BARNEVAKT: Det danske barneombudet advarer foreldre mot å bruke nettbrett som barnevakt for barna. (Foto: Scanpix)
BARNEVAKT: Det danske barneombudet advarer foreldre mot å bruke nettbrett som barnevakt for barna. (Foto: Scanpix)

Barn foretrekker nettbrett fremfor venner

Barnehagebarn foretrekker den lysende skjermen fra et nettbrett fremfor lek med jevnaldrende, ifølge en ny dansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To tredeler av barna svarer i den danske undersøkelsen at de heller vil «leke med iPad enn andre barn», skriver avisen Politiken.

Undersøkelsen omfatter 844 danske barn i alderen fire til seks år og er gjennomført av barneombudet i landet.

– Ingen vet hva dette egentlig betyr for barns utvikling. Det verste man kan gjøre, er å overlate barna til seg selv og tenke at alt står bra til, sier barneombudets Per Larsen til Politiken.

Larsen sier foreldre bør foreslå andre aktiviteter for barna enn nettbrettet. Han viser til at det av undersøkelsen går fram at brorparten av barna foretrekker alternativet «en morsom lekeplass» foran nettbrettet.

Han advarer også foreldre mot å bruke nettbrettet som «barnepasser».

Ikke alle kritiske

Medieforskere er generelt ikke så bekymret for situasjonen. Helle Strandgaard Jensen viser til en ny EU-undersøkelse der det kommer fram at digitale medier er en naturlig, men ikke dominerende del av europeiske barns oppvekst.

– Barn skal ikke sitte en hel dag og spille. Men kommer de hjem fra en lang dag i barnehagen full av fysiske og mentale utfordringer, så er det helt greit å gi de litt ro med nettbrettet, sier medieforsker Anne Mette Thorhauge til Politiken.

(©NTB)