
Dette er de tryggeste yrkene du kan velge – og disse bør du tenke godt om før du velger
Noen velger med hjertet mens andre velger med hodet. Dette er de sikreste og de de mest usikre veiene.
Det er den tiden på året da mange unge skal bestemme seg for hvilken vei de skal velge videre. Enten det er fra videregående eller fra andre studier. Søknadsfristen for å søke seg til høyskoler og universiteter går ut onsdag 15 april.
Ekspertenes råd er å velge smart, men uten å utelukke følelsene helt fra prosessen.
Samtidig velger flere norske elever ifølge dem selv hovedsakelig basert på trivsel.
Bruk mer hjerne enn hjerte
– Jeg vil si bruk hjertet men ta med hjernen også, man står jo foran et langt arbeidsliv, sier konserndirektør i Manpower group Maalfrid Brath.
Bemanningsbyrået jobber med både arbeidsgivere og arbeidstakere og har god oversikt både fra egen praksis og årlige undersøkelser blant arbeidsgivere.

Johannes Sørbø fra Nav jobblyst er enig med konserndirektøren.
– Mange står mellom et par tre alternativer, da vil jeg anbefale å tenke hvilke av studiene som frister som gjør det enklest for deg i ettertid, sier Sørbø.
Ifølge både Nav og bemanningsbyrået er dette de fire sikreste og de fire mest utrygge veiene å gå.
Du kan trygt velge disse veiene
- Sykepleier
- Annen helsearbeider
- Lærer
- Høyere utdanning innen realfag
Tenk deg godt om før du velger disse
- Økonomi og administrasjon
- Samfunnsvitenskaplige fag
- Humanistiske fag
- Medier og kommunikasjonsfag
Brath legger til at kjente veier som lege, tannlege og jurist også er områder hvor det er og vil fortsette å være stort behov for folk.
– Innenfor helsesektoren er det og blir det også et stort behov fremover. Også når det gjelder lærere er det et stort behov, sier Brath.
Yrkesfag
Det er også et stort behov for yrkesfaglærte folk med fagbrev, ifølge ekspertene. Brath sier deres undersøkelser viser at det er gjeldene også flere steder i verden.
Hun sier at dersom hun skal komme med et råd til ungdommen som nå står foran et viktig valg så er det aller viktigste; Ta en utdannelse.
– Ta en utdannelse, det blir viktigere og viktigere fremover. Snart er det ikke mange jobbene igjen som ikke krever utdannelse, sier Brath.
Noen klare endringer
Administrerende direktør i Top Temp, Kristian Fæste jobber med ansettelser i privat sektor og ser en tydelig endring.
– Ingeniører til oljebransjen er jo klart et mindre behov, men samtidig er det et økende behov for ingeniører og folk med teknisk utdannelse til arbeid med infrastruktur og miljø, sier Fæste.
Han sier man også må huske å velge etter evne.
– Innen salg og markedsføring ser vi et stort og stabilt behov for folk, så det vil nok også være et sikkert valg i fremtiden, tror Fæste.

Student: – Penger er viktig, men vil heller ha en jobb man kan trives i
