UT PÅ TUR: Lekkede dokumenter skal vise at flyplassvakter er ekstra observante på reisende av typen du ser over. Illustrasjonsfoto: Colourbox
UT PÅ TUR: Lekkede dokumenter skal vise at flyplassvakter er ekstra observante på reisende av typen du ser over. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nå må du passe deg for å plystre, gjespe og le på flyplassen

Hemmeligstemplet dokument viser angivelig hva flyplassvaktene i USA ser etter. 

Gjentatt gjesping, høylytt plystring og mye latter.

Dette kan gi deg trøbbel på amerikanske flyplasser, skriver ABC News.

Bak den lekkede lista, som først ble publisert på The Intercept, står angivelig Transportation Security Administration (TSA), som håndterer sikkerheten ved amerikanske flyplasser.

Nettstedet mener at de har fått tak i den såkalte SPOT-lista, som ramser opp tegn på at personen kan være til fare for seg selv og andre reisende. 

SPOT står for «Screening of Passengers by Observation Techniques». 

Det skal være 92 punkter på lista, under kategorier som blant annet «Stressfaktorer», «Fryktfaktorer» og «Tegn på bedrageri».

Vaktene blir angivelig bedt om å se etter «blekt ansikt etter nylig barbering av skjegg», da dette kan bety at personen er en fare for nasjonens sikkerhet. 

Ikke kremt for mye

Her kan man lese at vaktene må se etter «gjentatt gjesping», «overdreven kremting» og «stirring nedover».

TSA ønsker verken å bekrefte eller avkrefte overfor ABC News om hvorvidt lista er ekte og om den blir brukt av sikkerhetsvakter på amerikanske flyplasser.

Avskrekke, oppdage og forstyrre

En talsperson for selskapet bekrefter dog at deres vakter analyserer adferd. 

– Adferdsobservasjon, som er en av flere elementer TSA bruker for å eliminere farer mot de reisende, er svært avgjørende for TSAs lagdelte tilnærming til å avskrekke, oppdage og forstyrre individer som er en fare mot luftfarten, sier talspersonen.

Nylig gikk den ideelle borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) til søksmål mot TSA fordi sistnevnte nekter å offentliggjøre SPOT-dokumentene.

ACLU mener at dokumentene oppmuntrer vakter til rasistisk profilering.

– Det vi vet om SPOT er at den sløser med skattebetalernes penger, fører til rasistisk profilering, og burde vært skrotet, uttalte organisasjonens advokat Hugh Handeyside da de varslet at de kom til å gå rettens vei mot TSA.

Forsvarer hemmelighold

TSA har stått på sitt og hemmeligholdt SPOT-dokumentene. De mener at det er for USAs eget beste. 

– Og dette til tross for at de ikke kan bevise at de virker. Den diskriminerende rasistiske profileringen som SPOT angivelig har ført til bare forsterker det at offentligheten trenger å vite mer om hvordan det brukes og hva slags konsekvenser det har for amerikanernes rettigheter, sier ACLU-advokaten.

TSA forsvarer hemmeligholdet overfor nettstedet.

– Å se etter mistenkelig oppførsel er sunn fornuft som blir brukt av lovens håndhevere og sikkerhetspersonell over hele landet og hele verden. Fokuset er på atferdsindikatorer snarere enn elementer. Når de brukes i kombinasjon med andre sikkerhetslag bidrar dette til å begrense en rekke trusler, sier en talsmann. 

Han sier videre at de ikke bare ser etter små fakter hos de reisende, og at de ikke baserer seg på rase eller etnisitet. 

– Ingen enkeltstående oppførsel vil føre til at en reisende blir tatt til screening eller en telefon til sikkerhetsvaktene, sier han.