HENGT UT SOM BUTIKKTYV: Bloggeren Nina ble i påsken hengt ut som butikktyv på Facebook. Meldingen som egentlig ble lagt ut i et lukket forum, ble fort offentlig.
HENGT UT SOM BUTIKKTYV: Bloggeren Nina ble i påsken hengt ut som butikktyv på Facebook. Meldingen som egentlig ble lagt ut i et lukket forum, ble fort offentlig.

Her blir mammabloggeren Nina (47) hengt ut som kriminell på Facebook

Stavanger-blogger anmelder butikk etter å ha blitt hengt ut som tyv på Facebook. 

«Dette er ingen god morgen».

Slik starter innlegget «Jeg har blitt utsatt for en grov forbrytelse» på den godt besøkte bloggen «Nina Sprell Levende». 

FIKK HAKESLEPP: Dette var et av bildene som ble brukt i meldingen som advarte mot Nina. Foto: Facebook
FIKK HAKESLEPP: Dette var et av bildene som ble brukt i meldingen som advarte mot Nina. Foto: Facebook

Bak bloggen står 47-åringen Nina, som i påsken ble hengt ut som butikktyv på Facebook. 

Daglig leder i en populær klesbutikk i Stavanger hadde lagt ut flere bilder av Nina for å advare sine ansatte mot tyveri:

«Kommer denne damen inn i butikk, ringer vi Securitas og ber henne gå ut av butikk. Hun er ikke ønsket», stod det i advarselen.

Meldingen ble først publisert i en hemmelig Facebook-gruppe. En skjermdump gjorde at meldingen nådde Ninas 18 år gamle sønn mens han var på fest hjemme i Stavanger.

Butikken hadde hengt ut feil Nina. Bloggeren hadde ikke stjålet fra butikken. Det hadde derimot en annen kvinne med et lignende navn som Nina sitt. TV 2 har derfor valgt å ikke publisere Ninas etternavn i denne saken.

Advarselen sirkulerte på fest

«Denne damen har vært i butikken vår og stjålet alt dette, trolig også mer som ikke er funnet eller solgt videre», stod det i advarselelen, hvor man kunne se to bilder av Nina.

Bildene stammet fra Facebook-siden hennes.

– Jeg fikk helt hakeslepp. Sønnen min kom hjem og sa at ei jente på festen hadde fortalt at jeg var blitt tatt for tyveri. Hun sa at hun hadde bevis i form av et bilde som gikk rundt på Facebook, sier Nina til TV 2. 

Sønnen viste henne en skjermdump fra meldingen som sirkulerte.

«Bilder fra min Facebook-side – og med mitt navn – lå brettet ut, og jeg var stemplet som en TYV! Jeg holdt på å tilte!», blogger Nina, og forteller at hun søkte opp kvinnen som hadde lagt ut meldingen. 

Hvem var det som ville meg og min familie noe så vondt? Hvem var dette kvinnemennesket, spør Nina.

Ninas ektemann sendte en melding til kvinnen.

– Vi fikk til svar at det var en glipp og at bildet nå var slettet, og at saken derfor burde være ute av verden. Hvordan kunne den være ut av verden? Jeg var jo akkurat blitt hengt ut som en tyv, forteller 47-åringen.

Varslet av politiet

Nina sier at hun fikk beskjed om at det var politiet som hadde varslet butikkens daglige leder om at de hadde hengt ut feil person.

– Hun sa at hun hadde slettet advarselen, men jeg satt jo der med bevis på at den fortsatt var ute på Facebook, hevder Nina.

– Hun fortalte at det var ei med samme navn som meg som var blitt tatt for tyveri hos dem. Hun hadde bare søkt på navnet på Facebook, og da altså funnet meg og lagt ut bilder av meg for å advare de ansatte. Hvordan er det mulig? Hadde de ingen andre ansatte som kunne si at jeg ikke var tyven? Hadde de ikke videoopptak som viste at jeg ikke hadde stjålet noe, men at det var en annen?  

Nina sier til TV 2 at hun tirsdag kommer til å politianmelde butikken, og at hun håper at saken snart er ute av verden.

– Jeg har grått og grått. Jeg skjønner ikke hvordan noen kan gjøre noe slikt. Nå skal jeg hjem og ta flere utskrifter, og så går jeg til politiet og anmelder dette. Jeg ønsker ikke å henge ut noen, men folk kan ikke holde på sånn, sier Nina.

Nina ønsker ikke at TV 2 publiserer navnet på butikken, ei heller daglig leder sitt navn. 

Butikken: – En megatabbe

Daglig leder i den aktuelle butikken sier til TV 2 at hun ikke kan gjøre annet enn å beklage.

– Jeg la ut meldingen i en hemmelig Facebook-gruppe som kun er for meg og mine tre ansatte. Den lå ute i maksimalt tre timer før vi fjernet den. Før dette tok en av de ansatte skjermdump av meldingen og viste den til kjæresten sin. Kjæresten viste denne til Ninas sønn, sier hun og legger til:

– Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd. Det var en megatabbe. Vi kommer aldri til å legge ut lignende meldinger på Facebook-gruppen vår igjen.

Nina advarer og skriver at man aldri må tro at noe man legger ut i sosiale medier er hemmelig.

«Jeg håper og tror at neste gang noen «tror» de kan ta saken i egne hender og spre hva som helst på nettet, så tenker de seg kanskje om to ganger....Kvelden i går var vond og natten likeså. Jeg er sønderknust og påsken fikk en brå trist slutt», avslutter hun blogginnlegget.