Psykiatere: – Lubitz kan ha vært ekstrem narsissist

Ingen vet hva som foregikk i hodet på Andreas Lubitz som styrtet et passasjerfly fullt av mennesker rett i fjellveggen.

Andreas Lubitz var i god form, og de som kjente ham oppfattet ham som en helt normal person. REUTERS/Foto-Team-Mueller
Andreas Lubitz var i god form, og de som kjente ham oppfattet ham som en helt normal person. REUTERS/Foto-Team-Mueller

Hver gang et menneske gjør en ubegripelig voldsdrevet handling, begynner man å lete etter mulige forklaringer.

Leter etter forklaring

Det kan være en forsmådd tenåringsgutt som skyter medstudenter, en ansatt som går amok med våpen på en arbeidsplass, en ung mann fra Oslo vest som dreper så mange AUF-ungdommer han klarer, eller en pilot som styrter et passasjerfly i fjellet med vilje.

Det finnes ingen forklaring som får oss til å fullt ut forstå hva som driver slike mennesker. Psykiatere sier noen personlighetsforstyrrelser, som for eksempel ekstrem narsissisme, kan bidra til å dytte folk til slike ekstreme voldshandlinger.

– Umulig å forklare det uforklarlige

Etterforskingslederne jobber med å finne ut hva som motiverte Andreas Lubitz (27) til å ta med seg 149 uskyldige mennesker i døden på et så dramatisk vis, mens mange eksperter advarer mot å spekulere i diagnoser.

– Vi aner ikke hva som gikk gjennom hodet hans, sier doktor Simon Wessely fra psykiatrisk institutt ved Kings College i London. 

– Selv om vi hadde alle journalene hans, og hadde hatt dyptgående samtaler med ham, ville det trolig fortsatt vært umulig å forklare en uforklarlig handling, sier han til nyhetsbyrået AP.

Sykmeldinger og medisiner

Hjemme hos Lubitz har etterforskerne funnet en istykkerrevet sykmelding som gjaldt fra 19. til 26. mars. De har også funnet flere medisiner mot psykosomatiske lidelser.

New York Times har avslørt at Lubitz oppsøkte lege på grunn av synsproblemer. Synsproblemer kan potensielt gjøre at en pilot ikke får fortsette å fly. Men det er ikke klart om dette var et alvorlig fysiologisk problem, eller et psykosomatisk problem.

Det er bekreftet at Lubitz var under behandling for et medisinsk problem ved sykehuset i Dusseldorf, men de har ikke offentliggjort hva slags sykdom det var snakk om. Lubitz holdt dette skjult for arbeidsgiveren sin. Han skal ha bestått alle medisinske tester hos Germanwings.

Kan ha vært narsissist

Noen psykiatere sier mennesker som begår massedrap kan lide av personlighetsforstyrrelser som gjør dem ekstremt selvsentrert. Doktor Raj Persaud fra London, sier han uttaler seg på generell basis, men at massedrapsmenn kan være psykotiske eller narsissistiske.

– Noen føler at noe så grusomt har blitt gjort mot dem at de trenger en katastrofal handling for å bli kvitt. Det føles som det riktige å gjøre for å jevne ut det som er gjort mot dem, sier han. 

– Ønske om å bli udødelig

En av Frankrikes fremste eksperter, doktor Roland Coutanceau, sier at massedrapsmenn ønsker å ta flest mulig med seg i døden for å få mest mulig oppmerksomhet om seg selv.

– Drapsmannen får berømmelse ved å gjøre noe verden kommer til å huske. Selv om det er en negativ heltestatus, sier Coutanceau, ifølge AP. 

– Det er en destruktiv handling som gir ham en type udødelighet. Døden er derfor en del av planen, sier han. 

Bekjente i sjokk

Naboer og kamerater fra den lokale flyklubben TV 2 har snakket med kan ikke fatte at mannen de kjente kan ha gjort en slik barbarisk handling.

– Han var tvers gjennom en hyggelig kar, sier en av kameratene til TV 2. De er kritiske til at etterforskningsledelsen har vært så tidlig ute med å peke på at dette må ha vært en bevisst handling fra Lubitz side. 

Enkelte eksperter mener det ikke er mulig for en person å gjøre en så ekstremt voldelig handling, uten at man ser tegn til personlighetsforstyrrelse hos personen på forhånd. 

– Ikke nødvendigvis aggressiv

– Folk kan bli veldig flinke til å skjule problemer fordi det er sosialt stigmatiserende, sier doktor Paul Keedwell som er ekspert på personlighetsforstyrrelser i Cardiff. Han mener man ikke uten videre kan beskrive Lubitz handling som aggressiv.

– Det er vanskelig å forstå, men han kan ha vært så besatt av å avslutte sitt eget liv, at han ikke brydde seg om noen andre på flyet, sier Keedwell. Han sammenligner det med mennesker som begår selvmord ved å kaste seg foran et tog uten å tenke på traumet det vil være for togfører og passasjerer.