VINNEREN: Måns Zelmerlöw vant med bidraget "Heroes" finalen i Melodifestivalen 2015 på Friends arena i Stockholm. Men det var mye rot med stemmene i årets finale.  Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix
VINNEREN: Måns Zelmerlöw vant med bidraget "Heroes" finalen i Melodifestivalen 2015 på Friends arena i Stockholm. Men det var mye rot med stemmene i årets finale.  Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix

Svenske artister truer med boikott etter stemmeskandale

3,3 millioner stemmer kan ha forduftet i den svenske Melodifestivalen lørdag kveld. 

Finalistene i Sveriges svar på MGP, Melodifestivalen, raser mot SVT etter at flere millioner stemmer sannsynligvis gikk tapt etter lørdagens avstemning.

Programleder Sanna Nielsen (arkivbilde) Foto: AP Photo/NTB Scanpix
Programleder Sanna Nielsen (arkivbilde) Foto: AP Photo/NTB Scanpix

Årsaken var at stemmeappen bukket under midtveis i avstemningen. 

Det er lagt opp slik at man skal kunne stemme underveis i fremføringene, men mens deltakeren Jon Henrik Fjällgren sto på scenen var det ikke mulig å stemme på ham. Men så, da Jessica Andersson som neste artist sto på scenen, gikk det bare an å stemme på Fjällgren. 

Det ble da besluttet å droppe hele appen, og alle stemmene derfra. Men samtidig ble det sms-kaos, og de som stemte mottok ikke sms, som man skulle. 

Mulig hacking

Ifølge den svenske avisen Expressen utreder nå SVT muligheten for at det var et hackerangrep som førte til at appen streiket. Men det har ikke artistene mye tro på. 

– Jeg vurderer å droppe å delta i Melodifestivalen i fremtiden. Jeg er lei av dette her. Jeg vil ikke si så mye, men SVT burde virkelig be om unnskylding, sier Linus Svenning til avisa. 

Programleder Sanna Nielsen var også lei seg etter sendingen. 

– Jeg fikk bare beskjed om hva jeg skulle si fra scenen, at vi dessverre måtte droppe å telle med stemmene fra appen. Jeg synes veldig synd på artistene. 

– Det ser ut som om det har vært et ekstremt unormalt stort trykk på våre servere, og at systemet derfor hang seg. Vi vil derfor utrede om vi har vært utsatt for et angrep, sier ansvarlige for arrangementet, Christel Tholse-Willers til avisa. 

Også i forkant av Melodifestivalen var det bråk blant artistene som skulle være med.  Flere av dem syntes det planlagte pauseunderholdningsshowet med de norske Ylvis-brødrene ble for drøy kost. En video som skulle vises ga publikum klare assosiasjoner til oralsex, og videoen måtte klippes om. 

Storeslem

Måns Zelmerlöw vant konkurransen med en overlegen seier. Han fikk 288 poeng, som var mer enn 2. og 3. plassen sammenlagt.

Han reiser til Wien med sangen «Heroes», som får konkurranse av blant annet Norges bidrag, med Kjetil Mørland (34) og Debrah Scarlett (21) som fremfører sangen «A Monster Like me».