HELIKOPTER: Et redningshelikopter flyr over vrakdeler etter Germanwings-flyet. Innfelt er den ene av flyets to svarte bokser. FOTO: AP/Claude Paris
HELIKOPTER: Et redningshelikopter flyr over vrakdeler etter Germanwings-flyet. Innfelt er den ene av flyets to svarte bokser. FOTO: AP/Claude Paris

Etterforsker: – Piloten var låst ute av cockpiten og forsøkte å slå inn døra

Flyulykken i Alpene er fortsatt et mysterium. Torsdag ankommer pårørende området der flyet styrtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskerne arbeider på spreng for å finne årsaken til flyulykken i Alpene på tirsdag.

Alle de 150 personene om bord i Germanwings-flyet mistet livet i den tragiske ulykken. Passasjerene var fra 18 forskjellige land.

Den franske havarikommisjonen opplyste på en pressekonferanse onsdag at de har arbeidet med en analyse av taleregistratoren som er funnet. Etterforskerne bekreftet også at de har klart å trekke ut lydopptak fra cockpiten. 

Nå skriver den velrenommerte avisen The New York Times at en av pilotene forlot cockpiten før ulykken. Piloten slapp ikke inn i cockpiten igjen. 

– Piloten forlot cockpiten

Avisen har sitert en anonym kilde som deltar i etterforskningen av flyulykken. Kilden har bedt om å være anonym fordi etterforskningen fortsatt pågår. 

Etterforskeren beskriver en rolig samtale mellom de to pilotene i begynnelsen av flyturen. Senere kommer det frem av opptakene fra taleregistratoren at en av dem forlater cockpiten, og ikke klarer å komme inn igjen. 

– Fyren utenfor banker forsiktig på døren, men får ikke noe svar, sier etterforskeren til The New York Times.

– Og da banker han hardere, men fortsatt ikke noe svar. Det er aldri noe svar, fortsetter han.

– Forsøkte å slå inn døra

Ifølge etterforskeren kan man deretter høre piloten som forsøker å slå inn døra til cockpiten.

Selv om opptakene gir et innblikk i omstendighetene før flyet styrtet, er mange spørsmål fortsatt ubesvarte.

– Vi vet ennå ikke grunnen til at en av gutta gikk ut. Men hva som er sikkert er at på slutten av flyturen, er den ene piloten alene i cockpit og åpner ikke døra, sier den anonyme etterforskeren.

En av teoriene om hva som kan ha forårsaket flystyrten, er at flygerne om bord var bevisstløse. Innholdet i taleregistratoren synes å støtte opp om dette, skriver NTB.

– Et mysterium

Franske etterforskere har så langt ikke gitt noen detaljer om lydopptaket, og insisterer på at årsaken til ulykken er et mysterium. 

I tillegg til taleregistratoren er også Airbus-flyets andre svarte boks blitt funnet, men denne er skadet og mangler innhold. Ferdskriveren registrerer informasjon om posisjonen og tilstanden til flyet. 

I løpet av få minutter falt flyet fra 38.000 til 6000 fots høyde, før det forsvant fra radaren.

Pårørende til området

144 passasjerer og seks besetningsmedlemmer var om bord i Airbus A320-flyet da det styrtet. 

To babyer, og 16 tyske elever er blant dem som mistet livet.

En buss med 14 av de spanske ofrenes slektninger er ventet å ankomme Marseille torsdag.  De pårørende ønsket ikke å fly til Marseille, som mange andre har varslet at de vil gjøre torsdag morgen. 

I Marseille vil spanjolene i bussen møte andre pårørende, og sammen vil de sette kursen mot området der flyet styrtet, skriver Associated Press.

De første levningene etter flytragedien i de franske Alpene ble onsdag brakt ned fra fjellsiden. Politiet som leder redningsarbeidet opplyser at det er usikkert om alle de omkomne vil bli funnet. Arbeidet på ulykkesstedet ble avsluttet da skumringen satte inn onsdag kveld, men fortsetter torsdag morgen, skriver NTB.