PÅ NORSKE KINOER: Snart har den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «Citizenfour», om Edward Snowden, premiere på norske kinoer. Her fra filmen hvor Snowden møter The Guardian-journalisten Glenn Greenwald. Foto: AP
PÅ NORSKE KINOER: Snart har den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «Citizenfour», om Edward Snowden, premiere på norske kinoer. Her fra filmen hvor Snowden møter The Guardian-journalisten Glenn Greenwald. Foto: AP

Snowden: – Det tar ett sekund å knekke et passord på åtte tegn

Den kjente NSA-varsleren Edward Snowden ber folk tenke fullstendig nytt om passord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 17. april er det premiere på norske kinoer for den Oscar-vinnende dokumentarfilmen om Edward Snowden (30), «Citizenfour».

Tittelen henspiller på pseudonymet Snowden brukte da han tok kontakt med filmskaper Laura Poitras og journalist Glenn Greenwald, etter at han hadde bestemt seg for å bli varsler og lekke hemmeligstemplet informasjon om amerikansk etterretning til media.

Torsdag ble den tidligere dataingeniøren, som har fått midlertidig asyl i Russland etter at USA siktet ham for spionasje, intervjuet i Moskva av John Oliver i programmet «Last week tonight» som går på HBO.

Snowden er bekymret for sikkerheten til borgerne på internett, og oppfordrer folk til å slutte å bruke passord.

OSCAR: Den Oscar-vinnende dokumentarfilmen om Snowden har premiere i Norge fredag.
OSCAR: Den Oscar-vinnende dokumentarfilmen om Snowden har premiere i Norge fredag.

– Det tar en datamaskin mindre enn ett sekund å knekke et passord på åtte tegn. Så fort går det i dag å gå gjennom alle muligheter. Dårlige passord er en av de enkleste metodene å kompromittere et system, og det spiller ingen rolle hva man velger, selv feilstavelser er nytteløse, sier Snowden.

Bruk setninger

Han anbefaler i stedet å bruke setninger eller fraser som passord.

– Det beste rådet er å slutte å tenke på passord og istedet tenke fraser. Tenk for eksempel på et uttrykk som passer for deg, som helst er så langt at det ikke står i noen ordliste, sier han.

Men til de som virkelig ønsker å ta sikkerheten på alvor, anbefaler Snowden kryptering.

– Vi må slutte å tenke på kryptering som noe uforståelig. Istedet er det en grunnleggende beskyttelse og alle mennesker trenger å stole på kryptering for å beskytte seg mot spionasje fra NSA, mener Snowden.

Siktet for spionasje

USA har siktet Snowden for spionasje og krevd ham utlevert fra Russland, hvor han har fått midlertidig asyl.

The Guardian-journalist og blogger Glenn Greenwald var den første som publiserte avsløringene fra de hemmeligstemplede dokumentene Snowden lekket for to år siden.

Dokumentene avslørte ulovlig og omfattende amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

Takket Snowden for hans mot

Snowden valgte i 2013 å betro seg til Greenwald og filmskaperen Laura Poitras.

– Edward Snowden avdekket ikke bare noe som truet vårt privatliv, men også selve demokratiet. De viktigste avgjørelsene, som angår oss alle, tas i hemmelighet, og vi mister muligheten til å kontrollere makten. Takk til Edward Snowden for hans mot, sa regissør Laura Poitras i takketalen etter å ha mottatt Oscar for dokumentarfilmen.

Snowden selv hyllet dokumentaren etter at den vant Oscar.

– Mitt håp er at prisen vil oppmuntre flere til å se filmen og bli inspirert av dens budskap om at vanlige borgere, dersom man jobber sammen, kan forandre verden, sa han blant annet.