Fra Rodney King til Walter Scott:

Her er politivolden som har rystet USA 

I flere tilfeller har politimenn sluppet straff for grov voldsbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en mørk uke for den amerikanske politistanden. Videobildene av 50 år gamle Walter Scott som på flukt fra en politmann ble skutt åtte ganger i ryggen, har rystet en hel verden.

Scott døde av skadene, og politimannen er siktet for drap.

Fredag ble nok en video som dokumenterer politivold i USA offentliggjort. TV-bildene viser 11 politibetjenter i California som rundjuler en 30 år gammel mann som før volden hadde overgitt seg. Trettiåringen blir påført mer enn 50 slag og spark mot hodet og kroppen. 

Rodney King-saken

Mishandlingen av Rodney King ble i etterkant av en hendelse i 1991 selve symbolet på rå politivold i USA. Fire hvite politimenn i Los Angeles gikk tilsynelatende helt uprovosert til angrep på King og slo og sparket han mer enn 50 ganger mens han lå nede.

King døde ikke av skadene, men satt igjen med 11 hodeskader og et ødelagt øyeeple. Derimot døde hele 53 mennesker i demonstrasjoner som fulgte da politimennene senere ble frikjente av juryen. Over 2000 mennesker ble skadet i opptøyene.

I 2012 ble King (47), som egentlig het Glen til fornavn, funnet i død i bassenget i hans og konas hjem i Rialito i California.

Sterke beviser til tross: Tre av de fire betjentene ble på sensasjonelt vis frifunnet av en domstol året etter. For fjerdemann klarte ikke juryen å bli enig, og også han gikk fri.

Skjøt 17-åring

17 år gamle Trayvon Martin ble ikke skutt av en politimann, men av George Zimmermann, en bevæpnet frivillig nabovakt en februarnatt i 2012. Zimmermann patruljerte nabolaget sitt i Sanford i Florida da han kom over 17 år gamle Trayvon Martin. De havnet i slåsskamp, hvorpå Zimmerman trakk pistolen sin og skjøt den ubevæpnede17-åringen.

Zimmerman hevdet han handlet i selvforsvar, og at Martin hadde gått fysisk til angrep på ham. Martin hadde vært inne i en butikk for å kjøpe godteri og  Zimmerman mente gutten var stoffpåvirket og virket utilregnelig.

Zimmerman ble frikjent på alle tiltalepunkter, noe som skapte voldsomme reaksjoner, ikke minst blant den svarte befolkningen av USA. Selv om Zimmerman ikke var politimann, har handlingen blitt sammenliknet med Ferguson-saken siden den innebærer en hvit maktpersons drap på en afroamerikansk tenåring.

Slapp tiltale etter Brown-dødsfall

Hendelsen som de siste årene både har skapt sterkest reaksjoner og mest medieomtale er dødsfallet til tenåringen Michael Brown. Den 28 år gamle politibetjenten Darren Wilson skjøt 9. august 2014 18 år gamle Brown i Ferguson i delastaten Missouri. Dødsfallet førte til store og langvarige opptøyer. 

Saken endte i november med at det ikke ble tatt ut tiltale mot Wilson, som dermed ikke får noen straff. Wilson hevdet at han handlet i selvforsvar. Mer enn 60 personer ble pågrepet i rasende opptøyer etter at nyheten om «frifinnelsen» ble kjent.

Opptøyer ble det også i desember 2014 da 18 år gamle Antonio Martin ble skutt og drept etter at han rettet en pistol mot en politimann i St. Louis. I denne saken ble det konkludert med at politimannen handlet i selvforsvar.

Døde av kvelning

I juli 2014 døde 43 år gamle Eric Garner som følge av kvelning under en pågripelse i New York. Politiet mistenkte den afroamerikanske seksbarnsfaren for ulovlig sigarettsalg og hevdet at han motsatte seg pågripelse. Han ble lagt i bakken av flere hvite politifolk, og det hele ble filmet av en forbipasserende.

Opptaket viser at en av politimennene, Daniel Pantaleo, tok kvelertak bakfra på 43-åringen. Dette er ulovlig i henhold til New York-politiets vedtekter.

Garner hadde astma og kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset.

– Det var aldri min intensjon å skade noen og jeg er svært lei meg over Garners dødsfall, sa Pantaleo i en kunngjøring etter at det ble kjent at han slapp tiltale.

Denget løs på kvinne

5. juli i fjor ble en tilfeldig forbipasserende vitne til at en politibetjent satt overskrevs på en kvinne og slo løs på henne ved motorveien i Los Angeles.

David Diaz tok opp telefonen og filmet voldsbruken, som omfattet minst elleve slag mot kvinnes hode.

– Han bare slår løs på henne. Hvis du ser på videoen ser du at det ikke bare er småslag, han virkelig fyrer løs mot hodet hennes. Hun får rundjuling. Det er helt latterlig. Jeg har vanskelig for å tro at dette var eneste utvei for politimannen i denne situasjonen, sa Diaz til CBS. 

Det er uvisst om politibetjenten ble straffet for voldsbruken. Video av hendelsen ser du øverst i denne artikkelen.

Kvinnen som ble slått, Marlene Pinnock (51) sa i et intervju etter at hun var skrevet ut fra sykehuset at hun trodde hun skulle dø da politimannen banket henne opp.

Drepte politifolk

I desember i fjor var det politiet i New York som skulle miste to av sine. 28 år gamle Ismaaiyl Brinsley skjøt og drepte politimennene Wnjian Lu (32) og Rafael Ramos (40) mens de satt i patruljebilen sin i Brooklyn.

Brinsley knust vinduet på passasjersiden og skjøt og drepte deretter de to med et semiautomatisk håndvåpen. Politidrapsmannen hadde tidligere truet med politidrap i sosiale medier.

– De tar en av oss, la oss ta to av dem, skal han ha skrevet på nettet bare timer for han gikk til angrep.