Slik fungerer smuglernes store skrekk

Har bidratt til å beslaglegge narkotika for 700 millioner kroner!

I fjor ble en bobil stoppet på Svinesund - med amfetamin gjemt i bilen. Røntgenscanneren gjorde imidlertid jakten på de ulovlige smuglervarene langt lettere for tollerne på Svinesund. Foto: Tollvesenet
I fjor ble en bobil stoppet på Svinesund - med amfetamin gjemt i bilen. Røntgenscanneren gjorde imidlertid jakten på de ulovlige smuglervarene langt lettere for tollerne på Svinesund. Foto: Tollvesenet

Smugling av narkotika inn til Norge er et stort problem. Mye kommer inn via biler, vogntog og lastebiler. Det er ganske enkelt ikke mulig å holde kontroll på alt som kjøres inn over grensen vår.

Men i 2004 fikk Tollvesenet på Svinesund nytt utstyr som gjorde jobben langt mer effektiv, i form av en røntgenscanner. Senere har flere scannere kommet til, og blitt en viktig del av grensekontrollen.

Resultatene av disse har ikke latt vente på seg.

3,7 tonn cannabis

Ifølge en oversikt gjengitt av VG, har Tollvesenet sikret seg beslag av nesten 3,7 tonn cannabis, 618 kilo amfetamin, 60 kilo heroin og 45 kilo kokain, samt flere andre narkotiske stoffer de siste 11 årene, mye takket være scannerne.

Verdien på disse beslagene er anslått til å være på hele 700 millioner kroner.

I tillegg til de narkotiske stoffene er det tatt 575.000 tabletter, 127.000 liter øl, 20.000 liter vin, 46.000 liter brennevin og sprit, 4,3 millioner sigaretter og 175 kilo annen tobakk, skriver VG.

Les også: Så mye øl kan du få inn i en Volvo

Mobile scannere

Med andre ord har scanneren i Svinesund, i tillegg til de tre mobile scannerne, en viktig rolle i arbeidet med å hindre importen av ulovlige varer til Norge. 

De mobile scannerne har base i Ørje i Østfold, Brevik i Telemark og Oslo.

I november fjor var finansminister Siv Jensen på plass da en ti år gammel scanner ble byttet ut. Det er også bevilget penger til å erstatte den som nå har base i Brevik. Det skal skje i løpet av året. 

Gjort på ti minutter

Scannerne gjør det mulig å gjennomføre kontroller av vogntog og andre kjøretøy langt raskere enn om en skulle gjort det manuelt. 

Mens det kan ta flere timer å losse et vogntog ved mistanke om ulovligheter, tar det nå ti minutter å skanne det, opplyser Tollvesenet på sine hjemmesider.

På den måten er scanneren et godt supplement til mannskap og hunder.

Les også: Tollvesenet: Ikke godkjent – Statens vegvesen: Godkjent

110 kilo amfetamin i dekkene

I januar i år fikk en nok en gang god nytte av scanneren. Natt til 15. januar kom nemlig en nederlandsk trailer kjørende med 12 tonn bananer. Men i tillegg var det med gigantisk smuglerparti med amfetamin. Nærmere bestemt 110 kilo, med anslått markedsverdi på 33 millioner kroner. 

Tollvesenet gjennomførte heldigvis en kontroll – og avdekket smuglingsforsøket. 

Den stasjonære scanneren kostet rundt 20 millioner kroner og ble levert av den kinesiske produsenten Nuctech Company Ltd.

Les også: Smuglere kopierer bilen din – uten at du merker det