– Norske dommere er bedre enn spillerne i Tippeligaen

Tidligere FIFA-dommer Per Ivar Staberg mener Tippeliga-dommerne får ufortjent mye kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen (TV 2 Sporten): Mandag braket det løs i Tippeligaen og Obos-ligaen, og nok en gang havnet dommeren i fokus etter kampene.

Se alle scoringene fra mandagens serieåpning og de omstridte dommeravgjørelsene øverst!

Viking ble snytt for straffespark i oppgjøret mot Mjøndalen, Vålerengas Ghayas Zahid ble beskyldt for å filme seg til straffespark mot Strømsgodset, og i Obos-liga-kampen mellom Fredrikstad og Brann fikk rødtrøyenes Jakob Orlov en scoring feilaktig annullert for offside.

– Bedre enn norske spillere
Tidligere FIFA-dommer Per Ivar Staberg, som dømte over 250 Tippeliga-kamper fra 1995 til 2014, mener imidlertid norske dommere får ufortjent mye kritikk.

Han synes norske dommere er bedre enn spillerne i Tippeligaen.

– Ja, og det står jeg for. Da legger jeg til grunn representasjon i europeiske turneringer og nivået i landskamper norske dommere er kvalifisert til de siste årene. Det er ikke et blaff når én til to norske dommere har dømt kamper i europeisk toppklasse helt siden Rune Pedersen var på topp. Det synes jeg er en ganske god forklaring på det, fastslår Per Ivar Staberg overfor TV 2 Sporten.

Staberg får full støtte av TV 2-ekspert Mini Jakobsen, som i løpet av sin karriere fikk med seg over 200 Tippeligakamper for Rosenborg og 65 landskamper for Norge.

– De argumentene Staberg kommer med er helt riktige. Det er flere norske dommere i internasjonale kamper enn det er norske fotballspillere. Men så er det kanskje litt lettere å være fotballdommer enn fotballspiller med tanke på feil. Det er imidlertid klart at Staberg har sitt på det tørre når det gjelder norske dommere i internasjonale kamper, sier Mini, og fortsetter:

– Jeg synes vi i Norge har gode dommere. De aller fleste er fornuftige mennesker det er mulig å snakke med. Det verste jeg visste da jeg var spiller, var arrogante dommere det ikke var mulig å ha en dialog med, mener Mini.

– Lett å sitte hjemme og klage på dommeravgjørelser
Starts Jesper Mathisen, som for tiden er satt ut av spill med skade, synes norske dommere stort sett gjør en god jobb.

– Ja, det er ingen tvil om at dommerne i Norge stort sett er veldig gode. Men som spillerne gjør de av og til noen uforklarlige feil. Dommeren i Fredrikstad blåste for eksempel offside på en spiller som var 100 meter onside. Men det går fort, og det er små marginer. Det er lett å sitte hjemme i stuen eller i et TV-studio og si at det var feil, poengterer Start-spilleren.

– Med Svein Oddvar Moen i spissen har norske dommere utviklet måten de kommuniserer med spillerne på, og jobber mer sammen med spillerne. De godtar mer spontantreaksjoner. Per Ivar Staberg var den dommeren som var best på dette, og nå har mange dommere tatt etter ham og utviklet dette, sier Mathisen.

– Moen er Norges beste dommer
Staberg er heller ikke i tvil om hvem som er Norges beste dommer for øyeblikket.

– Det mener jeg er Svein Oddvar Moen. På det spørsmålet har det ikke vært noe særlig stor debatt i dommerkretser heller. Blant spillerne er det nok litt mer blandet, men Moen har fått en generelt sett høyere «standing» også blant dem de siste årene, påpeker Staberg, og legger til:

– Dessuten tror jeg ikke Moen har nådd det maksimale dommerkarrieren vil by på. Jeg er sikker på at vi ser ham som hoveddommer i et stort mesterskap ganske snart. Neste mulighet er EM i Frankrike i 2016, sier han.

Selv om Staberg roser norske fotballdommere, innrømmer han at det ble gjort feil under mandagens serieåpning.

– Jeg fikk ikke sett samtlige 90 minutter i alle kampene, men av det jeg så var det mye bra. Men et par kamper ble skjemmet av feil som antageligvis påvirket kampresultatene. Og det er den verste situasjonen en dommer kan havne i. Da tenker jeg spesielt på straffesituasjonen i oppgjøret mellom Mjøndalen og Viking, og i kampen mellom FFK og Brann i Obos-ligaen, sier han.

– Fortjent kritikk fra Jonevret
Viking-trener Kjell Jonevret raste mot dommer Brage Sandmoen etter at Viking ble snytt for et soleklart straffespark mot Mjøndalen. Staberg forstår Viking-trenerens frustrasjon.

– Jonevret er i sin fulle rett til å påpeke dette etter kampen. Kanskje hadde kamputfallet vært noe annet om Viking hadde fått straffe. Men samtidig likte jeg at Jonevret sa Viking kanskje hadde satt straffesparket utenfor om det hadde blitt dømt. Det ga en større dimensjon i kritikken. Nå i etterkant har også Brage Sandmoen lagt seg flat og innrømmet feil, og det synes jeg er ganske ålreit når en dommer har gjort slike åpenbare feil, konstaterer Per Ivar Staberg.