ANMELDT: Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen anmelder UD. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ANMELDT: Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen anmelder UD. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Faren til Martine Vik Magnussen anmelder Utenriksdepartementet

Anmeldelsene går på usannheter og uriktige opplysninger, samt rollen til to medarbeiderne i UD.

Faren til den drepte Martine Vik Magnussen, Odd Petter Magnussen, vil anmeldelse to sentrale medarbeidere ved Utenriksdepartementet (UD) for tjenesteforsømmelse, skriver Magnussen i en pressemelding. 

DREPT: Det er over syv år siden Martine Vik Magnussen ble drept, og fortsatt er ingen pågrepet. Foto: Privat/Metropolitan Police
DREPT: Det er over syv år siden Martine Vik Magnussen ble drept, og fortsatt er ingen pågrepet. Foto: Privat/Metropolitan Police

Eneste mulighet

– Jeg opplever det som leit å måtte gå til formelle skritt som dette, og avgjørelsen har ikke falt meg enkel. Men jeg anser alle andre tilnærmingsveier uttømt, og dette er da muligheten jeg sitter igjen med, sier Magnussen. 

Anmeldelsene er på bakgrunn av nylige medieuttalelser fra UD som, ifølge Odd Petter Magnussen, viser at departementet opprettholder en kommunikasjonslinje om sitt engasjement i Martine-saken som bidrar til å føre både familien og offentligheten bak lyset.

– Vi vil ikke kommentere saken, men vi har fått beskjed om at det kommer en anmeldelse, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Rune Bjåstad til TV 2. 

Syv år lang sak 

Faren til Martine Vik Magnussen hevder det er hans moralske og samfunnsmessige plikt å anmelde, og mener det er blitt gjort personlig feil i saken. 

Magnussen skriver i pressemeldingen at anmeldelsen kan bidra til å redusere belastningen denne type saker allerede har påført, og i fremtiden kan tenkes å påføre, så vel pårørende som samfunnet.

– Flere saker de siste årene viser at personlig ansvar og konsekvenser av tjenesteforsømmelser kollektiviseres. Pulverisering av ansvar fører erfaringsvis til få forbedringer, snarere gjentagelser. Brudd på etiske normer og personlig ansvarsfraskrivelse på myndighetsnivå bør derfor belyses i tråd med ønsket om mer åpenhet i samfunnet, sier han.

14. mars var det syv år siden den 23 år gamle studenten Martine Vik Magnussen fra Nesøya i Asker ble funnet voldtatt og drept i kjelleren til en bygård i London.

Milliardærsønnen Farouk Abdulhak, var den siste som ble sett sammen med den drepte, og ble kort tid etter drapet etterlyst av britisk politi. Han flyktet til Jemen, hvor han har opphold seg siden.