PSYKISKE PROBLEMER: Andreas Lubitz skjulte informasjon om sin sykdom for arbeidsgiveren Germanwings. 27. mars krasjet han et passasjerfly i alpene og drepte alle 150 om bord. Foto: AP.
PSYKISKE PROBLEMER: Andreas Lubitz skjulte informasjon om sin sykdom for arbeidsgiveren Germanwings. 27. mars krasjet han et passasjerfly i alpene og drepte alle 150 om bord. Foto: AP.

AP: Germanwings-piloten hadde selvmordstanker

Det er de tyske påtalemyndighetene som opplyser om dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået AP fikk co-piloten Andreas Lubitz psykoterapi over lengre tid.

Påtalemyndighetene i Dusseldrof sier Lubitz fikk terapien med et notat om at han hadde suicidale tendenser.

Behandlingen skal han ha fått flere år før han begynte som pilot.

«Styrmannen fikk psykoterapeutisk behandling over en lengre periode for flere år siden, før han fikk godkjenning som flyger. Selvmordstanker ble notert», heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten i Düsseldorf mandag.

–Styrtet flyet med vilje

«I den påfølgende perioden og helt fram til slutten var det nye samtaler med leger og flere sykmeldinger, men uten at selvmordstanker eller aggresjon mot andre var del av diagnosen», heter det videre.

Det finnes ingen bevis for at han var fysisk syk på dagen da Germanwings-flyet styrtet, legger den tyske statsadvokaten til. Tysk politi fant heller ikke noe selvmordsbrev eller lignende under ransakelsene hjemme hos Lubitz og foreldrene hans.

Etter å ha analysert innholdet i flyets taleregistrator, fastslo etterforskerne at styrmannen trolig styrtet flyet inn i Alpene med viten og vilje. Flyets ferdskriver er foreløpig ikke funnet, muligens fordi den såkalte svarte boksens sendere ble skadd i styrten, ifølge Kay Kratky i Lufthansa.

Påtalemyndighetenes talsmann Ralf Herrenbrueck sier mandag at etterforskerne ikke har funnet noe motiv eller tegn på at Lubitz har fått et illebefinnende.

Sykmeldinger og medisiner

Hjemme hos Lubitz har etterforskerne funnet en istykkerrevet sykmelding som gjaldt fra 19. til 26. mars i år. De har også funnet flere medisiner mot psykosomatiske lidelser.

New York Times har avslørt at Lubitz oppsøkte lege på grunn av synsproblemer. Synsproblemer kan potensielt gjøre at en pilot ikke får fortsette å fly. Men det er ikke klart om dette var et alvorlig fysiologisk problem, eller et psykosomatisk problem.

Det er bekreftet at Lubitz var under behandling for et medisinsk problem ved sykehuset i Dusseldorf, men de har ikke offentliggjort hva slags sykdom det var snakk om. Lubitz holdt dette skjult for arbeidsgiveren sin. Han skal ha bestått alle medisinske tester hos Germanwings.

Ekskjæreste: – Sa han ville gjøre noe som vil forandre hele systemet

Pilotens ekskjæreste sa lørdag til den tyske storavisen Bild at han ønsket å gjøre noe slik at alle kom til å huske ham.

Ifølge avisen arbeider eks-kjæresten som flyvertinne, og i fem måneder i fjor fløy de sammen i Europa. Hun går i artikkelen under navnet Maria W.

Da hun først hørte om flykrasjet i Alpene, husket hun spesielt én setning som Lubitz hadde fortalt henne.

– En dag skal jeg gjøre noe som vil forandre hele systemet, og da vil alle vite navnet mitt og huske det, skal han ha sagt.

– Jeg forsto aldri hva han mente, men nå gir det mening, sier Maria W. til Bild.