Morten Harket: – Industrien kan slite deg ut, men ikke musikken

A-ha avslører planene for sin nye europa-turné.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under a-has pressekonferanse på den norske ambassaden i Berlin, forteller Morten Harket (55), Paul Waaktaar-Savoy (53) og Magne Furuholmen (52) om sin mye omtalte gjenforening.

2015 markerer 30-årsjubileet for a-has første album «Hunting High and Low», og for noen dager siden, ble det klart at de tre har forpliktet seg til to nye år med a-ha.

tv2.no følger pressekonferansen fra klokken 13.30! 

– Jeg har jobbet med mange unge artister uten mye bagasje, og tenker ofte på a-ha. «Dette kunne vært en a-ha låt», tenker jeg. Bandet har alltid vært i tankene mine, men jeg trodde ikke vi ville gjenforenes, sier Furuholmen under pressekonferansen.

– 30 års karrière uten sex og dop

A-ha skal holde flere konserter i Tyskland neste år. Foreløpig er det ikke annonsert noen konserter i Norge, men flere konserter vil bli annonsert etter hvert.

– Vi elsker Tyskland, og Berlin er en av våre favorittbyer. Vi vil allikevel spille i flere land og flere byer, sier Waaktaar-Savoy.

Hvordan blir det å dra på turné igjen?

– Vi gleder oss absolutt til å komme tilbake på turné. Vi har hatt en 30 år lang karriere uten verken sex eller dop, og tar man bort rock’n roll er det veldig lite igjen, spøker Furuholmen.

– Med mindre vi forandrer oss … Du lovte meg at vi skulle bli junkies på 90-tallet!, svarer Harket.

– Vi har fremdeles noen år på oss, sier Furuholmen mens pressen bryter ut i latter.

Harket forteller at det ikke er musikken som sliter gutta ut, og at de aldri vil slutte å være artister.

– Bransjen kan slite deg ut, men ikke musikken, sier han.

Vender tilbake til Rio

I 1991 satte a-ha verdensrekord i antall solgte billetter til en konsert med hele 198 000 mennesker, på festivalen Rock in Rio i Brasil. For å markere både sitt eget og festivalens 30-årsjubileum, vender gjengen tilbake til Rio i september.

 – Rock In Rio-festivalen var for oss et av de aller største høydepunktene i karrieren. Å komme tilbake hit og få en sjanse til å få de samme følelsene som da, er en unik sjanse, sa Magne Furuholmen da TV 2 møtte a-ha i desember. 

– Det var rett og slett umulig for oss å si nei til å feire festivalens 30-årsjubileum, særlig fordi det sammenfaller med vårt eget 30-årsjubileum. Jeg innbiller meg at det må være som å få vite at 1000-årsbølgen nærmer seg stranda selv om du er pensjonert surfer må du bare børste støvet av brettet og kaste deg uti vannet.

La opp i 2009

A-ha la opprinnelig opp i 2010, etter at de hadde holdt en avskjedskonsert i Oslo Spektrum, men allerede året etter samlet de seg for å gjøre en opptreden på minnekonserten for terrorofrene i august 2011.

Og nå, seks år etter, er det altså klart at det er nye hits på lager fra den populære gruppen.