KJÆRLIGHET: Stine Holstad og lillebroren Eskil sammen. Hennes hyllest av lillebroren har fått mye oppmerksomhet på Facebook. Foto: Privat.
KJÆRLIGHET: Stine Holstad og lillebroren Eskil sammen. Hennes hyllest av lillebroren har fått mye oppmerksomhet på Facebook. Foto: Privat.

«Det går ikke an å la være å smile når du ser Eskil»

Storesøsteren skulle bare poste et spontant innlegg på Facebook, og har fått kjemperespons. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld tok 20 år gamle Stine Holstad fra Ålesund et bilde av broren Eskil. Dette skulle føre til en respons hun aldri hadde sett for seg.

Ender opp i "ropekonkurranse"
Deretter smiler han, og jeg vet at jeg ikke klarer å være sur lenger

– Jeg lå på sofaen med Eskil, og vi drev og tulla og tok bilder med Snapchat. Så lagret jeg ett fordi det var så fint og skulle legge det ut på Instagram, forteller Stine til TV 2.

Hun slettet raskt de første ordene hun hadde skrevet, og begynte å skrive akkurat det hun hadde i tankene, på engelsk. Om hvordan det har vært å vokse opp med en lillebror som er sterkt rammet av cerebral parese. Om fremskrittene broren gjør. Om hvor kunnskapsrik og intelligent broren er.

– Det er utrolig hvor mye positiv respons vi har fått. Det er veldig artig å se hvor mange det traff, sier Stine til TV 2.

Les Stines kronikk om lillebroren her: #2Sitert: «Lillebror, smil og se hvor mye verden tar feil av deg»

Sterkt funksjonshemmet

I innlegget forteller hun blant annet om hvordan familien har fått beskjed om at Eskil ikke kom til å klare å gjøre noe med livet sitt. Men listen over det 15-åringen har lært seg er imponerende:  

«Han kan spansk, flytende norsk og engelsk, matematikk, nesten alt om kroppen, biler, dyr, musikk, Jorden, verden og masse andre fakta som alle andre kan lære seg».

– Eskil drar ut på fisketur på sommeren, i skitrekket på vintern, han spiller videospill på x-Box'en og hopper på trampoline. Han kan gjøre det meste alle andre kan, bare med litt hjelp, utdyper den stolte søsteren. 

Kort tid etter at Eskil ble født, fikk familien beskjed om at han var sterkt funksjonshemmet.

– En storsjarmør
Han er en storsjarmør og en storflørt. Han bruker smilet og blikket. Du bare smelter. Det går ikke an ikke å smile når du ser Eskil.

Legene sa at de aldri kom til å få noen spesiell kontakt med sønnen, og at han kom til å bli liggende på sofaen.

Går bare oppover

Da han var tre år gammel tok foreldrene ham med til USA, og siden har de reist tilbake hvert år for å få hjelp til opptreningen av den nå 15 år gamle gutten.

– Etter det har det bare gått oppover for Eskil. Han kommuniserer hele tiden, har lært seg å sitte oppreist og kan stå oppreist hvis han har støtte, forteller en stolt storesøster.

Eskil kommuniserer ved å se mot enten høyre eller venstre for å si ja eller nei på spørsmål. I tillegg bruker han mye ansiktsuttrykk, latter, lyder og smil.

– Han elsker når vi tuller med hverandre og henger seg ofte på pappa eller assistentene når de erter hverandre. Det han elsker mest å gjøre for å erte meg er det å snakke over meg når jeg prøver å fortelle noe. Jeg kommer hjem og skal fortelle om dagen min og ender opp med en konkurranse om hvem som kan rope høyest. Deretter smiler han og vet at jeg ikke klarer å være sur lenge.

Har satt verden i perspektiv

Stine forteller også at å ha Eskil som bror har satt verden i perspektiv. En gang hadde Eskil fortalt moren via et tastatur at han hadde drømt at han kunne gå.

– Da knakk det litt for meg. Bare det å kunne gå. Vi klager kanskje hvis vi er nødt til å gå langt, men vi skal være lykkelige over at vi kan gå. Det er den mest selvfølgelige tanken.

– Det har lært meg å ta vare på de små tingene, og finne gleden i de mest dagligdagse tingene som er naturlige for oss.

– Han er en storsjarmør

Et av temaene Stine tok opp i innlegget sitt, er hvordan folk har en tendens til å snakke over hodet på broren. «Ofte blir folk kleine, og snakker til foreldrene mine om hvordan dagen hans er, i stedet for å spørre ham om hvordan det går», skriver hun.

– Jeg tror folk tenker at det er enklere å bare gå til mamma og pappa og få responsen fra dem. Det blir litt for lett å snakke over ham. Men jeg tror ikke de mener det vondt, bare at de ikke tenker over hva de gjør.

Samtidig kommer hun med en oppfordring: «Ikke vær redd for å se ham i øynene. Bare si hei, smil, han hadde elsket det!».

– Bare det å si hei er stort for ham. Han elsker folk og elsker oppmerksomhet. Han er en storsjarmør og en storflørt. Han bruker smilet og blikket. Du bare smelter. Det går ikke an ikke å smile når du ser Eskil.

Har merket stor forskjell

Og innlegget har faktisk hatt en effekt siden det ble postet onsdag kveld. Dette var spesielt merkbart lørdag.

Bare i dag har vi snakket med folk som Eskil ikke pleier å snakke så mye til, men som har kommet direkte bort til ham og slått av en prat, sier Stine.

Broren har også fortalt henne at han var glad for at hun skrev innlegget, samtidig som han deler søsterens overraskelse over engasjementet teksten har skapt på Facebook. 

– Jeg forklarte ham også tankene jeg hadde bak innlegget, og det var smil og ja tilbake så Eskil godkjente alt som «good to go», ler storesøsteren.