Søsteren valgte teksten på lillebrors gravstein: 

«Vi hadde gledet oss sånn til du skulle komme»

BRYNE (TV 2): Mamma Anbjørg (41) trengte hjelp for å takle sorgen da sønnen døde, men mener det var galt at hun fikk en psykisk diagnose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familien på fire skulle bli til fem, men fire dager før termin merket Anbjørg Marie Aarsheim (41) at noe var galt.

Hun sto opp fra sengen og gjorde ting som vanligvis gjorde at det ble aktivitet i magen, men ingenting skjedde. Da ringte hun sykehuset, og fikk komme inn til legetime og ultralyd.

– Så ser han på bildet og sier: «Beklager, men det er sånn som skjer. Barnet er dødt.»

Den vordende trebarnsmoren og ektemannen Cato Horpestad (39) var helt uforberedt på at noe sånt kunne skje.

PÅ GRAVEN: Mamma Anbjørg setter tulipaner på graven til sønnen. Foto: Kaja Kirkerud/TV 2
PÅ GRAVEN: Mamma Anbjørg setter tulipaner på graven til sønnen. Foto: Kaja Kirkerud/TV 2

– For å beskrive følelsen, så var det litt som å stå på et teppe og noen drar det under deg. Du henger...du vet ikke helt hvordan du skal lande, og når du gjør det er det forferdelig vondt.

Fikk psykisk diagnose 

De hadde ønsket å være en familie på fem, og bestemte seg for å forsøke igjen.

Men før lille Håkon kom til verden, hadde Anbjørg to spontanaborter. Det var noe hun kjente hun ikke kunne komme seg videre fra uten hjelp.

Hun tok kontakt med fastlegen sin, som anbefalte et tilbud. For å få denne hjelpen, trengte imidlertid Anbjørg en psykiatrisk diagnose, en såkalt p-diagnose.

– Når jeg da fikk den diagnosen så godtok jeg det fordi jeg visste det var kriteriet for å få behandlingen. Jeg trengte ikke medisiner eller fri fra jobb, jeg trengte noen som kunne møte meg og mine tanker litt.

Først etter at behandlingen var over, og Anbjørg fikk tilbud om ny forsikring, skjønte hun at diagnosen hun hadde fått satt begrensninger. 

– Hvis noen hadde spurt meg nå i etterkant, om hva som ville vært riktig diagnose, så ville jeg sagt «sorg». For det var ut fra tap av barn som gjorde at jeg ikke kunne yte hundre prosent.

Samtidig berømmer Anbjørg arbeidsgiveren sin for å tilrettelegge best mulig etter hennes behov. Hun fikk blant annet lov til å sove på jobb, men endte opp med å sove i kun elleve timer i løpet av ni måneder.

BLE GRAVID IGJEN: Cato og Anbjørn bestemte seg raskt for at de ville forsøke igjen, og har i dag sønnen Håkon på 10 måneder. Foto: Kaja Kirkerud/TV 2
BLE GRAVID IGJEN: Cato og Anbjørn bestemte seg raskt for at de ville forsøke igjen, og har i dag sønnen Håkon på 10 måneder. Foto: Kaja Kirkerud/TV 2

Har du hatt negative opplevelser på arbeidsplassen i forbindelse med sorg? Kontakt våre journalister her.

Bør vurdere sorgdiagnose 

Krisepsykolog Atle Dyregrov sier det er svært viktig at ledere i arbeidslivet har kunnskap om sorg og hvordan dette skal håndteres når det rammer ansatte.

– At du har en forståelse for at dette er noe som varer ved. Spesielt det å miste barn er noe du skal leve med livet ut, og i perioder i løpet av et år så har du det vanskelig. En leder som da er imøtekommende gjør underverker for at du skal kjenne deg forpliktet til jobben, og ønske å komme der, sier Dyregrov til TV 2.

Han mener også at leger bør ha mulighet til å bruke noe annet enn psykiatriske diagnoser. I en tidlig fase mener han en såkalt sorgmelding bør kunne benyttes, som gir rett på sykepenger på lik linje med en sykemelding.

Men dersom sorgen utvikler seg over flere måneder og blir mer komplisert, mener Dyregrov at man bør vurdere om det trengs en egen sorgdiagnose.

– Men det negative er jo at det er også med å gjøre at, kan du si, sykdom spiser seg inn på friske områder, og det kan være vanskelig å definere hva som er normal sorg, og hva som er komplisert sorg, sier Dyregrov.

Skiften på steinen

Psykologen sammenligner med traumeområdet hvor diagnosen Posttraumatisk Stresslidelse gjorde at det ble satt fokus på problemet, folk fikk bedre behandling, samt det ble bevilget mer penger til forskning.

– Og det ser ut til at det er nødvendig for at vi skal ta de problemene sorg innebærer alvorlig.

GRAVSTEINEN: Vi hadde gledet oss sånn til du skulle komme, står det på Arne Lothars gravstein. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2
GRAVSTEINEN: Vi hadde gledet oss sånn til du skulle komme, står det på Arne Lothars gravstein. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2

Selv tenker ikke Anbjørg at hun har vært psykisk syk.

– Jeg tenker at jeg har hatt en helt naturlig, normal sorgreaksjon, som jeg har jobbet meg ut av på et vis, sier hun.

I dag veksler Anbjørg mellom å si at hun er mor til tre og mor til fire.

– Når vi skulle begrave ham snakket vi med jentene våre om hva de ville skulle stå på blomsten fra dem. Så ser hun bort på meg og sier: «Vi hadde gledet oss sånn til du skulle komme». Og jeg tenkte ja, vet du hva, så enkelt er det. Så det står på steinen også da; «Me hadde gleda oss sånn til du skulle koma.»