Svendsen gikk på feil type ski hele sesongen

– Flere må ta sin del av skylden, sier bror og smøresjef Morten Hegle Svendsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SJUSJØEN (TV 2): Skiskytterne har vært på Sjusjøen denne uken og testet ski for den kommende sesongen. Emil Hegle Svendsen oppdaget kjapt at han har benyttet feil type ski i vinteren som var.

– Jeg har funnet ut nå at jeg har gått på feil type ski. Hvis jeg hadde vært flinkere i fjor på denne tida her, ville det gått bedre. Skiene har hatt feil spenn, og da har du ikke sjanse til å gå skikkelig fort. Jeg har gått på for myke ski. Det går greit opp til en viss fart, men så stopper det der, sier Svendsen til TV 2.

– Merket du stor forskjell sammenlignet med skiene du testet i dag?

– Jeg merker det veldig godt. Nå har jeg testet kun for å finne optimale ski for meg, min måte å gå på og min vekt. Smøreteamet har en stor oppgave med å finne andre ting som er viktige, men jeg må finne skiene som er optimale for meg.

På spørsmål om hvorfor en slik feil ikke er blitt oppdaget før, svarer Svendsen:

– Det jobbes kontinuerlig hele vinteren med det, men ski, smurning og testing er ingen eksakt vitenskap. Ulike ski går på ulike fører. Det er vanskelig å forstå seg på. Nå har jeg bestemt meg for å finne optimale ski for standard føre. Det er viktig med skiegenskapene og hva som passer hver enkelt. Der har jeg ikke vært god nok. Jeg har fått en liten vekker den siste tida. Men jeg tror at jeg er på rett vei.

Smøresjef Morten Hegle Svendsen bekrefter at lillebroren har gått på ski med feil spenn.

– Emil er en stor og tung løper, som trenger tøffe ski. Der har det ikke vært optimalt. Han tar skylda selv, men det er flere som jobber sammen og som må ta sin del av «kaka». Det er i hvert fall fint at han involverer seg og deltar mer enn har gjort tidligere. Vi må gjøre en bedre jobb sammen med ham nå og neste sesong, sier han.

Super-Svendsen var ikke like rask i sporet denne sesongen som vi er vant med å se ham. I VM skjøt han feilfritt på normalstarten, men tapte likevel nærmere halvannet minutt i sporet til gullvinner Martin Fourcade, som hadde én bom.

I etterkant erkjente smøresjef og storebror Morten at skiene ikke hadde vært de beste. Smørebommene har nemlig også vært for hyppige i vinter, særlig etter nyttår. Denne uka har smøregjengen gjennomført en evaluering av egen innsats på Sjusjøen.

Konklusjonen:

– Vi har en del å gå på, og føler generelt at nivået har vært litt for dårlig. Hvis vi ser medianen er det litt under pari. Det er topper og bunner, men det generelle nivået må heves, sier han.

Emil Hegle Svendsen er enig:

– Det har vært bra i perioder, i VM hadde vi for eksempel mye bra ski, så det er vi fornøyde med. Men i verdenscupen var det kanskje litt for mange med dårlige ski. Det har vi vært enige om, alle mann. Så får ledelsen, smøreteamet og smøresjefen finne ut av hva som har skjedd. Vi utøverne vet lite om hva som skjer i bua. Vi får skiene før start og gir tilbakemeldinger på det vi opplever under løpet. De må finne ut hvor skoen trykker, sier Svendsen.

TV 2s skiskytingsekspert, Ole Kristian Stoltenberg, er overrasket.

– Jeg vil si det er lite våkent av Svendsen når han i utgangspunktet bør ha en god skipark. Når alt da er feil, har han vært på bærtur. Men ingenting er bedre dersom han nå har funnet noen skikkelige svar og gjør noen ganske drastiske endringer i skiparken. Det lover godt for Emil og dårlig for konkurrentene.

– Dersom jeg skal synse, har det sett ut som han har mistet en god del plasseringer på grunn av ski. Emil kan sikkert heve seg fysisk, men han har vært i bedre form enn resultatene tilsier.

Johannes Thingnes Bø var Norges bestemann i verdenscupen denne sesongen og tok også Norges eneste gull i VM i Kontiolahti. Han er fornøyd med det aller meste:

– Jeg har gått fortest hele sesongen, og det betyr at jeg har hatt veldig gode ski. Uten gode ski ville jeg ikke vunnet det jeg vant i år.

Så er spørsmålet om alle kommer helskinnet fra det når alt skal oppsummeres. Etter det TV 2 erfarer kan det bli enkelte utskiftninger i smøreteamet foran VM på hjemmebane.

Morten Hegle Svendsen frykter ikke resultatet av evalueringen.

– Jeg er ikke redd noen verdens ting. Når man ikke leverer får, det konsekvenser, det må vi bare ta innover oss. Men det er små detaljer som må på plass, og vi har klare formeninger om hva som skal til, sier smøresjefen.