MINSKER HJERNEMASSEN: Forskere mener å ha oppdaget ny sideeffekt ved bruk av P- piller FOTO: AP PHOTO
MINSKER HJERNEMASSEN: Forskere mener å ha oppdaget ny sideeffekt ved bruk av P- piller FOTO: AP PHOTO

Ny forskning: P-piller kan krympe hjernen din

P- pillen kan krympe deler av hjernen og påvirke dets funksjoner, viser ny studie. 

P- pillen har lenge vært omstridt for å ha påvirkning på kvinners humør og valg av partner. Nå legger en ny studie, publisert i tidsskriften Human Brain Mapping, til enda en faktor på listen. 

Ifølge studien kan p- pillen også krympe hjernen og svekke disse delenes funksjoner.

Angst og depresjon

Ifølge studien er det mulighet for at hormonene som brukes i p- pillen, samt undertrykkelsen av naturlige hormoner ved bruk av pillen kan føre til at deler av hjernen krymper og får svekket funksjon.

Disse endringene kan være skylden til økningen av angst og depresjon hos kvinner som begynner på p- piller, skriver Huffington Post.

Emosjonell 

Studien som inneholdt 90 kvinner viste at de som ikke bruker p- piller hadde større hjernevolum enn de som bruker.

Studien viste at det var særlig to områder i hjernen som påvirkes av pillen. Dette er den laterale orbitofrontal cortex og posterior cigulate cortex.

Disse områdene regulerer følelser og respons på belønning, og er også involvert i tankeprosesser rundt blant annet personlige minner og planer for fremtiden.

Ta et valg 

Tidligere studier av prevensjonsmiddelet har vist at endringer i hormon nivåer henger sammen med endringer i hjernens struktur. 

Det er enda ikke fastslått om de påståtte endringene i hjernen ved bruk av P- piller er permanente, sier hovedforfatteren av studiet, Nicole Petersen, til Huffington Post.

Nervecelleforsker, Craig Kinsey, skriver i Scientific American at det er viktig at kvinner har all informasjon om effektene av p- piller før de tar valget om å bruke denne typen prevensjonsmiddel.