Dette fikk TV 2 ikke filme da vi besøkte flybasen i Florida

Pentagon stilte klare betingelser da reportasjen om Norges nye kampfly skulle lages.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da TV 2s reporter Stein Akre besøkte Eglin-basen i Florida for å lage en reportasje om hvordan Norges nye kampfly F-35 testes for norske forhold, måtte han godta Pentagons betingelser.

Kampflykjøpet er den største investeringen Forsvaret noen gang har gjort. Du må ut i Nordsjøen for å finne investeringer som er større for Norge.

Den strenge sikkerheten på Eglin-basen, som er verdens største militære flyplass, er begrunnet i frykten for industrispionasje mot kampflyet, forteller Akre.

– Det er mange restriksjoner knyttet til F-35-flyet. Jeg fikk oversendt retningslinjene på forhånd, og på basen gjennomgikk jeg en sikkerhetsbriefing. TV 2 gikk med på betingelsene, som blant annet innebar at vi ikke fikk filmet alt med eget utstyr. Opptakene som ble gjort, ble deretter gjennomgått av Pentagon, som godkjente hvilke bilder som kunne frigis, sier Akre.

Se reportasjen hans øverst i artikkelen.

Her er punktene i Pentagons kravliste:

  • Alle bilder av flyet må filmes fra bestemte steder og i bestemte vinkler.
  • Ingen bilder eller opptak kan gjøres på egenhånd.
  • Ingen bilder av cockpit.
  • Ingen bilder av luftinntak.
  • Ingen bilder av luker som er åpne i forbindelse med vedlikehold.
  • Ingen bilder av utløpet av motoren.

Da TV 2 besøkte Lockheed Martin-fabrikken i 2013, var sikkerheten også streng. Da stilte Lockheed Martin med eget kamerateam, som heller ikke fikk filme over alt.

TV 2 er det første utenlandske selskapet som har fått lov til å filme i det strengt bevoktede testsenteret på Eglin-basen. Ved hjelp av enorme turbiner og kjøleanlegg kan man simulere alle typer vær i klimahangaren.