VEGRER SEG MOT VAKSINE: Danske foreldre som ikke vil vaksinere barna, søker smitte på andre måter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VEGRER SEG MOT VAKSINE: Danske foreldre som ikke vil vaksinere barna, søker smitte på andre måter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hemmelig Facebook-gruppe: Vaksinemotstandere søker sykdom for å smitte sine barn

– Barnesykdommer søkes til to gutter, skriver en person i gruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 200 danske foreldre skal være med i den lukkede Facebook-gruppen, melder nettstedet voresbørn.dk. Felles for dem er at de ikke vil vaksinere sine barn, og foreldrene søker opplsyninger så de kan smitte barna med for eksempel røde hunder og meslinger.

Et medlem av gruppen forteller til voresbørn.dk at hun etterlyser meslinger til sin fem år gamle datter fordi hun har valgt bort de vanlige stikkene hos legen.

– Jeg har en sunn og sterk pike, så jeg har ikke syntes det var nødvendig med vaksinen. Men samtidig vil jeg jo gjerne at hun kommer gjennom barnesykdommene mens hun er liten, så det blir så ukomplisert som mulig, sier moren.

Søker smitte til barna

Et medlem av gruppen skriver i en post at vedkommende søker smitte.

«Hei. Barnesykdommer søkes til to gutter. For eksempel: vannkopper, kusma, meslinger og røde hunder.»

«Jeg har en sønn på 18 måneder som jeg søker meslinger og vannkopper til», skriver en annen.

Vaksinemotstanderne hevder at enkelte komponenter i vaksinen kan forårsake allergi, de frykter bivirkninger og mener ofte at sykdommene gir bedre immunitet i «vill» form.

Kjenner du til smitteringer i Norge? Ta kontakt med vår journalist her

Fagfolk er kritiske

Allan Randrup Thomsen, professor i virusinfeksjoner ved Københavns universitet, kjenner godt til motstandernes argumenter. Han fraråder sterkt å benytte såkalte smittegrupper.

– Det er et meget risikabelt scenario de holder på med. Mange barn blir alvorlig syke av meslinger. Det er en sykdom med mange følgevirkninger, som både kan føre til livsvarig invaliditet og død. Det er absolutt ikke noe jeg kan anbefale, sier Thomsen til vørebørn.dk.

Også i Norge har det vært en heftig vaksinedebatt de siste månedene. Temaet ble aktualisert av et større meslingutbrudd i USA.

Skuespiller Sølje Bergman er en profilert talsperson for vaksinemotstanderne. I februar sa Bergman til TV 2 at hun mener det ikke er godt nok forsket på konsekvensene av at små barn får 12 vaksiner.

– Jeg er ikke redd for at mine barn skal få meslinger. Vi har sykdommer, som meslinger, av en grunn, og det er fordi barna skal gjennom det. For et lite barn mener jeg det først og fremst er følgesykdommene som kan være farlig, og det håper jeg selvfølgelig ikke skjer noen, sa hun.

Effektiv vaksine

På verdensbasis regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at meslinger tok mer enn 145.000 liv i 2013. De fleste var barn under fem år. I 1980, før vaksinasjon ble vanlig, døde omkring 2,6 millioner mennesker av sykdommen hvert år.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn vaksineres. Mellom 93 og 95 prosent av norske barn får MMR-vaksinen når de er 15 måneder gamle. Vaksinen er en del av barnevaksinasjonsprogrammet og beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Øystein Riise, overlege ved avdeling for vaksine på Folkehelseinstituttet, kjenner godt til at det forekommer såkalte smitteringer, for eksempel for vannkopper. De anbefaler imidlertid ikke at man smitter barna med sykdommer som man beskyttes mot gjennom vaksinasjonsprogrammet.

– Meslinger er en veldig alvorlig sykdom med potensielt dødelig utfall. Det har man sett i Berlin tidligere i vinter. Hvorfor man vil påføre den risikoen til sine egne barn er ikke lett å forstå, sier Riise til TV 2.

Sårbare grupper

FHI anbefaler foreldre å vaksinere barna fordi det beskytter mot potensielt dødelige sykdommer.

– Det gjelder spesielt de yngste barna, hvor risikoen for et dårlig utfall er størst. Kikhoste og meslinger er gode eksempler på sykdommer som kan få et alvorlig utfall, sier Riise.

– Er dere bekymret over at foreldre velger ikke å vaksinere barna sine?

– Hvis mange nok velger det bort, vil smitten få spre seg. De som er for små til å få vaksine eller de som ikke er vaksinert på grunn av en alvorlig sykdom, kan utsettes for smitte. Vaksinasjon er frivillig, men det får konsekvenser om mange velger det bort, sier overlegen.