På dette sykehuset har de et eget rom for uønskede babyer

– Det er vondt å se barna i en sånn situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et sykehus i Pristina er det ett rom som er annerledes enn de andre. I rommet ligger de uønskede babyene, barn som er blitt forlatt etter fødselen.

Å gi barn omsorg og et trygt hjem er temaet for årets Artistgalla, som er i samarbeid med SOS-barnebyer.

Programleder Guri Solberg (38) forteller at hun på sykehuset i Kosovos hovedstad møtte ni babyer som var blitt forlatt av familiene sine.

Å møte babyene som ikke hadde noen, fikk den erfarne programlederen til å  tenke på sine egne små.

– Jeg husker selv da jeg fikk mitt første barn og var fersk mamma og lå på fødeavdelingen. Datteren min bare skrek og skrek, uten at jeg visste hvorfor. Da foreslo sykepleieren at kanskje hun var redd og ville ligge inntil meg. Jeg prøvde det, tok henne inntil meg, og da da sov hun hele natta uten å gråte. Og den følelsen av at hun bare trengte meg, den var veldig sterk, sier hun når hun intervjues i God morgen Norge fredag.

VILLE GI ALLE KOS: De forlatte babyene på Pristina-sykehuset fikk kos av programleder Guri Solberg, som syntes det var vondt å se barna i en slik situasjon. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
VILLE GI ALLE KOS: De forlatte babyene på Pristina-sykehuset fikk kos av programleder Guri Solberg, som syntes det var vondt å se barna i en slik situasjon. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Derfor er det desto vondere å se disse barna som er i en sånn situasjon ... Det er så stille. Men når de begynner å skrike, så kan det være at sykepleieren tar dem opp, men bare litt, før de går videre til neste. Så de får helt minimalt med nærhet. Den korte stunden jeg var der, prøvde jeg å kose med alle og tenkte «åååh, de få litt kos». Det er så viktig og så grunnleggende, og så er det så trist at de ikke får det, de barna som ligger der, fortsetter hun. 

Se God morgen Norge-innslaget med Solberg, Dag Otto Lauritzen og SOS-barnebyer-generalsekretær Svein Grønnern ovenfor.

Lever i ekstrem fattigdom

SOS-barnebyer driver et eget babysenter i Pristina. Flere av de rundt 20 barna som bor der nå kommer direkte fra fødeklinikken på byens universitetssykehus. Babysenteret er det første steget i håpet om å finne en permanent løsning for barna, enten med deres biologiske familie, fosterfamilie eller adopsjon.

Kosovo er et av de fattigste landene i Europa, og dermed er det mange som får vanskeligheter med å ta vare på egne barn. Det er for eksempel anslått at 17 prosent av landets befolkning lever i ekstrem fattigdom, noe som betyr at de er ute av stand til å dekke grunnleggende ernæringsmessige behov.

For TV 2-programlederen var det en sterk realitet å møte.

– Jeg hadde lest meg opp og fulgt med og visste sånne faktating som at det er 50 prosent som lever under fattigdomsgrensa og at det er veldig stor arbeidsledighet. Men det er noe annet å oppleve det og se hvor dårlige forhold mange lever under, bare en kort flytur unna oss. Det er en helt annen virkelighet, sier Solberg.

– Bedre å hjelpe én enn ingen

Lørdag kveld er målsettingen for Artistgallaen å få flere nordmenn til å bli faddere. Programlederen innrømmer at å redde verden kanskje er et håpløst utgangspunkt. 

– Du kan aldri hjelpe alle. Men man må prøve å ta bort den tanken, og heller tenke at «kan jeg hjelpe ett barn, er det bedre enn å ikke hjelpe noen». Og så er det noe godt og konkret ved å bli fadder. Man gir et barn en hånd å holde i, og de får hjelp og disse grunnleggende tingene rundt seg. Jeg synes det er godt å tenke på de små, helt konkrete tingene hver av oss kan gjøre, sier 38-åringen. 

– Og at vi da har en Artistgalla både for å skaffe enda flere faddere, men også for å fortelle disse historiene, det synes jeg er viktig, avslutter hun.

Stjernelag

I lørdagens sending får seerne se at flere kjente personer vært ute i verden og møter fadderbarn eller på annen måte ser hvordan SOS-barnebyer arbeider. Dag Otto Lauritzen har vært i India, Else Kåss Furuseth i Tanzania og Stig Inge Bjørnebye i Zambia.

Artistene som opptrer er Morten Abel, Lissie, Secret Garden, Lila, Nora Foss Al-Jabri, Highasakite, Inger Lise Rypdal, Erlend Bratland og Arif med Magnus Eliassen.

Telefonpanelet vil bestå av Dennis Storhøi, Dag Otto Lauritzen, Anette Stai, Maj Britt Andersen, Finn Christian Jagge, Mira Craig, Synnøve Skarbø, Finn Schjøll, Inger Lise Rypdal, Marian Saastad Ottesen, Ellen Arnstad, Christer Tornell, Dag Erik Pedersen, Line Verndal, Anita Hegerland, Elina Krantz, Marianne Krogness, Venke Knutson, Kari-Ann Grønsund, Erling Lae, Ingeborg Myhre, Anne Lindboe, Bengt Eriksen, Geir Lippestad, Agnes Kittelsen, Solveig Horne, Raymond Johansen, Marian Aas Hansen, Ulrik Imtiaz Rolfsen, Assad Siddique, Yousef Hadaoui, Kash Gashamura (Kash King), Pia Haraldsen, Silje Nergaard, Stig Inge Bjørnebye og Hans-Petter Nygård Hansen.

Se Artistgallaen lørdag klokken 21.40 på TV 2.