Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stordalens prognoser er positive, men først om to år vet hun om hun blir helt frisk. Behandlingen karakteriseres som eksperimentell, men Rikshospitalet kan snart tilby den til norske pasienter.

Seksjonsleder og overlege Inge Margrethe Gilboe ved revmatologisk avdeling på Rikshospitalet opplyser til NRK at planen er å kunne tilby behandlingen til utvalgte pasienter i løpet av våren.

– At Gunhild Stordalen har aktualisert denne sykdommen og skapt blest rundt behandlingen er svært positivt. At man nå ser ut til å åpne for å tilby behandlingen på Rikshospitalet er også en konsekvens av det. Hun skal ha all ros for det, sier Gilboe.

Stordalen er glad for at Rikshospitalet snart kan tilby behandling for sykdommen, som 500 mennesker er rammet av her i landet. Norsk Revmatikerforbunds generalsekretær Tone Granaas er også glad for at behandlingen kommer inn i norsk helsevesen.

Systemisk Sklerodermi:

Sykdommen fører til bindevevsdannelse i hud, blodårer og indre organer. Over tid medfører den økte bindevevsdannelsen at huden blir stiv og ubevegelig, og det utvikles funksjonssvikt i indre organer.

Det er en sjelden sykdom. I USA stilles diagnosen årlig hos ca. 20 personer per 1.000.000 voksne innbyggere.

Sykdommen opptrer oftest blant kvinner i aldersgruppen 30-40 år.

Kilde: nhi.no

– At dette ikke lenger skal være en alternativ behandling, men noe som kan tilbys alle pasienter som har nytte av den, uavhengig av samfunnslag og bakgrunn, det er en veldig god nyhet, sier hun til Aftenposten.

Gunhilds Stordalen gjorde denne uken sitt første TV-intervju siden det ble kjent at hun har systemisk sklerodermi i november i fjor. Det har vært en tøff tid for både Gunhild og ektemannen Petter Stordalen (52) etter de fikk den tunge beskjeden.

– Jeg skjønte alvoret og husket tilbake til legestudiet. Jeg skjønte at dette ikke var gode nyheter. Det siste du ønsker er en diagnose som er potensielt dødelig, forteller Gunhild under intervjuet.

(©NTB/TV 2 )