INTERVJUET SKAPER REAKSJONER: Politiker Jimmie Åkesson blir intervjuet av Fredrik Skavland. Foto: Skjermdump / NRK.
INTERVJUET SKAPER REAKSJONER: Politiker Jimmie Åkesson blir intervjuet av Fredrik Skavland. Foto: Skjermdump / NRK.

NRK svarer på Skavlan-kritikken

– Det er ikke Fredrik Skavlans intensjon å trakassere gjestene sine.

Fredag kveld satte NRK-programmet «Skavlan» sosiale medier i fyr og flamme. Fredrik Skavlan gjorde et intervju med Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson, som fikk seerne til å juble – og rase.

Svarer på kritikken

Åkesson, som leder Riksdagens tredje største parti, ble nemlig sykemeldt for et halvt år siden. Han ble utmattet både fysisk og psykisk.

Under Skavlan-intervjuet hagler de kritiske spørsmålene, og politikeren blir stadig avbrutt av journalisten. Flere hevder Skavlan trakasserte gjesten sin. Blant andre Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde beskriver intervjuet som en skam for NRK. – Aldri mer Skavlan, skriver han på Twitter.

Høy aktivitet i sosiale medier

Nå svarer NRK på den krasse kritikken fra både svenske og norske seere. NRKs kommunikasjonssjef, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, forteller at både telefoner og eposter strømmer inn til redaksjonen.

– Vi ser at det har vært høy aktivitet i kommentarfeltene her og der, og at dette har skapt reaksjoner. Allikevel vil jeg presisere at dette er Skavlans form. Han er godt forberedt før intervjuene sine. «Skavlan» er ikke et rent underholdningsprogram, sier Ebeltoft-Skaugrud til TV 2.

– Må tåle såpass

Kommunikasjonssjefen sier at det er viktig for programmet at gjestene føler seg velkomne og respekterte. Men er man partileder for Sveriges tredje største parti må man tåle kritiske spørsmål, mener hun.

– Det er ikke Skavlans intensjon å trakassere gjestene sine. Programmet skal være balansert og godt, med gode og kritiske spørsmål. Åkesson visste selv at han ville få spørsmål både rundt sykdomsperioden og partilederjobben han inntrer igjen i neste uke. Åkesson går igjen ut i full jobb, og da er det naturlig å stille spørsmål om politikken, sier hun.

Ville fremstå som «svak»

Selv om det ble opprettet en Facebookgruppe som oppfordrer til å boikotte Skavlan, har det ikke utelukkende vært negative tilbakemeldinger på intervjuet. I en kronikk i den svenske avisen Expressen, stiller Karl-Gösta Bergström seg kritisk til at Jimmie Åkesson stilte til intervjuet i det hele tatt.

Bergström tror Åkesson valgte å stå frem som en sympatisk og ydmyk mann før han skal ut i full jobb som partileder igjen, men at han her ble tatt på sengen.

– Jeg har hele tiden gått ut ifra at Åkesson valgte Skavlan fordi han regnet med å få en mildere behandling der enn ved en vanlig pressekonferanse, skriver Bergström.

I kronikken skriver han videre at de fleste andre politikere som har gjestet programmet har gått ut derfra med hevet hode. Intervjuene har vært til deres fordel. Om det var like smart av Åkesson å stille, er Bergström usikker på.