FRYKTER KREFT: Angelina Jolie forteller åpenhjertig at hun har fjernet eggstokkene og egglederne. (AP Photo/Anjum Naveed)
FRYKTER KREFT: Angelina Jolie forteller åpenhjertig at hun har fjernet eggstokkene og egglederne. (AP Photo/Anjum Naveed)

Angelina Jolie (39) fikk ny skrekkbeskjed – har fjernet eggstokkene

Skuespilleren har gjennomgått en ny omfattende operasjon, to år etter at hun fjernet brystene.

For to år siden fortalte den verdenskjente skuespilleren Angelina Jolie Pitt (39) åpenhjertig at hun hadde valgt å fjerne brystene sine i frykt for å utvikle brystkreft.

Skuespilleren har mistet moren, bestemoren og tanten sin til kreft, og er selv utsatt. Derfor valgte hun å minimere risikoen så mye som mulig, og siden brystoperasjonen har hun vært til jevnlig kontroll.

Nylig kom beskjeden hun har fryktet. Tirsdag forteller hun i et nytt privat innlegg i New York Times at hun har fjernet eggstokkene også, etter at hun fikk svar på blodprøver for to uker siden.

– Jeg fikk en telefon fra legen min som først sa at mengden proteinet CA-125 i blodet var normalt, og jeg pustet lettet ut. Men det var ikke alt. Han fortsatte med å fortelle at det likevel kunne være tegn på tidlig stadium av kreft, skriver Jolie, som etter anbefaling fra legen fikk sjekket eggstokkene sine umiddelbart.

Ringte ektemannen

Skuespilleren legger ikke skjul på at skrekkbeskjeden satt et støkk i henne, og hun ringte ektemannen Brad Pitt, som var på vei hjem med fly innen et par timer.

– Jeg gikk gjennom hva jeg forestiller meg tusenvis av andre kvinner har følt. Jeg ba meg selv om å være rolig og sterk, og at jeg ikke hadde noen grunn til å tro at jeg ikke ville leve til å se barna mine vokse opp, og få møte barnebarna mine, skriver hun videre.

Fjernet eggstokkene

Undersøkelser og ultralyd viste ingenting urovekkende, og hvis det var kreft så var det fortsatt i et tidlig stadium. I løpet av fem dager ville hun få vite om kreften var et annet sted i kroppen.

– Så kom dagen da resultatene var klare. PET- og CT-undersøkelsene så bra ut, og svulsttesten var negativ. Jeg var overlykkelig. Det var fortsatt en sjanse for forstadier til kreft, men det var mindre sannsynlig. Til min lettelse hadde jeg fortsatt mulighet til å fjerne eggstokkene og egglederne mine, noe jeg bestemte meg for å gjøre, forteller Jolie.

Vil hjelpe andre

Jolie har valgt å være åpen om situasjonen sin i håp om å hjelpe andre, og ønsker at kvinner som er i faresonen skal vite om alternativene.

– Jeg gjorde ikke dette utelukkende fordi jeg er bærer av genet BRCA1. En positiv BRCA1-test betyr ikke nødvendigvis at man skal løpe til operasjonsbordet. Jeg har snakket med mange leger og kirurger, og det er mer enn én måte å håndtere helseproblemer. Det viktigste er å lære om alternativene, og hva som er viktig for hver og en, sier Jolie.

– I mitt tilfelle ble legene som jeg møtte enige om at det beste alternativet for meg var å fjerne eggstokkene og egglederne, for i tillegg til at jeg har BRCA1-genet så har tre kvinner i min familie dødd av kreft, legger hun til.

Jolie avslutter med å skrive at hun aldri får fjernet all risiko, men at hun skal lete etter naturlige måter å styrke immunforsvaret og holde seg frisk på.