TI NØKKELKAMPER VENTER: Louis van Gaal og Manchester United har ti kamper på seg til å sikre en plass i topp fire som gir spill i Mesterligaen neste sesong.
TI NØKKELKAMPER VENTER: Louis van Gaal og Manchester United har ti kamper på seg til å sikre en plass i topp fire som gir spill i Mesterligaen neste sesong.

– Ser ingen rød tråd i spillet til Manchester United

Arne Sandstø mener Manchester United får det tøft med å havne i topp fire. Sjekk det knalltøffe kampprogrammet!

Se Manchester United-Tottenham på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag kl. 17.00!

– Gi mannen en sjanse - to eller tre år, sa Roy Keane etter nederlaget for Arsenal i FA-cupen.

Ordene omhandler Louis van Gaal. Den hardt pressede nederlenderen fikk et nytt skudd for baugen da sesongens siste mulighet til et trofé forlot kai med Danny Welbeck mandag kveld.

Nå er kursen satt mot ett mål - å sikre en plass blant de fire beste i Premier League.

En topp fire-plassering vil gi van Gaal arbeidsro, men uten Mesterliga-plass kommer stormen rundt United-manageren utvilsomt til å øke.

– Da van Gaal startet i jobben, sa han at han trengte tre måneder. Det har vist seg at han trengte mye mer enn det. Han må rydde opp i sommer og hente spillere. Dersom han ikke får det til, tror jeg han ryker i løpet av høsten dersom United ikke ligger helt i toppen, sier TV 2s Premier League-ekspert Arne Sandstø til TV 2.

– Ingen rød tråd
Eksperter, forståsegpåere og supportere har uke etter uke forsøkt å sette en diagnose på Manchester United-laget denne sesongen. Til tross for en fjerdeplass og gode resultater, mener Sandstø det fremdeles er vanskelig å se noen klare tegn til bedring.

– Målt opp mot nederlandske lag jeg har sett tidligere og hvordan jeg trodde Manchester United skulle se ut, så er det ingen klar filosofi. Det store minuset ved Manchester United er at jeg ikke ser noen rød tråd i spillet. Det er ikke noen tydelig spillestil, sier Sandstø.

– Van Gaal har jo vist for alle at han har slitt med å finne noe riktig gjennom alle variasjonene han hadde i starten. Så begynte han med diamant på midten og fikk litt bedre resultater, uten at det nødvendigvis ga finspill. Det har vært styrken til United – de har klart å vinne kamper uten å dominere. Se for eksempel på hjemmekampen mot Burnley. Det er et lag som ikke skal nå United til anklene en gang, men likevel er de fullt med i kampen og trykker bra på i perioder.

Uniteds mangler
150 millioner pund ble brukt før sesongen for å få skikk på et United-lag som var alt annet enn imponerende under David Moyes. Marcos Rojo, Daley Blind, Ángel Di María, Radamel Falcao, Ander Herrera og Luke Shaw ble hentet til Old Trafford i håp om å snu skuten. Likevel kladder det for «de røde djevlene».

– Det er flere tegn på det. De mangler en klar og tydelig sjef i forsvaret. De spiller ofte frem og tilbake i forsvaret, så opp via Daley Blind. Han blir bare en ballskyver. Når de ikke har fått Carrick i gang, så har de ikke en sentral midtbanespiller som kan være ordentlig sjef. De mangler en fysisk spiller som holder topp, topp internasjonalt nivå på midten, sier Sandstø.

– Så har du Rooney, Falaco og van Persie som ofte kommer ned til midtstreken for å møte og kjenne på ballen. Det offensive spillet er altfor tilfeldig. De klarer ikke å sette skikkelig i gang bakfra. De klarer ikke å få i gang de offensive spillerne i de riktige posisjonene. Laget har ikke fremstått som det sterkeste angrepsmessig når man tenker på kvalitetene de har fremover på banen.

Knalltøft kampprogram
Van Gaals jobb med å gjenreise den sovende storheten og føre den tilbake til den europeiske scenen denne sesongen er en langt fra enkel oppgave. Et knalltøft kampprogram venter for United de kommende ukene. Veien mot toppen av fjellet starter med Tottenham søndag. Deretter venter Liverpool, Aston Villa, Manchester City, Chelsea i en rekke av nøkkelkamper.

– De har et klart tøffere program enn utfordrerne. I tillegg skal de møte et Aston Villa som kanskje får flyt. Men den største utfordringen er at Liverpool har et mye enklere kampprogram. Kanskje Tottenham også klarer å blande seg inn, sier Sandstø som føler seg sikker på at Arsenal tar tredjeplassen.

– Det blir et fantastisk «race» helt inn. Jeg tror Manchester United kommer til å ha store problemer med å holde Liverpool og Tottenham bak seg.

– Kommer til å kjøpe et lag
Skulle United gå glipp av Mesterliga-spill også neste sesong, vil det være en katastrofe for klubben. Det mener i alle fall tidligere United-kaptein Keane. 

Men uansett hva som skjer, United ser ut til å måtte forsterke stallen i sommer.

– De kommer til å bruke mye penger. De kommer til å kjøpe seg til et lag som vil prestere. Jeg tror de klarer det, men det er ikke fordi man er tydelig og spiller sammen. Det er fordi de setter sammen en mengde gode spillere, sier Sandstø.