen legger til. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen blir kjempen Goliat trukket inn mot havna i Hammerfest av en annen gigant, verdens største tunglastfartøy Dockwise Vanguard. Da blir det fest i byen!

Slepet startet på den andre siden av kloden for snart to måneder siden. Nærmere bestemt ved Huyundai-verftet i Ulsen i Sør-Korea. Etter ankomst skal plattformen ankres i Ersvika i Hammerfest.

– Da starter arbeidet med å sette sammen alle bitene i det puslespillet som må legges før vi kan sette Goliat i produksjon. Vi snakker om verdens største og mest avanserte flytende sirkulære oljeplattform, sier kommunikasjondirektør Andreas Wulff i Eni Norge.

– Det finnes ikke maken til Goliat! 

Dette er Goliat

En flytende produksjonsplattform med lagringskapasitet bygd for verdens nordligste oljefelt.

Designet av norske Sevan Marine, bygget ved Hyundal-verftet i Sør-Korea.

  • Produksjonskapasitet: 100 000 fat olje/døgn
  • Lagringskapasitet: 1 000 000 fat olje
  • Vekt: 64 000 tonn
  • Diameter: 107 meter
  • Høyde: 75 meter
  • Lugarkapasitet for 120 personer
  • Livbåtkapasitet for 240 personer
  • 120-140 personer vil bemanne plattformen

Det blir Hammer-fest!

Fredag blir en festdag i Hammerfest. Det skal flagges på alle offentlige bygg, og klokken 12 blir det offisiell markering på torget foran rådhuset.

Snøhvit har skapt en ny giv i finnmarksbyen, og nå skal altså oljereservene på Goliat-feltet hentes opp. Det dreier seg om 170 millioner fat såkalte olje-ekvivalenter, nok til å gi feltet ei levetid på 15 år.

– Goliat kommer på et for oss meget gunstig tidspunkt, sier ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) i Hammerfest.

Du kan følge Goliats ferd mot Hammerfest her.

– Vi er inne i en periode der høye kostnader og lave oljepriser gjør at mange holder igjen. Dette fører til mindre aktivitet, og dermed også færre oppdrag for den del av industrien som ensidig arbeider mot olje. Å få Goliat i drift vil gi nye oppdrag til rundt 50 bedrifter, og av dem 20 lokale, sier Jakobsen.

Hammerfest-ordføreren mener det har vært et for negativt fokus på mulighetene i nord som en følge av prisfallet på olje.

– Husk vi er så vidt kommet i gang med å hente opp ressursene som er påvist i Barentshavet, og jeg er sikker på at selskapene raskt vil komme opp med nye teknologiske løsninger som vil gi lønnsomhet med en lavere oljepris enn de har vært vant med, sier han. 

Ordføreren viser til at man også måtte nedkjempe mye motstand før eventyret om Snøhvit-gassen kom i gang. Goliat har også vært omstridt.

15 mrd i budsjettsprekk

Mye har nemlig gått galt på vegen. Det har ført til flere forsinkelser og betydelige kostnadsoverskridelser.

Blant årsakene er mangelfulle kunnskaper om regelverket på norsk sokkel blant de utenlandske leverandørene som har vært involvert. Plattformen er blitt 15 milliarder kroner dyrere enn først stipulert, og forsinkelsene har også ført til tap gjennom utsatt produksjon.

– Det har vært et komplisert byggverk, og jeg forstår at det med utgangspunkt i dagens situasjon stilles spørsmålstegn ved lønnsomheten. Vi er trygge på at Goliat har en god økonomisk bærekraft, sier Andreas Wulff i Eni Norge til TV2.

Statoil har 35 prosent eierandel i feltet.

Goliat har skapt vekst

Goliat kommer til Hammerfest bare dager før den årlige Barentshav-konferansen, der nettop petroleumsbransjen samles for med et nordlig perspektiv ta opp aktuelle tema.

Fallet i oljeprisen har fått mange analytikere til å fremme skepsis med hensyn til  mulighetene i nord, men lokalt er fortsatt optimismen stor.

– Vi kan allerede lese store positive ringvirkninger av Goliat i Hammerfest og Vest-Finnmark. Flere titalls nye leverandørbedrifter er etablert, det er bygd nye administrasjonsbygg for flere hundre ansatte i operatørselskapet og samarbeidende selskaper, det er bygd nye hoteller og boliger. Goliat har så definitvt bidratt positivt til utviklingen av Hammerfest og regionen, hevder Wulff.