Luca Paolini var fornøyd med seieren i Gent-Wevelgem.   REUTERS/Francois Lenoir
Luca Paolini var fornøyd med seieren i Gent-Wevelgem. REUTERS/Francois Lenoir

Kristoffs våpendrager vant brutal sykkelklassiker

Rytterne krasjet og ble blåst av veien, men til slutt seiret Alexander Kristoffs gode makker i Katjusja-laget, Luca Paolini i Gent-Wevelgem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For Kristoff ble det en niendeplass til slutt.

Paolinis seier var den første italienske triumfen i rittet på 13 år. Nederlandske Niki Terpstra vant spurten om annenplassen mot briten Geraint Thomas.

– Dette var den største seieren i karrieren min. Men til Flandern rundt er jeg tilbake som hjelper for Alexander Kristoff. Vi får se hvordan han føler seg da. Hvis ikke han føler seg pigg, går jeg kanskje for noe selv, sa Paolini etter rittet.

Flandern rundt ser du på TV 2 søndag 1. påskedag.

Alexander Kristoff ble frakjørt med rundt 60 kilometer igjen av rittet. Men nordmannen vant spurten i hovedfeltet og ble nummer ni.

Til TV 2 etter rittet fortalte Kristoff at han følte seg i god form og at Paolini fikk lov til å gå med den gruppen som støtet fra hovedfeltet.

– Han tok en fantastisk seier for laget i dag, sa Kristoff på telefon fra lagbussen akkurat da Paolini kom inn etter å ha vært på seierspallen.

– Nå ble det jubel her! 

Ekstreme værforhold

Rittet over 240 kilometer i den belgiske regionen Flandern ble som vanlig en sur fornøyelse, men denne utgaven ble betegnet som en av de tøffeste.

Det regnet, og løpet var hele tiden preget av en kraftig vind som gjorde det vanskelig for syklistene, som krasjet, ble blåst av veien, punkterte og virkelig slet. Det gikk lenge rykter om at arrangørene ville avbryte rittet.

– Det var ille. Ryttere ble blåst ut i kanalene. Jeg måtte nesten trekke på smilebåndet av å se dem svømme i vannet, men så ble jeg nesten selv blåst av veien. Det har ikke skjedd i voksen alder for meg, sa Kristoff.

– Jeg vet ikke om det var uforsvarlig, men det var ekstremt mye vind og mange krasj. Jeg veier over 70 kg og holdt på å blåse av veien. Da er det mye vind, sa Edvald Boasson Hagen.

Boasson Hagen skadet skulderen

Edvald Boasson Hagen måtte bryte dagens ritt. Han ble offer for sidevinden etter ca 75 km.

– Da endte jeg i grøften og traff en stolpe. Jeg slo skulderen kraftig. Jeg syklet videre en stykke, men det var ingen grunn til å risikere mer, sa Boasson Hagen til TV 2 etterpå.

Han skal nå få sjekket skulderen av lege. Det viste seg at han har brudd i kragebeinet og mister de neste fire ukene med konkurranser.

Råsterk Paolini i avslutningen

Jürgen Roelandts fikk gjøre et tidlig solobrudd, mens Kristoff satt med i hovedfeltet som hele tiden tapte tid til Roelandts i tet. Så satte noen ryttere fart i den vanskelige sidevinden, og til slutt var feltet redusert til seks ryttere: Niki Terpstra, Geraint Thomas, Sep Vanmarcke, Jens Debusschere, Stijn Vandenbergh og Luca Paolini.

17 kilometer før slutt ble Roelandts tatt igjen. Terpstra slo til og fikk med seg Paolini.

Med milen igjen var det fem ryttere som skulle gjøre opp om seieren. Paolini forsøkte seg med seks kilometer igjen. Han fikk 10 sekunder og så seg aldri tilbake. (©NTB/TV 2 Sporten)