Nå skal piggdekkene av. Regelen sier at første mandag etter 2. påskedag er siste frist. De som bor i ett av landets tre nordligste fylker, har frist på seg til 1. mai.
Nå skal piggdekkene av. Regelen sier at første mandag etter 2. påskedag er siste frist. De som bor i ett av landets tre nordligste fylker, har frist på seg til 1. mai.

I dag er det siste frist

Bortsett fra de som bor lengst nord i landet vårt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat nå er det full fart hos alle som driver med dekksalg og dekkskift i Norge. Vinterdekkene skal av, sommerdekkene skal på – og bruker du piggdekk på vinteren, har du faktisk ikke noe valg.

De skal av i dag. Regelen er nemlig at piggdekkene skal tas av senest første mandag etter andre påskedag. I år betyr det 13. april. Eneste unntak er om du bor i Nordland, Troms eller Finnmark. Her er fristen 1. mai.

Noe veier tyngre

Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet bety gebyr. Men her er det viktig å understreke at tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.

Hvis du skal på fjellet eller til et sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.

- Finnes det en eneste god grunn til å bruke piggdekk?

Dårligere kjøreegenskaper

– Det er altså full lovlig å bruke sunn fornuft. Heldigvis! Jeg tror heller ikke politiet er veldig hissige på å skrive ut gebyrer de aller første dagene etter at fristen er over. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han understreker at det er mange gode grunner til å skifte til sommerdekk.

– Det er store forskjeller på egenskapene til sommer- og vinterdekk. Du har vesentlig dårligere kjøreegenskaper hvis du bruker vinterdekk på sommeren. I mange tilfeller kan det rett og slett være uforsvarlig å bruke vinterdekkene nå. Derfor har også mange tatt til orde for et forbud mot dette, forteller Benny.

Stopper ved piggdekkene

– Ja, for det er bare piggdekkene som må av nå, strengt tatt er det lovlig å bruke piggfrie vinterdekk også på sommeren?

– Ja, det er helt riktig. Lovreguleringen av dette stopper ved piggdekkene. Det er nok i hovedsak gjort fordi disse sliter på asfalten, og skaper mye helsefarlig svevestøv. Men ser vi på det sikkerhetsmessige aspektet, er det også gode grunner for å forby piggfrie vinterdekk på sommeren. De har blant annet en mye mykere gummiblanding enn sommerdekkene, noe som gir mye lengre bremsestrekning og dårligere egenskaper i sving. Min holdning til dette er enkel: Vinterdekk på vinteren, sommerdekk på sommeren! Og de aller fleste steder i landet vårt, er det på tide på skifte nå, sier Benny. 

Nytt superdekk er egentlig forbudt i Norge