Så lite fisk at det knapt kan kalles fiskekake...

Hvor lite fisk kan man ha i en fiskekake og fortsatt kalle det en fiskekake? Fiskekakene med lite fisk er knapt å regne som fiskemåltid, mener ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matkontrollen har gått gjennom et utvalg av fiskekaker fra kjøledisken i butikkene.

Selv om det finnes fiskekaker med et høyt innhold av fisk, er det fortsatt mange fiskekaker som inneholder lite fisk og mye salt.

– Velg over 60 % fisk

Ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Tine Sundfør, har gått gjennom fiskekakene og slår fast at fiskeinnholdet varierer mye.

– Hvis du skal få et bra fiskemåltid ved å spise fiskekaker da bør du velge fiskekaker med minst 60 prosent fisk. Når fiskeinnholdet nærmer seg ned i mot en 50 prosent og under da skal du faktisk spise ganske mange fiskekaker før du kommer opp i så mye fisk at man egentlig kan kalle det fiskemåltid, sier hun.

Det er et fiskekakeprodukt hun synes rett og slett er dårlig. Det er Coop sin X-tra-fiskekaker. Under halvparten av ingrediensene er fra fisk, noe som gir et lavt fiskeinnhold.

Fiskekakene har også testens høyeste saltinnhold.

Inneholder surimi

– Denne er et dårligere valg ernæringsmessig fordi den inneholder mist fisk rett og slett. Det er fisken vi er ute etter når vi spiser fiskekaker. De inneholder 26 prosent rent fiskefilet og har 21 prosent surimi, resten er stivelse og andre ting, sier Sundfør.

Coop X-tra er det eneste fiskeproduktet i testen som har surimi. Surimi er oppkvernet fiskemasse der fiskesmaken vaskes vekk før man blander massen med kunstige tilsetningsstoffer.

Siden Surimi også inneholder andre ting enn fisk blir fiskeinnholdet lavere om man bruker surimi i stedet for ren fisk.

– Hvis fiskekakene har under 50 prosent fisk, hva er da resten av innholdet?

– Det betyr at resten må fylles opp med noe annet og det kan være litt forskjellig. I innholdsfortegnelsen til Coop X-tra-fiskekaker kan man se at noe av det som kommer etter fiskeinnhold er tapiokastivelse. Det er altså egentlig noe jeg ser som fyllmasse, sier hun.

Hun karakteriserer dette som raske karbohydrater som er lite næringsrike og har lite vitaminer og mineraler.

– I tillegg inneholder dette produktet 1,9 gram salt, som det er nesten dobbelt så mye som de fleste andre i testen.

Sundfør anbefaler alle å se etter nøkkelhullmerket og prosentandelen med fisk når de skal kjøpe fiskekaker.

Berggren AS produserer Coop sine fiskekaker som inneholder 26 prosent rent fisk og 21 prosent surimi, som også blir kalt «fiske-MUK».

– Populært fiskeprodukt

– I Coop tilbyr vi flere ulike typer fiskekaker. De varierer i smak, de varierer i pris og de varierer i fiskeinnhold. Vi har fiskekaker med 80 prosent fisk også. X-tra er billigmerket vårt og det er derfor naturlig at X-tra-fiskekaker har noe mindre fiskeinnhold, sier Kristin Paus, kommunikasjonsdirektør ved Coop Norge.

Ifølge Coop er X-tra fiskekaker er det fiskematproduktet Coop solgte desidert mest av i 2014.

– Veldig mange foretrekker en mild smak og er rett og slett ikke glad i sterk fiskesmak, så dette her er et godt valgt for dem som foretrekker fiskekaker med mild smak til en lav pris, sier hun.

– Er det en bestselger fordi den ikke smaker fisk?

– Det er en bestselger fordi den har en mild smak, og også fordi at den har lav pris.

  • Coop Smak forkjellen: 80 % fiskeinnhold.
  • Matmesteren: 67 % fiskeinnhold.
  • Fiskemannen: 65 % fiskeinnhold.
  • Lofoten: 60 % fiskeinnhold.
  • Norsk nå: Godehav: 60 % fiskeinnhold.
  • Godehav: 58 % fiskeinnhold.
  • Dagens fangst: 52 % fiskeinnhold.
  • First Price: 52 % fiskeinnhold.
  • Smart 356: 50 % fiskeinnhold.
  • Coop X-tra: 45 % fiskeinnhold.

Oppskrift på Aroma-Fiskekaker

Tobias Gaarden er kokk på Refsnes Gods i Moss, og viser programleder Solveig Barstad hvordan man lager fiskekaker fra bunnen. Oppskriften ser du til venstre. Foto: Matkontrollen
Tobias Gaarden er kokk på Refsnes Gods i Moss, og viser programleder Solveig Barstad hvordan man lager fiskekaker fra bunnen. Oppskriften ser du til venstre. Foto: Matkontrollen

Denne oppskriften er til cirka fire personer.

  • 450g valgfri fisk.
  • 350g amandinepotet.
  • 1 egg.
  • 1/2 teskje finhakket hvitløk, sjalottløk, rosmarin, og timian.
  • Salt og pepper.
  • Chilli og koriander.
  • 450g. valgfri fisk.
  • 350g. amandinepotet.
  • 1 egg.
  • 1 bundt koriander (Ca 75g).
  • 1/2 chilli.
  • (Valgfritt 1/2 teskje finhakket hvitløk, sjalottløk, rosmarin, og timian.)
  • Salt og pepper.

Skrell og kok poteter til de blir møre, press så potetene med en gaffel til de blir klumpete. Stek fisken i brunet smør, salt og pepper. Kjøl ned fisken til den blir lunken/kald (dette er så miksen skal bli fast).

Ha så fisken og potetene i en bolle sammens med ett egg og valgfri smak + salt, pepper (pass på at miksen ikke har for store klumper i seg).

Avkjøl miksen i kjøleskap i cirka fem minutter.

Paner fiskekakene i mel før stekning. (Panere fiskekakene i mel, egg så panko eller brødrasp får du en mer krønsjy konsistens).

Stek fiskekakene på medium minus varme.

Lag en prøvekake for å se om smaken er god.

Du kan variere størrelsen på fiskekakene selv, 30-50g. er en god mengde.

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.