Venstre mener Støre bløffer om asylbarna

Støre snakker usant om vaffelmøte før påske, ifølge Venstre-lederen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO (TV 2): Ap-leder Jonas Gahr Støre ble arrestert av Venstre-leder Trine Skei Grande midt under Arbeiderpartiets presselunsj i formiddag. 

Støre benyttet anledningen til å avvise på det sterkeste at Venstre og Arbeiderpartiet har hatt samtaler om mulig samarbeid i asylbarnsaken. 

– Trine Skei Grande var på vaffel hos meg en uke før påske, i en time. Det kom ikke opp med ett ord, slo Støre kategorisk fast. 

– La meg være så åpen, siden hun nå har begynt å dele ut karakteristikker, sa Støre fra podiet. 

Men i løpet av pressekonferansen blir Støres versjon kraftig tilbakevist av den andre som var på det møtet: Venstre-lederen selv. 

Skei Grande: Saken var tema på vaffelmøtet

For på et spørsmål fra TV 2s reporter på Twitter, svarer Skei Grande derimot at saken var tema på møtet, som fant sted torsdag 26. mars. 

– Jeg kan bekrefte at kontakten vi hadde tatt, ble bekreftet i det møtet, skriver Skei Grande til TV 2s reporter på Twitter. 

Når Støre blir konfrontert med Skei Grandes Twitter-melding, blir han svært nølende før han svarer.

Nølende Støre 

- Nå skriver Skei Grande her på Twitter at hun snakket om det (asylbarnsaken, journ.anm) på dette vaffelmøtet. Det er jo omvendt av det du sa?

– Jo ... he he ... ja, repliserte Støre. 

– Hva er riktig?

– Hun har ikke kommet til meg og sagt ... Men jeg mener vi faktisk jobber bra med Venstre i mange komiteer og områder, og et av dem er det med oljefond og kull. Mitt poeng er det: Venstre har ikke kommet til Arbeiderpartiet og satt seg ned og sagt at vi vil legge fram våre synspunkter på dette området og ha dere med på en løsning. Det har kommet mye gjennom mediene, men det må skje på en annen måte hvis det skal være noe som vi skal tas med på og vurdere. 

– Men hun skriver at hun tok det opp med deg på det vaffelmøtet, og du sa at det ikke ble diskutert?

– Men da har jeg en annen oppfatning av det, svarte Støre. 

Venstres leder sier til TV 2 i etterkant at hun opplever at Støre farer med usannheter. 

- Han vrir i alle fall på sannheten. Saken ble nevnt, og det har jeg vitner på, sier Skei Grande til TV 2. 

Tale til landsmøtet

Det var i talen til Venstres landsmøte i helgen av Skei Grande avslørte at Venstre hadde undersøkt muligheten for et flertall med Arbeiderpartiet i den krevende saken om de lengeværende asylbarna. 

I talen sa hun at Venstre «har hatt flere møter og samtaler med ledende Arbeiderpartiet for å se om det var mulighet for å få til et flertall med dem om ny behandling for disse barna. Vi var klare for å lage flertall den veien. Svaret deres var et entydig nei».

Støre provosert over Venstres «karakteristikker»

Støre lot seg også provosere over Venstres påstand om at Arbeiderpartiet fører Norges strengeste asyl- og flyktningpolitikk akkurat nå. I landsmøtetalen sin sa Skei Grande: 

– Flere kvoteflyktninger får komme til Norge med Frp i regjering enn det som var tilfelle i åtte år med SV, Sp og Ap. Etter budsjettbehandlingen i år er det Ap som fører den mest restriktive flyktningepolitikken i Norge. Det er pinlig. Det er adjø solidaritet.

I sitt svar på dagens pressekonferanse fremhevet Støre at Ap ikke har mer restriktiv politikk enn Frps partiprogram. Han vil imidlertid ikke sammenligne Ap med den politikken Frp nå støtter i regjering.

– La meg si at vi legger asylbarnavtalen mellom de borgerlige partiene til grunn og støtter den. Og synes at dette er en rimelig måte å rydde opp i den usikkerheten som ble skapt, sier Støre. 

Tema på landsmøtet

Støre er hardt presset på asyl- og flyktningfeltet, og det ligger an til at dette vil prege Arbeiderpartiets landsmøte i helgen. Flere lokallag ønsker en markant oppmykning av asylbarnpolitikken til Arbeiderpartiet.