MEDALJEGROSSIST:  Ole Einar Bjørndalen skal gå stafetten lørdag i Kontiolahti.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MEDALJEGROSSIST:  Ole Einar Bjørndalen skal gå stafetten lørdag i Kontiolahti. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Slik klarer Bjørndalen å motivere seg – år etter år

Ole Einar Bjørndalen (41) røper hvordan han har klart å holde seg i verdenstoppen i skiskyting i nesten 20 år på rad.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Ole Einar Bjørndalen, eller «Kongen av skiskyting» som han også kalles, er tidenes mestvinnende vintersportsutøver.

Med totalt 52 medaljer fra OL og VM siden 1997 er ingen andre i nærheten av 41-åringens medaljesamling.

Blir aldri mettet på gull
I OL har Bjørndalen sikret seg åtte medaljer av det edleste metaller, og lørdag jakter veteranen sin 20. gullmedalje totalt i VM-sammenheng.

Overfor TV 2 Sporten røper Bjørndalen at han aldri kan få nok medaljer i samlingen sin.

- Jeg hadde lagt opp for lenge siden dersom jeg var mettet på medaljer. Jeg er fremdeles veldig sulten og veldig motivert på å gjøre gode løp, fastslår Bjørndalen overfor TV 2 Sporten foran lørdagens herrestafett i Kontiolahti-VM.

Medaljegrossisten fra Simostranda hadde opprinnelig tenkt å legge opp etter fjorårets OL i Sotsji.

Like etter mesterskapet gjorde han imidlertid helomvending, og bestemte seg for å fortsette skiskytterkarrieren i ytterligere to år.

Slik klarer Bjørndalen å motivere seg
Nå røper tidenes vinterolympier hvordan han har klart å motivere seg til å holde seg i verdenstoppen år etter år.

- Jeg er like sulten og har like høy motivasjon i dag som jeg hadde da jeg var 20 år. Det er vanvittig moro å drive med skiskyting, og i tillegg liker jeg å utvikle alt rundt meg. Trening, siktesystem og utstyr er noe jeg har stor glede av å holde på med, og det er derfor jeg har klart å holde på med skiskyting i så mange år som jeg har gjort, forteller Bjørndalen til TV 2 Sporten.

41-åringen hevder at han aldri har hatt som mål å i seg selv å drive med skiskyting lengst mulig.

- Det er ingen grunn til å holde på lengst mulig, det må ikke være et mål i seg selv. Jeg driver med dette fordi jeg synes det er gøy og er motivert. Det er det som hele tiden er avgjørende, understreker Bjørndalen, som etter planen vil avslutte sin lange og innholdsrike karriere med VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2016.

Råder Hegle Svendsen til å fortsette
Bjørndalens lagkamerat på lanslaget, Emil Hegle Svendsen, fortalte til TV 2 Sporten tidligere denne uken at også han vurderer å gi seg etter VM på hjemmebane neste år.

Ikke overraskende råder Bjørndalen sin 11 år yngre lagkamerat til å fortsette.

- Dersom Emil har motivasjonen og synes det er gøy, så må han fortsette i mange år. Men da må han være villig til å gjøre jobben som kreves. Jeg kjenner Emil så godt at jeg vet at han ikke gidder å fortsette med skiskyting om han ikke gir 100 prosent. Dersom Emil ikke har topp motivasjon, så bør han gi seg. Det må Emil finne ut av selv. Men jeg håper selvsagt at han fortsetter i mange, mange år til, fastslår Bjørndalen.

- Gullfavoritter på stafetten
Lørdag skal Bjørndalen, Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø kjempe om nok et stafettgull i VM for Norge.

Norge må finne seg i å være soleklare favoritter, men Bjørndalen nekter å innkassere det edleste metallet på forskudd.

Totalt har Norge sju VM-gull på stafetten fra tidligere VM.

- Vi har et bra lag, og alt kan skje. Norge er en av mange favoritter, fordi det er mange nasjoner som kan gjennomføre en god stafett. Derfor må vi prestere optimalt hvis vi skal havne på pallen, poengterer Bjørndalen, som etter OL i Sotsji i fjor Bjørndalen ble ble mestvinnende vinterolympier etter 13 OL-medaljer totalt (åtte gull, fire sølv og en bronse). Det første gullet tok han i Nagano i 1998.

- Krevende forhold
Individuelt har Bjørndalen foreløpig ikke sikret seg en eneste medalje i VM i Kontiolahti, men han var svært nære på torsdagens normaldistanse.

Ifølge smøresjef Morten Hegle Svendsen ville Bjørndalen vært med i gullkampen dersom skiskytterveteranen hadde hatt litt bedre gli på skiene.

- Jeg kunne alltid ønsket meg at det kunne gått enda bedre. Men ski er en del av gamet, og det er vanskelig å smøre her. Det er krevende forhold og startgrupper har også en del å si. Det skjer en del med underlaget underveis i løpet. Om det er bare skiene som endrer seg. Det er en kombinasjon av startgruppe, ski og form, påpeker Bjørndalen.

Disse skal kjempe om stafettgull for Norge i Kontiolahti:
Norges Skiskytterforbund har gjort følgende uttak til 4 x 6 km stafett menn i VM, Finland:

1. Ole Einar Bjørndalen, Simonstranda IL.
2. Tarjei Bø, Markane IL
3. Johannes Thingnes Bø, Markane IL
4. Emil Hegle Svendsen, Trondhjems skiskyttere