MARS: Robin Ingebretsen fra Stavanger er blant de siste 100 som slåss om å bli blant de 24 første som skal bosette seg på Mars. Foto: TV 2/Mars One
MARS: Robin Ingebretsen fra Stavanger er blant de siste 100 som slåss om å bli blant de 24 første som skal bosette seg på Mars. Foto: TV 2/Mars One

Robin: – Har ikke betalt noe for å gå videre i Mars One

Robin Ingebretsen (20) mener det er en svertekampanje mot prosjektet som skal bemanne Mars.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag gikk styreformann i Mars One, Bas Lansdorp, ut og benektet påstander om at organisasjonen hadde finansielle problemer og at deltakere hadde betalt store summer for å gå videre i konkurransen.

Bakgrunnen er at journalist Elmo Keep i en artikkel i Medium hevder at Mars One er nesten konkurs. I samme artikkel hevder Joseph Roche, en av de 100 deltakerne som er med i finaleheatet, at mange hadde betalt seg videre i konkurransen.

– Flere av de høyt profilerte deltakerne som gjenstår har rett og slett blitt plukket ut fordi de har gitt mest penger til Mars One, sa Roche blant annet.

Robin: – Hun kaller oss idioter

Han påstår samtidig at det kun var 2700 som hadde søkt om å bli blant de 24 første som skulle bosette seg på den røde planeten, ikke over 200.000 som Mars One har oppgitt. 

Eneste norske blant de 100 som gjenstår er Stavanger-gutten Robin Ingebretsen (20).

Han mener journalist Elmo Keep har en skjult agenda.

– Det kan virke som hun kun er ute etter å promotere seg selv på bekostning av oss som hun kaller idioter som skal lures for penger, sier han til TV 2.

– Mener å ha rett uansett

Robin sier han har lagt merke til at Keep har skrevet flere negative artikler om Mars One.

– Hun påstår at det kun var 2700 søkere og ikke 200.000 som Mars One har oppgitt. Men da Mars One tilbød henne å se hele lista over søkere takket hun nei. Hun har også kommet med utspill på Twitter om at det ikke eksisterer noe liv i verdensrommet, at alt er dødt. I det hele tatt har hun kommet med mange udokumenterte påstander som har blitt motbevist, men hun mener tydeligvis at hun har rett uansett, sier han lettere oppgitt.

Ble kastet ut av Mars One

Etter å ha latt seg intervjue og kommet med kraftig kritikk av prosjektet, ble Joseph Roche kastet ut av Mars One denne uken på grunn av brudd på taushetsplikten.

– Jeg synes han fremstod som veldig skeptisk til hele prosjektet og fremholdt at han ikke hadde møtt noen fra Mars One personlig, men det er jo ikke relevant om han har møtt noen på dette stadiet. Han hevder at utvelgelsen så langt har vært useriøs, men hvor praktisk er det å gjennomføre intervjuer med over 1000 personer?, undrer Ingebretsen.

– Har aldri betalt for å gå veidere

Roche hevder at mange deltakere har betalt mye for å komme seg videre i konkurransen om å være med de 24 første som skal til Mars. 

– Jeg har aldri betalt noe for å gå videre, men jeg betalt 50 kroner da jeg meldte meg på. Han har rett i at vi er blitt oppfordret til å gi Mars One 75 prosent av pengene dersom vi får betalt for å bli intervjuet, men det er helt frivillig om en ønsker å gjøre det, sier Robin.

– Jeg tror ikke noen i Mars One er ute etter å svindle til seg penger fra deltakere. Jeg har selv møtt Bas Landstorp da han besøkte Stavanger for litt siden, det var et hyggelig møte, legger 20-åringen til.

Er i forhandlinger

Om veien videre er ikke Ingebretsen urolig for finansieringen til Mars One.

– Jeg vet at de er i forhandlinger med flere investeringsselskaper som er veldig interessert i å gå inn i prosjektet. Et selskap skal ha tilbudt seg å betale for hele ferden til den første sonden pluss reisen til de fire første som skal dra. Det har også vært stor interesse fra filmindustrien, sier han.

Ny runde til høsten

Robin har fått beskjed om at neste utslagsrunde vil skje på høsten og at de da trolig skal møttes til nye intervjuer og omfattende tester.

– Da skal vi som er igjen slåss om å bli de 24 første som blir plukket ut til å reise. Etter det jeg forstår skal dette skje enten i Danmark eller Nederland, og de betaler for reise og opphold. Den første treningen varer over tre dager hvor vi skal gjennom personlighetstester, gruppeøvelser og slikt. Deretter går vel 50 videre til siste finalerunde hvor man i to uker skal testes i hvordan man takler isolasjon over lengre tid, sier han.

Vil til Mars

Opprinnelig skulle Mars One sende opp det første ubemannede romfartøyet i 2018, men dette utskytingen av sonden ble denne uken utsatt i to år til 2020.

– Den skal lande på Mars og sende video og bilder tilbake. Den vil ha med seg et lite drivhus slik at de får testet om det går fint å dyrke mat der oppe. Jeg er i det hele tatt positiv til fremdriften og like fast bestemt på å bosette meg på Mars. Jeg er overhodet ikke engstelig for at Mars One har problemer nå, sier Robin Ingebretsen.

FAKTA OM MARS ONE

 • De bemannede romferdene vil alltid bestå av fire personer på hver tur, to menn og to kvinner. Reisen fra Jorden til Mars vil ta vel sju måneder.
 • På den første turen er målet at alle fire er fra hvert sitt kontinent.
 • Utvelgelsen av de 40 - 60 deltakerne som skal besette de første 24 plassene som skal dra til Mars skal være ferdig innen 2015. 
 • Deretter får de sju års trening hvor de skal settes i stand til å fikse alt fra matlaging til å reparere avansert utstyr som skal innstalleres på Mars.
 • En del av finansieringen består i å selge TV- og nettrettighetene til prosjektet. Mars One skal bli verdens største reality-serie som skal vare i minst ti år.
 • Alt skal filmes og legges ut. Fra siste runde av utvelgelsen, til treningen, forberedelsene, turene med utstyr, egne livekameraer på Mars, og ikke minst følge den sju måneder lange ferden gjennom verdensrommet for de fire første som skal bosette seg der.
 • Mars One har et budsjett på vel 36 milliarder norske kroner. 
 • Atmosfæren på Mars er tynn, temperaturen kan variere mellom minus 120 og rundt null grader om sommeren. 
 • Årstidene varer vel dobbelt så lenge som på jorden og beboerne må gå med romdrakter når de beveger seg utendørs.
 • Boenhetene skal være på vel 50 kvadratmeter med kommunikasjonssystemer som kan sende og motta videohilsninger fra familie og venner på jorden. 
 • Mars Ones målsetting er at det skal bo 1000 personer på Mars om 100 år.
 • Det er minimum 56 millioner kilometer til Mars, 146 ganger lenger enn til månen. Siden både jorden og Mars beveger seg varierer avstanden, maksimalt er den 401 millioner kilometer unna.
 • Reisen til Mars tar mellom 150 og 300 døgn. Reisetiden er avhengig av hvordan de to planetene er i forhold til hverandre når raketten skytes opp.
 • Mars er den fjerde planeten fra solen i vårt solsystem, og blir ofte beskrevet som den røde planeten på grunn av sitt rødlige utseende. Mars er omtrent halvparten så stor som jorden i diameter.
 • Av alle planetene i solsystemet er årstidene på Mars mest lik jordens, fordi helningen på rotasjonsaksene er veldig like. 
 • Årstidene er dobbelt så lange som jordens ettersom omløpstiden rundt solen tilsvarer 1,88 år på jorden.
 • Overflatetemperaturene varierer i snitt fra minus 87° C vinterstid ved polene til minus 5° C om sommeren.