Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det norske forsvaret holder den største vinterøvelsen i Finnmark siden 1967 med 5000 soldater, satte president Vladimir Putin den russiske Nordflåten i full kampberedskap mandag morgen.

Øvelsen ledes fra det militære hovedkvarteret i Kreml. Foto: www.mil.ru
Øvelsen ledes fra det militære hovedkvarteret i Kreml. Foto: www.mil.ru

Det russiske militærets TV-kanal Zvezda offentliggjorde mandag formiddag bilder fra beredskapsøvelsen som ble igangsatt klokken 06 mandag morgen.

Se video øverst i artikkelen.

38.000 soldater, 41 overflateskip, 15 ubåter og over 110 fly og helikoptre skal ifølge forsvarsminister Sergej Sjojgu delta i øvelsen, som skal vare i fem dager. Viseutenriksminister Aleksej Mesjkov sier til nyhetsbyrået Interfax at Russland er bekymret over de stadig hyppigere NATO-øvelsene i Russlands nærområder.

– Nye utfordringer og militære sikkerhetstrusler krever økt styrke og kapasitet, sier Sjojgu om øvelsen der den nyopprettede hovedkommandoen for Arktis spiller en nøkkelrolle.

Vår nabo i øst har i dag militære luft- og sjøressurser disponible i de arktiske områdene, og en base som Nordflåten har reetablert fem mil unna Finland viser at russerne ruster opp også på land.

Nordflåten har hovedkvarter i Severomorsk, like utenfor Murmansk, 150 kilometer fra norskegrensen. Forsvarets pressetalsmann Brynjar Stordal vil ikke kommentere hva slags russisk aktivitet Forsvaret har registrert i Norges nærområder mandag.

– Vi har et bilde av aktiviteten i vårt nærområder som er bedre enn normalt på grunn av øvelsen vi gjennomfører. Slik sett har vi en god situasjonsforståelse for hva som foregår, sier Stordal.

I forrige uke sa en av Putins nærmeste rådgivere til TV 2 at situasjonen i Europa er betydelig mer spent enn under den kalde krigen. I intervjuet advarte han om at Europa kommer stadig nærmere en ny storkrig.