God morgen Norge-Wenches ukemeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer. Foto: TV 2
SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer. Foto: TV 2

Mandag:    Løksuppe - en fransk klassiker


Rimelig og mettende mat til mange mager.
Glutenfri: Når brødet er glutenfritt og hvetemel sløyfes.
Fri for melk: Når ost sløyfes og brødet er bakt uten melk.

Dette trenger du til 4 personer:

  • ½ - ¾ kg løk
  • 4-5 ss olivenolje
  • 2-4 fedd hvitløk
  • 1 ss hvetemel (kan sløyfes ved glutenfrikost)
  • 2 kvister frisk timian
  • 2 dl tørr hvitvin eller eplejuice
  • 1 ss sennep
  • 1 l god kraft
  • 1 laurbærblad
  • grovmalt pepper
  • 1 ts salt
  • vellagret ost for eksempel sveitser, Jarlsberg, Norvegia eller cheddar
  • ca. 50 g revet parmesan
  • 4 skiver daggammel loff/halvgrovt brød

Slik gjør du:

Rens og del løken i tynne skiver og hakk hvitløk.
Varm olje i en stor gryte.
Tilsett løken og la den surre på svak varme under omrøring til løken «faller» sammen og blir blank, ca. 15-20 min. Løken skal ikke bli brun.
Tilsett hvitløk og timian mot slutten.
Tilsett hvetemel og sennep, og la surre et par minutter før vin eller eplejuice tilsettes. Rør hele tiden!
Kok opp og tilsett kraft og laurbærblad.
Kok opp og la suppen trekke 40-50 min.
Smak til med salt og pepper.
Skjær skorpen av brødet og skjær innmaten av loff i terninger.
Rist terningene i litt olje i en stekepanne.
Fordel suppen i ildfaste porsjonsformer.
Legg loffterningen over og dryss over rikelig med ost.

Gratiner i varm ovn ved 250 grader, 6-8 min, eller under grillen i kort tid. Osten skal få en gyllen og fin farge.
For en mer mettende suppe, server med ekstra brød som kan dyppes i suppen.

 

Tirsdag:    Fish and chips


Dette trenger du:

  • Beregn 175-200 g skinn og benfri sei per pers., eller annen hvit fisk
  • 6-9 store poteter
  • Salt og pepper
  • Olje
  • Urtekrydder

Frityrdeig:

  • 140 g hvetemel
  • 50 g maisennamel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 egg
  • 2 dl lyst øl eller matfløte
  • Ca. 2 l mais eller solsikke olje

Slik gjør du:

Dryss salt over fisken og la den ligge med saltet i 20-30 min.
Begynn med å steke poteter.
Del poteter i båter, legg i et ildfast fat, vend inn olje, salt, pepper og urtekrydder.
Sett i varm stekeovn ved 225 grader og stek i ca. 40 min, til potetene er gylne og møre.
Bland sammen hvetemel, maisennamel og bakepulver.
Visp sammen egg og øl/fløte, sikt inn hvetemelblandingen og visp til en glatt røre.
La røren svelle i 5-10 min.

Del fisken i biter på ca. 75-80 g.
Varm opp oljen i en tykkbunnet kasserolle.
Ha et lokk liggende ved siden av. Hvis flammer, legg på lokk og trekk gryten vekk fra platen.
Varm opp olje til 190 grader. Bruk et termometer eller stikk et treskaft ned i oljen, det skal boble rundt skaftet.
Vend én og én fiskebit i frityrdeigen/røren og legg over i den varme oljen.
Ikke stek mer enn 2-3 fiskebiter av gangen.
Steketid ca. 3-4 min, til den panerte fisken er gyllen.
Steketid er avhengig av størrelse på fisken og temperatur på oljen.
Legg den frityrstekte fisken på doble ark med kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig fett.
Server med grønn ertepure eller remulade, eventuelt sweet chilisaus eller malt eddik og stekte potetbåter.

Grønn ertepuré:
Hell 1 pose frosne grønne erter i en kasserolle med kokende lettsaltet vann.
Kok opp, hell av kokevannet og mos ertene med 2-3 ss smør med en stavmikser.

 

Onsdag:    Urtestekt kyllingfilet

Dette trenger du:

  • 4 kyllingfileter
  • Olje og smør til steking
  • Diverse friske urter, eventuelt timian og oregano
  • Salt og pepper
  • Ruccola eller annen grønn salat
  • Smakfulle tomater
  • 1-2 stk. fersk mozzarella (lake)
  • Ristede pinjekjerner

Tilbehør:

  • 4 ristede skiver av surdeigsbrød

Pesto:

  • 1 potte basilikum
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 ss ristede pinjekjerner
  • 3-4 ss parmesan(nyrevet)
  • Ca. 1 1/2 dl olivenolje
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Begynn med å lage pesto.
Plukk bladene fra en potte basilikum sammen med hvitløk, ristede(lett stekte) pinjekjerner og parmesan.
Kjør sammen i en hurtighakker eller en stavmikser.
Spe med olje til en fyldig konsistens.
Smak til med salt og pepper.

Varm olje og litt smør i en stekepanne.
Stek kyllingfiletene ved middels varme i 3-4 min. på hver side, dryss over salt og pepper.

Rist/stek skiver av surdeigsbrød i en stekepanne med litt olje og hvitløk.
Anrett pesto, salat, kyllingfilet delt i skiver, 1-2 skiver mozzarella og tomater på de stekte skivene.
Dryss over ristede pinjekjerner og avslutt med litt pesto og salat.

 

Torsdag:    Bacalao

(Oppskrift av Kari Innerå: 6-8 personer)

Dette trenger du:

  • 1 kg utvannet klippfisk
  • 1 kilo matpotet i skiver (kokefast)
  • 2 stk store gule løk
  • 6-10 fedd hvitløk
  • 3 ss tomatpuré
  • 2 stk tørkede rød chili (kan sløyfes)
  • 3 dl vann
  • 4 boks hermetiske knuste tomater
  • 1 glass oliven
  • 3 dl god olivenolje
  • 5 kvaster bladpersille
  • Nykværnet sort pepper

Slik gjør du:

Skrell løk og hvitløk. Løk kuttes i båter, og hvitløk finhakkes.
I en vidbunnet kjele svisses løk og hvitløk med olivenolje på middels varme. Ha så i tomatpuréen og rør om på lav varme i noen minutter. Hell over potetene og de hermetiske tomatene. Vend om å la det trekke på middels varme til potetene er nesten ferdigkokte. Kutt fiskestykkene i passe biter og legg de i en ildfast form.
Øs tomatblandingen over fisken. Ha over halvparten av olivenoljen og sett på lokket. Bakes ferdig i ovn på 200 grader i ca 30 min. Ved servering kværn over sort pepper, olivener, kuttet persille og resten av oljen vendes inn. Smak om fisken er passe salt eller om mer salt er nødvendig.

Server gjerne med hvitløksbruschetta.

Tips: Du kan også ha fisken i gryten og la den trekke ferdig, istedenfor å bake i ildfast form!

 

Fredag:    Kortreist mat i Holmenkollen

(Samarbeide med Urban Food, Bård Greni)

Rømmegrøt

Dette trenger du:

  • 5 dl Røros rømme ( ikke lett rømme)
  • 2 dl hvetemel
  • Ca 5 dl økologisk lettmelk
  • ½ ts salt
  • Tilbehør: kanel, sukker

Slik gjør du:
Visp sammen rømme og halvparten av melet (1 dl) i en kasserolle, visp til en glatt masse og la koke til smøret slipper rømmen. Ta ut smøret etter hvert. Visp inn resten av hvetemelet til en glatt masse og spe med varm melk i porsjoner, visp godt mellom hver gang. Smak til med salt. Server med sukker og kanel.

Tips: Hvis grøten lages i god tid før servering, trekk kasserollen vekk fra platen, tilsett 1-2 dl melk og la stå med melken uten å røre om. Ved servering varm opp og visp inn melken til en glatt grøt.

Burger

Dette trenger du:

  • Ca 500 g kvernet, økologisk karbonadedeig (kvernet kjøtt av økologisk kalv)
  • 1 ½ ts salt
  • Grovmalt pepper
  • 3 ss finhakket, stekt løk
  • 1-2 fedd, bakt hvitløk
  • 1 egg
  • 1 ss maisennamel

Slik gjør du:
Rør sammen til en glatt deig. Form til burgere og stek i stekepanne eller på grill.
Server i økologiske hamburgerbrød eller grove skiver av for eksempel surdeigbrød.
Tilbehør: salat av revet gulrot, eple, finsnittet appelsin og hvitløksmajones, evt grov sennep.