Norges grillmester Unions – BBQ

Wenche var bare assistent i dag, for i morgentimene sto dommerne fra "Norges Grillmester", Jonas Lundgren og Espen Schöning for kokkeleringen. Masse snadder og gode tips!

Norges grillmester Unions – BBQ

Norske «kjøttkaker» på ny måte, med parmesan og chili
Svenska kåldormar fylt med bbq beef
Vinaigrette med svenske Lingon og Norsk sennep
Frisk salat & revet pepperrot

 

Kjøttboller med parmesan & chili

Grillsesongen er definitivt i gang!  Foto: TV 2
Grillsesongen er definitivt i gang!  Foto: TV 2

Dette trenger du:

  • ½ kg svinekjøtt, f.eks svinenakke eller svineribbe, grovkvernet
  • 1 ts salt
  • 1 egg
  • 50 g parmesan
  • 1 rød chili
  • pepper

Slik gjør du:

Vend inn salt og bland inn egg, revet parmesan, finhakket chili og pepper.
Rull til boller og tre på et grillspyd.
Grilles på begge sider og pensles med en bbq saus.

 

Røkt BBQ saus

Dette trenger du:

  • 1 rød paprika
  • 4 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili
  • 6 cherrytomater
  • 1 boks hakkede tomater (mutti)
  • 3 ½ ss brun sukker
  • 2 ss sherryeddik
  • 1 ss tomatpurè
  • 1 ss honning
  • 1 ts maizenna utrørt i 1 ss kaldt vann
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ts dråper tabasco green pepper sauce

Slik gjør du:

Grønnsakene grovhakkes og røykes i ca 2 timer ved 125 grader i smokeren.
Ha alt over i en kjele.
Tilsett hermetiske tomater, brunt sukker, eddik, tomatpurè og honning, og kok det hele sammen i ca 5 minutter.
Kjørt glatt med en stavmikser og kok sausen i ca 1 time på middels varme, under lokk til den har ketchupkonsistens.
Rør inn maizenna, smak til med dijonsennep og tabasco, kjør sausen helt glatt med en stavmikser.
Avkjøl.
Oppbevares på et tett glass.

 

Kåldormar ( kålruletter) med BBQ pulled beef

Dette trenger du:

  • 800 g høyrygg eller Entrecôte
  • 80 g bbq rub med chipotle (4 ss Brun farin, 3 ts tørket løk, 5 g chipotle, 2 ss paprikapulver, ¾ ss fingersalt)
  • 16 stk pene kålblader, savoykål eller nykål

Slik gjør du:

Kjøttet rubbes godt Gnis inn med ) med krydderblandingen, la ligge kjølig i 2 timer.
Røykes på ca 120 - 125 grader i 9 – 12 timer i en smoker, til du har en kjernetemperatur på 95 grader.
Avkjøles noe, riv kjøttet i lange «tråder» og smaksett deretter kjøttet med litt bbq saus.
Forvell kålbladene i kokende vann i 30 sekunder, avkjøl i isvann.
Grill kålen raskt på grillen og fyll de deretter med ca 50 g pulled beef i hvert blad.
Rull sammen og varm på indirekte varme på grillen frem til servering, pensle med litt salt, pepper, smeltet smør og gressløk.

 


Vinaigrette med tyttebær og sennep

Dette trenger du:

  • 2 ss Tyttebær
  • 1 ss sennep
  • 6 ss olivenolje
  • 2 ss sherryeddik
  • 1 ss finsnittet gressløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Pisk sennep, olje og eddik sammen, smakesett med tyttebær, gressløk, salt og pepper.

 

Frisk salat

Dette trenger du:

  • Stangselleri
  • Reddik
  • Spirer
  • Hjertesalat
  • Gressløk
  • Gulrot

Slik gjør du:

Stangselleri, reddik og gulrot kuttes i pene tynne skiver på en mandolin, eller med en aspargesskreller.
Salaten snittes og alt blandes med litt vinaigrette.

 

Løkmarmelade

Dette trenger du:

  • 1 rødløk
  • 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss brunt sukker
  • 3 ss Sherryeddik
  • salt og pepper
  • Revet pepperrot
  • Topp retten med litt revet pepperrot.