Kritiserte de rødgrønne for å ansette fire byråkrater hver dag, sjekk tallet til Siv og Erna!

Hun lovet krig mot byråkratiet. Men ansetter dobbelt så mange byråkrater enn det det som ble ansatt under de rødgrønne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Noen byråkrater må vi ha, sier finansminister Siv Jensen, når TV 2 konfronterer henne med det voksende byråkratiet under hennes tid som landets finansminister.

Hver dag går over 160 000 norske kvinner og menn på jobb i et departement, et direktorat eller en statlig etat. Fremskrittspartiet lovet krig mot byråkratiet, men det var før de kom i regjering.

For tallenes tale er klare. Byråkratiet er ikke redusert. Det vokser også med Frp. Ikke bare det. Det vokser dobbelt så raskt, som da Jens Stoltenberg og de rødgrønne styrte landet.

– Regjeringen har mye ugjort, sier finansminister og Frps leder Siv Jensen.

Men regjeringen har også fått mye gjort. TV 2 har sett på byråkratiets vekstvilkår i den perioden Siv Jensen har vært finansminister, og sammenlignet det med hvordan det var da de rødgrønne styrte landet.

3464 nye byråkrater

I løpet av Siv Jensens første år som finansminister har Norge fått 3464 nye ansatte i den kategorien Frp kalte for byråkrater. Det tilsvarer mer enn ni byråkrater hver eneste dag. Tallene er hentet fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Det er den samme statistikken som Fremskrittspartiet la til grunn, da de kritiserte Jens Stoltenberg for å ansette fire nye byråkrater hver dag i hans tid som statsminister.

– Som sagt regjeringen har mye ugjort. Det er derfor regjeringen fra i år gjennomfører en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform, som stiller krav til alle statlige etater skal slankes.

Siv Jensen har satt i gang en slankekur, men tar selvkritikk på at lavbyråkrati-kuren hittil ikke har vært effektiv nok.

– Er regjeringen i mål? Nei! Kan vi gjøre mer? Definitivt! Kommer vi til å gjøre det? Ja!

Flere direktorater

Det er ikke bare byråkrater det blir flere av. Også direktoratene har gode levekår under dagens regjering. I dag har vi ett Helsedirektorat i Norge. Men regjeringen planlegger å opprette ett helsedirektorat til, som bare skal jobbe med IKT.

Samtidig jobbes det med å splitte opp Direktoratet for forvaltning og IKT, slik at ett direktorat blir til to. Ett direktorat blir til to også i Tønsberg, når et nytt Valgdirektorat kommer på plass til høsten - ved siden av dagens Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap.

– Trenger vi flere direktorater?

– Vi trenger å se på om vi løser dagens oppgaver på en god nok måte. I noen sammenhenger er det egnet å gjøre det gjennom direktorater. På andre områder vil det kanskje være fornuftig å avvikle eller slå sammen direktorater, sier Jensen.

Siv Jensen vil ikke svare på om hun klarer å dra i bremsen, og om Norge kommer til ha færre byråkrater til neste år.

– TV 2 får møte meg om ett år så får vi se hvor langt jeg og regjeringen har kommet med mange av de reformene vi har satt i gang. Regjeringens ambisjoner er høye. Vi skal ha bedre tjenester og mindre byråkrati.

Alle tallene kan lastes ned her (ekstern lenke)