LITEN MANN, STORT LAND: Russlands president Vladimir Putin under torsdagens møte med ledelsen i FSB. Fra høyre FSB-sjef Alexander Bortnikov, påtaleansvarlig Juri Chaika og sekretær i sikkerhetsrådet Nikolai Patrusjev. Foto: Alexei Nikolsky/AP/NTB scanpix
LITEN MANN, STORT LAND: Russlands president Vladimir Putin under torsdagens møte med ledelsen i FSB. Fra høyre FSB-sjef Alexander Bortnikov, påtaleansvarlig Juri Chaika og sekretær i sikkerhetsrådet Nikolai Patrusjev. Foto: Alexei Nikolsky/AP/NTB scanpix

Stoltenberg avfeier Putins anklager:
– Russisk propaganda

Russlands president har oppfordret KGBs etterfølger til å være «hardere, raskere og sterkere». 

Russlands president Vladimir Putin har gitt ledelsen i KGBs etterfølger FSB klar beskjed om hva han forventer av den mektige sikkerhetstjenesten, melder engelskspråklige Moscow Times, som oppsummerer Putins budskap med ordene «Harder, Faster, Stronger». 

I et møte som fant sted i Moskva torsdag, hevdet Putin overfor FSB-ledelsen at vestlige land konspirerer for å destabilisere Russland. 

– Vestlige hemmelige tjenester fortsetter med å bruke offentlige og frivillige organisajsoner for å oppnå sine mål, som er å diskreditere russiske myndigheter og destabilisere landet. De planlegger allerede sine handlinger mot valgkampen i 2016-2018, sa han.

Ifølge Putin utgjør NATO-styrker ved grensa og rakettskjoldprogrammet de største truslene mot Russland.

– Vi kommer ikke til å bøye oss, sa den russiske presidenten.

Stoltenberg: – Russisk propaganda

Putins påstander om at Vesten destabiliserer Russland, blir avfeid av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg kritiserer samtidig Russland for beredskapsøvelsene, som han mener fører til økte spenninger i Europa.

– Dette er nok et eksempel på propagandaen som russerne driver med. Sannheten er at NATOs handlinger er en respons på Russlands aggressive handlinger i Ukraina, og vi handler på en defensiv og proporsjonell måte som er i tråd med våre internasjonale forpliktelser, sier Stoltenberg i et intervju med Voice of America.

En yngre utgave av Putin etter at han ble KGB-offiser.
En yngre utgave av Putin etter at han ble KGB-offiser.

Den tidligere KGB-offiseren Putin ledet FSB før han tok over makten i Russland, og nå ber han den føderale sikkerhetstjenesten om å jobbe enda hardere for å få til «en positiv forandring» i landet som er rammet av lavere oljepris og omfattende sanksjoner etter anneksjonen av Krim.

– Det kan ikke vare slik for alltid, men forhåpentligvis forandre seg til det bedre hvis vi blir sterkere, sa Putin.

Hyllet russisk spionjakt

I talen kom han også inn på vedtaket som pålegger organisasjoner som Bellona å registrere seg som agenter for en utenlandsk makt. Putin lover at staten fortsatt skal «vie oppmerksomhet» til frivillige organisasjoner som mottar støtte fra utlandet, og slå hardt ned på eventuelle overtredere. Han hyllet FSBs arbeid med å pågripe utenlandske spioner, og hevdet at 52 etterretningsoffiserer og 290 agenter ble avslørt av FSB i 2014.

Putins fortid som KGB-offiser og leder av FSB blir for øvrig belyst i en fersk dokumentar som ble vist på NRK2 denne uken, og er tilgjengelig på NRKs nett-TV. I dokumentaren, som viser hvordan Russland har blitt et stadig mer autoritært styre under hans ledelse, hevdes det at Putin bevisst legger skylden på Vesten for alt som går galt.

– I stedet for å se på Russland som et demokrati i ferd med å mislykkes, kan vi se på det som et autoritært system i ferd med å lykkes, sier russlandsekspert Karen Dawisha i dokumentaren.

I Norge og Sverige advarer de hemmelige tjenestene mot utviklingen som finner sted hos vår nabo i øst. Ifølge Säpo er Russland den største etterretningstrusselen mot Sverige, mens Politiets sikkerhetstjeneste og Etterretningstjenesten ikke nøler med å navngi Russland i sine trusselvurderinger.