SPENNINGEN LEVER: Stig Tore Moen Nilsen (til venstre) og Bodø kan fortsatt ta igjen Magnus Jøndal (til venstre) og ØIF Arendal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SPENNINGEN LEVER: Stig Tore Moen Nilsen (til venstre) og Bodø kan fortsatt ta igjen Magnus Jøndal (til venstre) og ØIF Arendal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Gullkampen lever

Spenning til siste slutt både i topp og bunn i herrenes GRUNDIG-liga.

Med seier over Stord kunne ØIF Arendal sikre seriemesterskapet én runde før slutt, men når også tabellnabo Bodø gjorde jobben mot Haslum er ingenting avgjort før den aller siste runden.

I nedrykksstriden er det også helt åpent om hvem som slår følge med Lillestrøm ned en divisjon.

Varslet knokkelkamp

Arendal-trener Marinko Kurtovic var før oppgjøret klar på hvilken type kamp man kunne forvente seg i Sør Amfi.

– Det blir en knokkelkamp fra første minutt. Vi går for gullet og må senke skuldrene, sa han til TV 2 før avkast.

Og knokkelkamp ble det. Gjestene virket å ha det rette tenningsnivået fra start, og med knallhardt forsvarsspill frustrerte de serielederen fra start.

Ingen av lagene fikk angrepsspillet til å sitte, samtidig som begge lags målvakter vartet opp med flere gode redninger. Halvveis ut i den første omgangen var stillingen 5-5.

Temperaturen i Sør Amfi steg gradvis utover i omgangen som var preget av lite mål og mye fysikk. Gjestenes offensive forsvar fortsatte å gjøre jobben, og i sekundene før pause ble det antydninger til slagsmål inne i Stord-feltet etter en ny susende takling.

Frikastet ble ikke noe av, og dermed kunne Stord gå til pause med en noe overraskende 11-10 ledelse.

Forvandling etter hvilen

Kurtovic må ha gjort mye riktig i pausepraten, for det var et helt annet hjemmelag som kom ut på banen etter hvilen.

Anført av Magnus Jøndal, som ble kveldens toppscorer med fem mål, var både aggressiviteten større og tempoet høyere hos vertene. Midtveis ut i den andre omgangen var kampen snudd til 18-15 favør hjemmelaget.

Deretter fulgte en periode på nesten ti minutter uten scoring, men da ballene igjen begynte å fly inn var det aldri tvil om hvor seieren skulle havne. 18-åringen Eirik Køpp kom inn og bidro til at det stod 21-19 til ØIF Arendal da sluttsignalet lød.

Dermed kunne både spillere og publikum følge den spennende slutten av tabellnabo Bodøs oppgjør mot Haslum med et håp om å kunne feire seriegullet i egen hall. Men Bodø stod imot en sen sluttspurt og sørget for at gullfesten må utsettes til den aller siste runden.

Haslum best i gang

Høyt tempo og gode avslutninger sørget for at det ble mange mål innledningsvis i kampen mellom Haslum og Bodø. Gjestene, som burde vinne for å henge med i gullkampen, var ikke aggressive nok og havnet tidlig bakpå.

Drøyt halvveis ut i den første omgangen hadde hjemmelaget opparbeidet seg en tremålsledelse, og til pause var stillingen 16-14.

Uten sin skadde kaptein Børge Lund var det andre som måtte ta tak for Bodø etter hvilen. Stig Tore Moen Nilsen og Binai Aziz, som til sammen sørget for 20 av bortelagets mål, tok oppgaven og sørget nærmest på egenhånd for at kampen skiftet total karakter i første halvdel av den andre omgangen.

Dramatisk avslutning

Med et kvarter igjen på klokka ledet plutselig bortelaget 25-21. Den økte aggressiviteten hos gjestene viste seg spesielt i én situasjon.

På stillingen 22-26 tok bortelagets Magnus Kongestøl livtak på Christoffer Brännberger og rev svensken over ende inne på streken. Den røffe behandlingen sørget for at nærmest samtlige spillere på banen barket sammen og dommerne måtte virkelig jobbe for å få kontroll på situasjonen.

– Volden har tatt Bærum, meldte Bent Svele fra HåndballXtra-studioet.

Det var tydelig at basketaket trigget hjemmelaget, for med fire mål på rappen stod det plutselig 26-26 med tre minutter igjen på klokka. Da tok Aziz ansvar og satte inn to raske mål. Hjemmelaget klarte ikke å svare, og istedet kunne Bodø kontre inn kampens siste til seier 29-26.

Sluttspurten sørger for at avstanden opp til ØIF Arendal fortsatt er på to poeng før den siste serierunden om én uke. Bodø har fordelen på innbyrdes oppgjør, noe som gjør at med seier hjemme mot Bækkelaget må Kurtovic og co ta poeng borte mot Runar Sandefjord for å kunne bli seriemestre.

Spenning også i bunn

Med 38-23 over Runar Sandefjord tok Bækkelaget en livsviktig seier i nedrykksstriden. Med like mange poeng som Nøtterøy, som slo Elverum 32-26, er klubben fortsatt på kvalik-plass da de har fordelen på innbyrdes oppgjør.

Dermed må Johnny Jensens menn er avhengig av å ta poeng borte mot Fyllingen for å overleve, samtidig som Bækkelaget må avgi poeng mot gullkandidat Bodø.

Med dagens tap er Stord nå bare poenget foran duoen på niendeplass, og står dermed i reell fare for å måtte ta veien ned en divisjon før den siste runden skal spilles. 

Drammen sikret på sin side ny kontrakt med 25-20 hjemme mot Halden. Fyllingen sørget for at de ender på femteplass med timålsseier 28-18 borte mot Lillestrøm som allerede er klare for nedrykk.

Den siste og avgjørende serierunden spilles 25. mars klokken 18.00:

Bodø - Bekkelaget

Elverum - Haslum

Fyllingen - Nøtterøy

Halden - Lillestrøm

Runar - ØIF Arendal

Stord - Drammen