Hvilket bilmerke vinner kampen om å bli den nye politibilen? Konkurransen er i gang. Foto: nordlys.no/Amedia.
Hvilket bilmerke vinner kampen om å bli den nye politibilen? Konkurransen er i gang. Foto: nordlys.no/Amedia.

Nå skal de kjøpe inn 700 nye biler

Prislapp: Over en million per bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk politi skal fornye bilparken. Bilbransjen utfordres til konkurranse om den største politibil-avtalen hittil, med en anslått totalverdi på 900 millioner kroner.

Rammeavtalen kan komme til å omfatte tilsammen 740 nye patruljebiler, hundebiler og kassevogner. Dert skriver nordlys.no

Frist i mai

Politiet kunngjorde anbudskonkurransen for noen dager siden, og bilbransjen har frist til 18. mai i år med å komme med tilbud på en kontrakt som vil ha en varighet på fem år.

- Anskaffelsen kommer som en følge av en vanlig rullering av avtaler. Når gamle avtaler går ut, må vi ha nye. Rammen for avtalen er den største så langt, opplyser seksjonssjef Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til Nordlys.

Blir det fortsatt Passat?

Sist gikk Volkswagen Passat seirende ut i patruljebilkampen. Hvilke bilmerker og modeller som nå kan bli aktuelle, er et åpent spørsmål.

- Vi ber ikke om spesifikke bilmerker. Vi har nå en åpen anbudskonkurranse, og hvilke modeller vi vil velge, avhenger av de tilbudene vi får inn, sier Schjelderup.

400 mindre patruljebiler

Politiet ønsker anbud på følgende biler:

Patruljebil, liten. Her har politiet estimert et behov for 400 biler i avtaleperioden. Dette er en bil som er ment å dekke behovet for patruljekjøring i by og på landevei. Bilen skal være av type stasjonsvogn. Totalverdien av denne delavtalen er anslått til 420 millioner kroner. Altså noe over 1 million kroner pr. patruljebil.

Kassevogner

Patruljebil, stor. Politiet har anslått et antall på 200 biler av denne typen. Dette skal være en bil i kassevognsegmentet, et flerbrukskjøretøy, for eksempel en cellevogn. Anslått totalverdi for denne delavtalen er 300 millioner kroner, eller rundt 1, 5 million kroner pr. kjøretøy.

80 nye SUV'er

Patruljebil, ressurs. Her er behovet anslått til 80 biler. Kjøretøyet skal dekke behovet for patruljekjøring på alle type underlag i hele landet. Bilen skal være av typen SUV, med personbilegenskaper, men med høyere bakkeklaring og nyttelast enn en liten patruljebil. Totalverdi på delavtalen er 110 millioner kroner, eller rundt 1, 3 million kroner pr. kjøretøy.

Hundebil. Behovet er anslått til 40 biler, og skal være av type stasjonsvogn.

Transportkjøretøy. Her kan det bli snakk om 20 biler, og skal være av typen stor kassevogn. Et flerbrukskjøretøy, for eksempel med plass til inntil 17 personer.

Skal testes

- Anskaffelsesprosessen er lang. Aktuelle leverandører skal levere inn tilbud på de første kjøretøysegmentene innen 18. mai. Deretter skal kjøretøyene testes, før Politidirektoratet innstiller på hvilke leverandører som blir valgt, opplyser seksjonssjef Schjelderup.

På veien om knapt 2 år

Han opplyser at de første av de nye politibilene trolig kan tas i bruk rundt årsskiftet 2016/2017.

- Dette er en rammeavtale for hele politiet. Det vil si at hvert enkelt distrikt bestiller og betaler de biler de har behov for, opplyser Jørn Schjelderup.

Flere bil og motorsaker fra nordlys.no finner du her: 

Les også: Politibilene du ikke kjører fra