Vålerenga-protesten tatt til følge: Kampen annulleres

Stavanger Oilers ut mot Norges Ishockeyforbunds avgjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første semfinalen mellom Stavanger Oilers og Vålerenga endte i det totale kaos da hjemmelaget fikk godkjent en etter hvert svært så kontroversiell scoring.

Uenige i avgjørelsen
Nå har Norges Ishockeyforbund besluttet å annullere resultatet etter å ha tatt Vålerengas protest til følge. Det får TV 2 opplyst i en pressemelding.

Dermed fortsetter semifinaleserien med kamp på Jordal Amfi søndag. Deretter blir det spilt to kamper i Stavanger, før det igjen blir kamp i annenhver by.

Det er noen Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen ikke vil gå med på.

Sportslig leder i Stavanger Oilers, Pål Higson, sier til TV 2 at de aksepterer at torsdagens kamp blir annullert, men er ikke enige i avgjørelsen om at Oilers nå må spille første kamp på bortebane.

– Vi er uenige i at kamprytmen i semifinaleserien endres. Vi mener regelverket er klart på at kamp en, tre, fem osv. skal spilles på hjemmebane for laget som er høyest rangert, sier Higson til TV 2.

Norges Ishockeyforbund ved Kristoffer Holm bekrefter overfor TV 2 at de har mottatt Oilers' innsigelser mot kamprekkefølgen. Men det haster - drop i neste semifinalekamp er satt til 17.00 søndag.

– Saken blir behandlet nå, sier Holm til TV 2.

– Får ikke gjort noe med oppsettet
Oilers-trener Petter Thoresen er fast bestemt på at hans mannskap skal spille første kamp hjemme i DNB Arena.

– Vi skal ha første hjemmekamp. En ting er at dommerne har gjort en feil, men vi kan ikke endre på hvem som har hjemmefordel i første kamp. Så dette må nok forbundet jobbe litt mer med, sier Thoresen til TV 2.

– Det er ikke sånn at vi bare drar ned på Jordal og begynne sluttspillet, det kommer ikke til å skje. Vi skal ikke bli straffet dobbelt opp, det skjønner jo alle.

I Vålerenga er de lettet over beslutningen. Direktør Jan Tore Kjær vektlegger at avgjørelsen ble direkte kampavgjørende, samtidig som han påpeker at «ingen har klart å bevise at pucken er hundre prosent inne». At semifinaleserien ikke fortsetter på Jordal Amfi søndag har Kjær vanskelig for å tro.  

– TV 2 har snakket med Oilers som sier de ikke ønsker å spille første sluttspillskamp på Jordal Amfi. Hva er din reaksjon på det?

– Regelen er klinkende klar. Oppsettet får de ikke gjort noe med. Kampen i morgen er terminfestet og det får ikke Oilers gjort noe med, sier Kjær til TV 2.

– Hvordan vil dette påvirke de kommende kampene i sluttspillet?

– Det er helt umulig å si. Det blir tette og jevne kamper. Det er en serie av sju kamper og den som står som vinner etter semifinalen, er en verdig vinner, avslutter Kjær.

– Dommerne lyver
Dommerteamet lot spillet fortsette etter Steffen Søbergs redning, men syv sekunder etter dropp bestemte de seg for å stoppe spillet, gjennomgå bildene og til slutt gi målet. Det er i strid med regelverke.

I redegjørelsen fra Ishockeyforbundet kommer det frem at hoveddommer Per Gustav Solem stilte spørsmål til videodommeren om lovligheten av «videovurdering av situasjonen dette tidspunkt ettersom spillet var satt i gang igjen etter blokkeringen som førte til avblåsning og stopp i spillet ved tiden 32.58.»

Etter igjen å ha spurt videodommeren, besluttet hoveddommer Solem å forholde seg til videodommerens beslutning som følger av regelen: «Dersom hverken dommerne på isen eller videomåldommeren gjennomgår et potensielt scoret mål ved neste stopp i spillet, er ytterligere gjennomgang ikke tillatt etter det påfølgende avslaget er tatt»

Ishockeyforbundet skriver at diskusjonen går på hva begrepet «neste stopp i spillet» er. Det er her videodommerens tolkning ulik Ishockeyforbundets. Dermed blir det konkludert med at videodommerens inngrep er i strid med regelen.

I kjølvannet av situasjonen raste Vålerenga-trener Espen Knutsen mot dommerne.

– Vi gikk inn til dommerne i pausen og spurte om det er sånn at de kan dømme mål etter at spillet har vært i gang. De sier ja, at det er en ny regel. Så finner vi ut at det er løgn, dommerne lyver til oss. Sånn sett skulle det aldri vært mål, sa Vålerenga-trener Knutsen til TV 2 etter kampen, før klubben la inn protest.

Ifølge dommersjef Geir Thomas Olsen skal skylden imidlertid ikke tillegges de to dommerne på isen, Per Gustav Solem og Ole-Stian Hansen.

– Det er begått en regelfeil av kampens dommer. Feilen kommer som et resultat av instruksen han får fra kampens videomåldommer og dommerveileder. Dommeren handler egentlig på beskjed fra de som skal kunne disse reglene, sier Olsen, som er opptatt av at rett skal være rett – også når man fordeler skylden for det som skjedde.