SUSPENDERT: Oleg Tinkov har suspendert Bjarne Riis som følge av dårlige resultater. Her er de to på Champs-Elysees og feirer klatretrøyene Rafal Majka vant i fjor. Foto: Scanpix
SUSPENDERT: Oleg Tinkov har suspendert Bjarne Riis som følge av dårlige resultater. Her er de to på Champs-Elysees og feirer klatretrøyene Rafal Majka vant i fjor. Foto: Scanpix

Omstridt sykkel-eier suspenderte Bjarne Riis

– Han er en løs kanon, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oleg Tinkov har suspendert sin egen sportsdirektør Bjarne Riis.

Det melder danske BT mandag kveld. Opplysningene er imidlertid ikke bekreftet av laget selv.

Bakgrunnen for suspensjonen skal være dårlige resultater.

Den danske avisen skriver at man kunne fornemme et brudd mellom Tinkov og Riis allerede før søndagens klassiker der Milano-Sanremo. Den danske sportsdirektøren skal ikke ha vært tilstede under rittet.

Isfront

Russiske Tinkov skal ha informert Riis gjennom en e-post fra Tinkovs administrerende direktør Stefano Feltrin. Den danske avisen har ikke lyktes med å få en kommentar fra hverken Riis eller Tinkov. Avisen har imidlertid snakket med den italienske sportsdirektøren Stefano Feltrin.

– Hvor har du hørt det fra? Du må snakke med Bjarne Riis eller Oleg Tinkov om det. Jeg kan ikke kommentere slike rykter, sier Stefano Feltrin til BT.

Nyheten om suspensjonen skal ha sendt sjokkbølger innad i laget. Avisen spekulerer i om at manglende sportslige resultater ikke er den egentlige grunnen til suspensjonen.

Det skal være under Tirreno-Adriatico at forholdet mellom Riis og Tinkov skal ha utviklet seg i gal retning. De siste ukene skal det ha blitt en ytterligere isfront mellom de to personlighetene.

Der skal den russiske eieren ha slått i bordet og forlangt at den nederlandske sportsdirektøren Steven de Jongh skulle bli degradert. Bakgrunnen skal være at lagets stjerne Alberto Contador ikke klarte å følge Nairo Quintana 

Ultimatumet førte til en åpen krangel mellom de to. Det skal ha fått Tinkov til å holde Riis ansvarlig for årets resultater allerede. Tinkoff-Saxo står kun med en enkelt seier på det tidspunktet. Det var Contadors seier i etappeløpet Ruta del Sol.

– Løs kanon

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er ikke overrasket over Tinkovs nye påfunn.

– Tinkov er en løs kanon som gjør som han vil, og det spørs vel hvor mye peiling han egentlig har på toppidrett, sier Kaggestad til TV 2.

Kaggestad mener det er helt håpløst å suspendere Riis nå, hvis det faktisk er på grunn av manglende sportslig resultater.

– Det går ikke an å evaluere sesongen allerede midt i mars. De beste Tinkoff-rytterne har tross alt sine hovedmål seinere i sesongen, og Peter Sagan hang også med i finalen i søndagens Milano-Sanremo. Det er flere store klassikerne, og ikke minst Tour de France i vente denne sesongen, fortsetter TV 2s sykkelekspert.

– Ikke bra at det finnes ledere som Tinkov

– Jeg tror likevel ikke at dette kun handler om resultatene. Dette er nok en gryende konflikt som har bygget seg opp over tid. Tinkov kan som lagets leder gjøre som han vil, og hvis han ikke kommer overens med Riis er veien til å få sparken veldig kort, sier TV 2s sykkelekspert.

Kaggestad mener situasjonen ikke burde ha kommet overraskende på Riis etter at han solgte laget til Tinkov i fjor. TV 2s sykkelekspert påpeker at mange av avgjørelsene til Tinkov er følelsestyrt.

– Det er ikke bra for sykkelsporten at det finnes ledere som Tinkov. Det har vært det samme problemet innen fotballen. Han er en leder som tror de bare kan trykke på en knapp for å vinne, og at du enkelt kan kjøpe deg til suksess, sier Kaggestad.

– Tinkov er også en typisk russisk leder, som er svært resultatorientert og lar pengepungen styre. Og hvis det ikke går deres vei, så er det ikke deres feil, men alle andre som får skylden, avslutter ham.

– Oppfører seg som en jente

Tinkov er kjent for sine utbrudd og deler ofte alt med sine følgere på Twitter. I fjor sommer var det Edvald Boasson Hagen som fikk gjennomgå av russeren. Den norske sykkelstjernen var aktuell for Tinkoff-Saxo, men samtalene dro ut og Boasson Hagen signerte for MTN-Qhubeka.

– Selv om jeg liker norsk musikk, så er det enkelte norske «proffsyklister» som jeg ikke liker. De er rotete og oppfører seg som jenter. Det er en skam, skrev han på sin egen twitterprofil.

Det er ikke det eneste stuntet russeren har hatt på Twitter. I fjor la han ut følgende melding på Twitter 

– Kjære Tinkoff-Saxo-fans, vil dere at jeg skal fullføre avtalen med Peter Sagan? Hvis jeg får 1000 retweets, så gjør jeg det!

I år sykler Peter Sagan for Tinkoff-Saxo.