Mjøndalen tok sin første seier mot Viking på 30 år

Men Viking-trener Kjell Jonevret raste mot dommer Brage Sandmoen etter at blåtrøyene ikke fikk straffespark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mjøndalen - Viking 1-0 (0-0): 

Isachsen stadion/Bergen (TV 2 Sporten): 

Han scoret 16 mål på 30 seriekamper da Mjøndalen rykket opp til Tippeligaen forrige sesong.

Mandag ble Sanel Kapidzic Mjøndalens store helt da han scoret årets første mål i Tippeligaen og kampens eneste mot Viking.

Se scoringen og sammendrag fra kampen øverst!

Med sin scoring etter 62 minutters spill sørget 24-åringen for at Mjøndalen vant sin første kamp i Tippeliga-comebacket og sikret sin første seier mot Viking på nesten 30 år. Sist bruntrøyene slo Stavanger-klubben var i september 1985. Den gang ble Viking slått 3-0.

Viking jaktet febrilsk utligningen i sluttminuttene, men Mjøndalen forsvarte seg solid og vant kampen 1-0. 

Gjestene hadde imidlertid god grunn til å være skuffet over resultatet. TV-bildene viser nemlig at Stavanger-klubben ble snytt for straffespark før Kapidzic sendte Mjøndalen i ledelsen. Veton Berisha ble stoppet med ulovlige midler av hjemmelagets sisteskanse Ivar Andreas Forn, men dommeren vinket spillet videre.

Viking-trener Kjell Jonevret var rasende på dommer Brage Sandmoen etter kampslutt.

– Jeg orker ikke... I fjor hadde vi ti situasjoner der vi ikke fikk straffespark. Uff. Det er nesten slik at de ikke burde få dømme på dette nivået når de ikke ser slike situasjoner. Det er hårreisende. Men det er ikke sikkert det hadde avgjort kampen. Vi kunne skutt i tverliggeren, og Mjøndalen kunne vunnet 2-1, sa Jonevret til C More etter å ha sett TV-reprisen av straffesituasjonen.

Han fikk støtte av Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

–  Vi var heldige der, synes jeg. Men jeg synes dommeren var godt, bortsett i fra den situasjonen. Der hadde vi veldig flaks, mente Hansen.

– Nesten som da vi slo Brann
Jonevret tok imidlertid nederlaget med fatning, selv om Viking burde hatt straffespark som kunne sikret blåtrøyene minst uavgjort.

–  Mjøndalen skapte masse trøkk på dødballer, men jeg følte vi hadde god kontroll defensivt. Offensivt så løsnet det ikke for oss, oppsummerte han.

Vegard Hansen varslet om stor stemning i Mjøndalen-garderoben etter 1-0-seieren mot Viking.

– Det var deilig å vinne den første kampen. Vi hadde vært fornøyd med ett poeng også vi, men vi hadde marginene med oss. Det var en vond kamp for et slitent trenerhjerte. Spillerne kriget og viste den sammen  moralen vi hadde ifjor. Stemningen i garderoben etter kampen var nesten som etter vi slo Brann. Men vi ventet med champagnen - vi kan ikke ha champagne hver gang vi vinner, gliste han overfor C More.

– Er du ikke riktig klok?
Det var ti minutter etter den omdiskuterte straffesituasjonen Kapidzic dukket opp på bakerste stolpe og plasserte ballen i nettaket etter innlegg fra Joachim Solberg Olsen. Viking-keeper Iven Austbø var sjanseløs. 

Åtte minutter etter pause ble Viking snytt for det TV-bildene viser burde vært et soleklart straffespark.

Mjøndalens keeper Ivar Andreas Forn felte Veton Berisha, etter at Viking-spilleren ble spilt gjennom alene med keeper. 

TV-bildene av episoden viser at keeperen ikke var i nærheten av ballen, og felte Viking-spissen med ulovlige midler. Viking-spillerne flokket seg rundt kampens dommer Brage Sandmoen og protesterte – men ble ikke hørt.

– Herregud! Er du ikke riktig klok, utbrøt en skuffet Viking-trener Kjell Jonevret til dommeren fra sidelinjen.

– Ikke lenger på La Manga
Viking-kaptein Indridi Sigurdsson var svært misfornøyd med det Viking presterte de første 45 minuttene på Isachsen stadion – til tross for at Veton Berisha fikk en scoring annullert etter 30 minutters spill.

– Vi er ikke lenger på La Manga, Tippeligaen har begynt. Vi visste at Mjøndalen ville gå ut i 100, men det tok minst 20 minutter før vi startet kampen, sukket Sigurdsson til C More i pausen.

Mjøndalens kaptein Joachim Solberg Olsen mente bruntrøyene viste at klubben har noe å gjøre i Norges øverste divisjon.

– Jeg synes vi startet denne kampen klart best, og lyktes veldig godt med det høye presset. Vi slet litt da vi lå lavt på banen, men fremover skapte vi masse, sa han.

Viking-scoring annullert før hvilen
Et aggressivt Mjøndalen-lag  startet best mot Viking og skapte en rekke målsjanser i løpet av kampens første 30 minutter.

Men så våknet Viking. Like etter at kampuret hadde passert halvtimens spill satte Veton Berisha ballen i nettet på returen fra lagkamerat Sverrissons skudd.

De fleste på tribunen trodde Viking hadde tatt ledelsen, men kampens dommer Brage Sandmoen annullerte scoringen for offiside.

TV-bildene viste at Sandemoen tok en rett avgjørelse. Berisha stod plassert på feil side av linjen da han satte inn returen etter at Mjøndalens keeper Ivar Andreas Forn måtte gi retur på Björn Daníel Sverrissons skudd fra omlag 20 meter.

Noen minutter senere måtte forøvrig Vikings solide midtbanespiller Björn Daníel Sverrisson forlate banen med skade. Vidar Nisja kom inn for islendingen.

Slik startet lagene:

Mjøndalen (4-4-2): Forn - Hansen, Arneberg, Sundli, Olsen Solberg - Diomande, Midtgarden, Diop, Sylling Olsen - Gauseth, Kapidzic.

Viking (4-4-2): Austbø - Danielsen, Mets, Sigurdsson, Haugen - Adegbenro, Jørgensen, Sverrisson, de Lanlay - Berisha, Bödvarsson.