VIL STERILISERE SEG: Tanja vil slippe frykten for å bli gravid. Hun vil sterilisere seg så fort som mulig. Foto: Katarina Skallist.
VIL STERILISERE SEG: Tanja vil slippe frykten for å bli gravid. Hun vil sterilisere seg så fort som mulig. Foto: Katarina Skallist.

23 år og helt sikker på at hun ikke vil ha barn:

Tanja (23) vil sterilisere seg, men er ikke gammel nok 

– Det er dumt at man må være over 40 for å bli tatt seriøst når man sier man aldri vil ha barn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har TV 2 satt fokus på frivillig barnløshet. En av de som delte sin historie var Stine (23). Saken har skapt et enormt engasjement, med mange tusen kommentarer på TV 2 nyhetenes Facebook-side. Mange mener at Stine er for ung til å si sikkert at hun aldri skal ha barn. 

Redd for graviditet og fødsel 

Tanja Renate Aakerøy Pedersen fra Sandnessjøen har fått mange av de samme reaksjonene når hun har fortalt at hun ønsker en barnfri tilværelse. Men for henne er det ikke snakk om å angre. Hun ønsker å sterilisere seg allerede nå. 

– For meg er det å føde og å få barn ikke et alternativ. Selv om det å få barn er det mest naturlige for mange, føles det helt unaturlig for meg, sier hun til TV 2. 

Hun innrømmer at det å være gravid og føde er det som skremmer mest, og sier hun blir direkte uvel av tanken. 

– Jeg besvimte da jeg en gang besøkte en tom fødestue. Det ble for mye for meg. Har flere ganger lurt på om jeg lider av tokofobi, som er angst for graviditet og fødsler, men det er ikke noe jeg er utredet for. Det at jeg ikke har lyst på barn, er god nok grunn til å la være. 

I Norge er aldersgrensen for å sterilisere seg 25 år. Siden Tanja bare er 23, vurderer hun å få det utført i England, hvor hun for tiden studerer journalistikk. Der er det ingen aldersgrense, og inngrepet er gratis. 

– Hvorfor ikke bare bruke andre prevensjonsmidler og holde muligheten for barn åpen? 

– Jeg har brukt p-stav det siste året, og er ikke fornøyd med de virkningene de har på kroppen min. Jeg opplever store humørsvingninger, som går ut over alle rundt meg. 

De andre vanlige bivirkningene, som uregelmessige blødninger og nedsatt sexlyst, er også elementer som gjør at hun gjerne vil unngå hormonene. 

– Er du ikke redd for at du faktisk kan angre på dette senere? 

– For meg var aldri unger et alternativ til å begynne med, selv ikke fra tidlig alder. Dette kan både venner og familie kan skrive under på. For å være ærlig tror jeg de ville blitt mer sjokkert hadde jeg plutselig en dag endret mening.

Tanja sier at dersom hun mot formodning skulle ombestemme seg, så er det mulig å adoptere et barn, om omstendighetene tillater det. 

– Det finnes nok av barn som allerede trenger en mor, så det er liten vits i å lage et nytt. 

Kjæresten er enig 

Nordlandsjenta har kjæreste hjemme i Norge. Han er ifølge Tanja fullt inneforstått med hennes valg. 

Hun forteller at hun gruet seg til å ta det opp med ham før de ble sammen, men at det gikk overraskende greit. Han var enig med henne om at de kan leve godt som barnløse. 

– Barn er overhodet ikke noe man kan inngå ett kompromiss om, og jeg synes det er viktig å være klar på det fra starten. 

– Kunne ikke kjæresten din sterilisert seg i stedet? 

– Han er to år yngre enn meg, noe som ville bety at vi hadde måttet vente to år til, med mindre en søknad hadde gått i gjennom tidligere. Dessuten føler jeg det er mitt ansvar. Det var mitt valg lenge før vi ble sammen, og jeg vil ikke være ansvarlig for noe så permanent dersom han skulle komme til å endre mening eller vi skulle gjort det slutt. Så det er et valg han selv må ta i så tilfelle, sier Tanja. 

– Jeg skylder ingen en forklaring rundt mine valg, sier Tanja. Foto: Line Manum Kvinge.
– Jeg skylder ingen en forklaring rundt mine valg, sier Tanja. Foto: Line Manum Kvinge.

Gammel nok til å kjenne seg selv 

23-åringen sier at venner og familie respekterer valget hennes, men at hun flere ganger har fått negative tilbakemeldinger fra folk hun ikke kjenner så godt. 

– Jeg vet at det er mange som vil slite med å ta meg seriøst på grunn av alderen alene, men jeg skylder dem verken en forklaring eller diskusjon rundt min kropp og mitt valg, sier Tanja.

Hun mener ingen skal behøve å måtte forsvare sine livsvalg, uavhengig av alder.

– Det er for dumt at man må være 40 år for å bli tatt seriøst. Det blir feil at man skal kunne få bestemme seg om alt annet tidlig i livet, selv å få barn, men akkurat det å ikke få barn får vi ikke lov til å «vite sikkert» før det likevel er for sent. Det blir for dumt. 

– Er det derfor du ønsker å sterilisere deg, for at folk skal vite at du mener alvor? 

– Jeg gjør det selvsagt for min egen del, både psykisk og fysisk, men jeg leker også med tanken om hvor godt det skal bli å kunne legge en diskusjon død ved å si jeg er steril. Da er det ikke så mye mer de kan si. 

Sikker på at sterilisering er rett 

Selv om Tanja har tenkt på sterilisering helt siden hun var 16-17 år, forstår hun at det er aldersgrense i Norge. Hun synes også det er greit at prisen er såpass høy, noe som nok bidrar til at folk tenker seg godt om og ikke foretar spontane avgjørelser. 

Selv er hun ikke i tvil om at sterilisering er det rette i hennes situasjon. 

– Sterilisering vil ikke endre kroppen på noen annen måte enn at eggene ikke kommer frem til livmoren. Alt annet fungerer som før. Tidligere gikk jeg på noen medisiner som krevde at jeg tok graviditetstest hver måned. Jeg har aldri følt meg mer lykkelig og trygg, i forhold til frykten for graviditet og fødsel. Da forsto jeg hvor mye tid og energi jeg bruker på å bekymre meg over akkurat det. 

Flere yngre angrer

Professor emerita ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer på NTNU, Mette Moen, tror ikke det er aktuelt å senke aldersgrensen på sterilisering. 

– Vi har erfaring med at det er større risiko for at en yngre kvinne angrer, enn en eldre kvinne. I dag har vi så mange andre metoder for prevensjon at det ikke skulle være nødvendig å endre aldersgrensen, sier hun til TV 2. 

Hun understreker at dersom det foreligger medisinske årsaker som arvelige sykdommer, eller at kvinnen selv har sykdom som ikke er forenlig med å gjennomføre en graviditet, så kan det søkes om dispensasjon.