Så farlig er det å bruke mobilen mens du kjører

Påskeutfarten betyr flere ulykker på norske veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste har tekstet eller snakket i mobiltelefon under bilkjøring, uten å tenke på hvor galt det kan gå.

I 2014 viste en undersøkelse gjennomført av If Skadeforsikring at mobiltelefonen har mye av skylden for økningen av antallet eneulykker på norske veier.

Allerede i 2013 ble det forbudt å taste og surfe på mobilen mens du kjører bil, og før påskeutfarten uttrykker If Skadeforsikring bekymring over at påkjørsler bakfra i påskekøen har økt med 50 prosent de siste fem årene, meldte VG fredag.

– Vi har sett mye rart

Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring venter skadetopper i trafikken palmelørdag og påskeaften.

Han understreker at uoppmerksomhet er årsak til mange ulykker.

– Når du kjører bil, skal du kjøre bil. Du skal ikke holde på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Ytre-Hauge.

Tall fra Finans Norges trafikkskadestatistikk (TRAST) viser 8.231 materielle skader i trafikken i løpet av påsken i fjor. Av disse var det 2.096 eneulykker, 298 møteulykker og 209 ulykker i forbindelse med forbikjøring.

Videoer fra dashbordkameraer som CBS News har innhentet fra AAA, den amerikanske søsterorganisasjonen til Trygg Trafikk, viser hvordan noen sekunders uoppmerksomhet på grunn av mobilbruk ender galt.

En av de unge bilførerne er så fokusert på mobilen sin at han ikke engang ser bilen som krasjer i ham, mens en annen ikke legger merke til bilen skjener ut i motsatt kjørefelt.

Se videoen øverst i artikkelen.