147 drept på høyskole i Kenya

Den somaliske opprørsgruppen al-Shabaab sier den står bak angrepet mot en høyskole i Garissa i Kenya hvor nesten 600 skal ha blitt tatt som gisler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene i Kenya sier 147 personer ble drept i angrepet. Fire av de døde skal være terrorister. 79 er skadet i angrepet mot skolen. 

Ni personer skal være kritisk skadet og er fløyet til Nairobi for behandling.

Gisselsituasjonen er nå over.

Den somaliske opprørsgruppen al-Shabaab skal ha stormet høyskolen i Garissa i Kenya tidlig tirsdag morgen. 

Kenyanske myndigheter lover nå en dusør på over 52.000 dollar til den som kan avsløre hvor hjernen bak angrepet befinner seg. Det skal være Mohammed Kuno som er etterlyst etter angrepet.

Ifølge BBC skal to av terroristene være drept.

Over 500 personer skal være reddet, men gisselsituasjonen pågår fortsatt, skriver kenyanske myndigheter på Twitter.

Maskerte menn angrep

GISSELAKSJON: Væpnede menn angrep universitetet i Garissa, Kenya, tidlig torsdag. Politi har omringet bygningene. Foto: AP
GISSELAKSJON: Væpnede menn angrep universitetet i Garissa, Kenya, tidlig torsdag. Politi har omringet bygningene. Foto: AP

Kenyansk politi har sagt at mennene begynte å skyte mot universitetets vakter. To vakter skal ha blitt drept og en student skadet under forsøk på å flykte fra de væpnede terroristene. I følge kenyansk politi er en terrorist pågrepet etter angrepet.

Kampene mellom sikkerhetsstyrkene og gjerningspersonene pågår fortsatt inne på høyskoleområdet, opplyser kenyanske myndigheter.

De maskerte og væpnede mennene gikk til angrep grytidlig torsdag morgen og har flere timer senere forskanset seg inne i et studentboligbygg.

Al-Shabaab sier de står bak

Somalisk al-Shabab-militante har jevnlig hatt Kenya som mål. Al-Shabab, som er en del av al-Qaida, har utført en rekke angrep i Kenya siden 2011, da kenyanske soldater ble sendt til Somalia for å bidra til å bekjempe den militante gruppen der.

Det dødeligste angrepet så langt var mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i september 2013, da 67 mennesker ble drept .

Al-Shabab kjemper for å skape en islamsk stat i Somalia og karakteriseres som en terroristgruppe av både USA og Storbritannia.

Det skal ha vært rundt fem gisseltakere, ifølge BBC

Ofte under angrep

Høyskolen ble åpnet i 2011 og er det eneste stedet for høyere utdanning i regionen. Studentene er hovedsaklig fra andre deler av Kenya. 

Garissa og andre grenseområder har ofte blitt angrepet. 

FLYKTET: Studenter flyktet da væpnede menn angrep skolen i Garissa. Her skjermes de i en bil. Foto: AP
FLYKTET: Studenter flyktet da væpnede menn angrep skolen i Garissa. Her skjermes de i en bil. Foto: AP

NTB / TV 2