Ifølge Aftenposten har det foregått ulovlig overvåking i Oslo sentrum. Skjermdump fra Aftenposten-video
Ifølge Aftenposten har det foregått ulovlig overvåking i Oslo sentrum. Skjermdump fra Aftenposten-video

Aftenposten: – PST avviser mobilovervåking

PST holder pressekonferanse klokken 14.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil komme med en såkalt statusoppdatering knyttet til mobilovervåkingssaken som Aftenposten har avslørt.

Det var umiddelbart etter at invitasjonen til pressekonferanse i Nydalen i Oslo torsdag uklart hvilke deler av mobilovervåkingssaken PST vil kommentere, melder NTB.

I invitasjonen heter det seg at det vil bli gitt en «statusoppdatering i etterforskningssak om mobilovervåking».

Ifølge Aftenposten kommer PST under pressekonferansen til å avvise avisens avsløringer, og fortelle at avisens målinger ikke er riktige.

Følg pressekonferansen på TV2.no klokken 14

Det vakte internasjonal oppsikt da Aftenposten i desember fortalte at Stortinget og statsminister Erna Solberg avlyttes av hemmelig spionutstyr.

Målinger avisen hadde gjort, viste at det var satt opp flere hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden. Også på Aker brygge var det funnet avansert spionutstyr, meldte Aftenposten.

To dager etter avisens første oppslag hevdet flere eksperter at Russland og Kina kunne stå bak overvåkingen. 

Leder for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, sa at det er totalt uakseptabelt hvis det har foregått ulovlig overvåking på norsk jord.

– Aftenposten fortjener ros for å ha gjort et grundig arbeid. Dette sier noe om behovet for å klargjøre hvem som har ansvaret for å avdekke denne typen virksomhet, sa hun til TV 2.

Fikk SKUP-diplom

Venstre og KrF krevde svar på hvem som visste hva, og Venstre-leder Trine Skei Grande sa til at hun var skremt over avsløringene:

– Det som er blitt avslørt er veldig, veldig alvorlig, sa Venstre-lederen til TV 2.

PST besluttet 15. desember å iverksette etterforskning, for å undersøke om det var fremmede stater som kunne stå bak.

21. mars ble avisens journalister hedret på den norske gravekonferansen SKUP med et diplom for sine avsløringer. I sin begrunnelse skrev juryen at nyhetssakene har satt dagsorden og frembrakt viktig informasjon om sikkerhetsproblemene rundt bruk av mobiltelefon.

– Journalistene har ikke dokumentert at det faktisk har foregått ulovlig mobilovervåking, men de har påvist en rekke utslag som virker mistenkelige, heter det i SKUP-juryens begrunnelse.