Vi forsikrer kjæledyrene våre for en halv milliard i året 

Nye behandlingsmetoder koster mer, og det er ikke uvanlig at prisen overstiger maksimal utbetaling fra forsikringsselskapet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det verdt å betale flere tusen kroner for å forsikre din hund eller katt?

Nordmenn bruker en halv milliard kroner i året på å forsikre sine firbeinte kjæledyr.

Likevel er det ikke uvanlig at eiere må betale behandling av egen lomme. For i takt med galopperende utvikling innen veterinærfaget, øker kravet om avansert behandling av menneskets beste venn.

I Norge omsetter 200 smådyrklinikker for mer enn en milliard kroner i året.

Forventer fiksing 

– Folk forventer at vi gjør mer. Nå er det er jo mye mer vanlig å gjøre CT (computertomografi) og MR (magnetresonanstomografi) på dyr. Det er klart at med den muligheten til å diagnostisere og oppdage ting, så vil man jo også få en større mulighet å fikse på ting, forklarer Christina Strand Thomsen som er nyutdannet veterinærdiplomat ved AniCura dyresykehus Bergen nord.

Ifølge Bergens Tidene er hun den første kvinnen med denne diplomatutdannelsen i Norge. I alt har fire skandinaver spesialistutdannelsen fra European College of Veterinary Surgeons.

Store prisvariasjoner

KLAR: Christina
Strand Thomsen som tar på seg kirurgfrakken før en av operasjonene. Foto: Jørgen Eide/TV 2
KLAR: Christina Strand Thomsen som tar på seg kirurgfrakken før en av operasjonene. Foto: Jørgen Eide/TV 2

En veterinærforsikring dekker kostnader ved utredning og behandling hos veterinær. Agria er landets største forsikringsselskap for dyr. De forsikrer 80.000 hunder og 13.000 katter.

Den dyreste hundeforsikringen koster 11.739 kroner i året (premien avhenger av rase, egenandel og forsikringssum). Her er noen priseksempler, sjekk med flere forsikringsselskap hvilke tilbud de har for ditt kjæledyr:  

For en labrador retriever koster den mest valgte forsikringen 2.000-2.500 i året.

Tryg tilbyr dekning av veterinærutgifter på 30.000 og livsforsikring for 13.000 for en labrador mot en årspremie på 4.507.

For en et år gammel doberman med deking av veterinærutgifter på 50.000 kroner og livsforsikring på 12.000 vil Agria ha 5.511 kroner.

Forsikring dekker bare noe

Country manager Christian Geelmuyden forteller at Agria hvert år har kunder som må betale mer for veterinærbehandling av kjæledyret sitt enn maksimal utbetaling fra forsikringsselskapet. Hos Agria er det beløpet  58.000 kroner (dersom eier har tilleggsforsikring for medisin og rehabilitering på 8000 kr.)

Rolf Hestetræet fikk 30.000 fra sitt forsikringsselskap da hans dobermanvalp Hector (1) ble operert for brudd i ryggen. Hittil har kostnadene ved utredning, operasjoner og laserbehandling for å få sårene til å gro oversteget 100.000 kroner.

Historien om Hector ble først omtalt i Askøyværingen.

DYR: Rolf Hestetræet fikk 30.000 fra sitt forsikringsselskap da hans dobermanvalp Hector (1) ble operert for brudd i ryggen. Foto: Christian
Reiertsen/TV 2
DYR: Rolf Hestetræet fikk 30.000 fra sitt forsikringsselskap da hans dobermanvalp Hector (1) ble operert for brudd i ryggen. Foto: Christian Reiertsen/TV 2

Kunne fått en hel kennel

– Jeg er klar over det, at jeg kunne fått en hel kennel for det. Det er sikkert mange som ville ha avlivet ham med en gang de konstaterte brudd i ryggen, sier Rolf.

Flere dyrleger konstaterer at dyreeiere i dag strekker seg lenger enn bare for få år siden for å unngå å avlive hunden.

– Hva er det med Hector som ikke kan kjøpes for penger? 

– Det er godheten og lynnet, han synger til alle. Hører du?

Kronerulling for kostbar behandling

Nå har dyrevenner startet en kronerulling på Facebook for å hjelpe Rolf med å dekke utgiftene til laserbehandling opptil tre ganger om dagen hos Troll veterinærklinikk.

Dyreeiere betaler en halv milliard kroner i forsikringspremie, men flere kostbare operasjoner dekkes ikke av forsikringen. Fordi dachsen Nico har en medfødt skade, hjelper det lite at matmor Bente Holter-Nilsen har betalt 1.906 kroner til forsikringsselskapet.

Veterinærkirurg Thomsen forklarer Nicos diagnose:

– Istedenfor at blodet går fra mage/tarmsystemet via leveren for å bli renset, så blir han litt forgiftet av sitt eget blod.

Bente må ta fri fra jobben i to dager, og kjøre tilsammen 16 timer for å gi Nico som kostet 12.000 kroner en behandling som med undersøkelser, medisiner og andre utgifter koster 50-60.000 kroner.

– Jeg var aldri i tvil! Du kunne kjøpt fire nye hunder, men det er ikke Nico. Han var en liten søt en som kom bort til oss da vi kom, og det var litt av det som gjorde at vi valgte ham altså, forklarer hun.

– Han er veldig menneskekjær, istemmer Nicos matfar, Kjetil Olsen.

Sover hos pasienten

Det er første gang Thomsen utfører en operasjon av denne typen i Norge, og etterpå overnatter diplomaten med pasienten.

– Når jeg ligger her, så er det jo for å sjekke Nico med jevne mellomrom, forklarer hun fra sofaen hvor hun har tilbragt natten.

De vanligste årsakene til skadeutbetaling til hund er hudallergi og ørebetennelse, fulgt av mage/tarm-lidelser og -skader. Når det gjelder operasjoner er livmorbetennelse den vanligste årsaken, deretter kuler under huden.

Daglig leder Tor Kvinge sier kneskjell er det AniCura oftest opererer på hunder. En kikkhullsoperasjon koster rundt 13.000, mens et forbeinsbrudd av underarm koster 21.108. Det koster fra 3 til 10.000 å sy igjen sår. 

Høy skadeprosent 

Av en halv million hunder i Norge, er det mange som ikke er forsikret.

Siden prisene varierer fra selskap til selskap, avhengig av rase, rabattordninger og type forsikring, kan det være vel verdt å sjekke de ulike tilbudene.

Geelmuyden opplyser at Agria i år har en premieinntekt på 291 millioner, men en skadekostnad på 230 millioner (det vil si en skadeprosent på 79 %).